Αντί να αποδομήσουν τον Χριστοδουλίδη, αποδομούν τους εαυτούς τους

Εντελώς ανούσιες και εν πολλοίς κουραστικές στη μεγαλύτερη τους διάρκεια εξελίσσονται οι τηλεμαχίες μεταξύ των υποψηφίων. Ενώ αποτελούν για αυτούς ευκαιρία για να αναδείξουν τις θέσεις τους, να προτείνουν λύσεις, να ξεδιπλώσουν το όραμα τους για την Κύπρο της επόμενης πενταετίας, τελικά περιορίζονται σε επανάληψη των ίδιων και των ίδιων επιθέσεων εναντίον των ανθυποψηφίων τους και ειδικά εναντίον του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος επειδή προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αποτελεί τον βασικό στόχο όλων των υπολοίπων.  

Παρακολουθώντας κανείς τις δύο πιο πρόσφατες τηλεμαχίες που προβλήθηκαν από ιδιωτικό κανάλι, εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα σε σχέση και με τη δημοσιογραφική προσέγγιση των τηλεμαχιών. Στις προηγούμενες τηλεμαχίες που προηγήθηκαν από το κρατικό κανάλι, η συζήτηση ήταν πιο δομημένη, είχε αρχή μέση και τέλος και οι υποψήφιοι θέλοντας και μη απαντούσαν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για τις θέσεις τους, ενώ οι προσωπικές επιθέσεις γίνονταν με ιδιαίτερη φειδώ. 

Στις δύο τελευταίες τηλεμαχίες η εικόνα αυτή έχει αλλάξει. Η συζήτηση διεξάγεται σε άλλη βάση, είναι πολύ πιο άναρχη και ο κάθε συμμετέχοντας έχει την ευκαιρία να επιτεθεί εκεί και όπου νομίζει ότι θα τον ωφελήσει, ενώ δεν ακούγονται σχεδόν καθόλου θέσεις και προτάσεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Σε αυτό ενδεχομένως να παίζει ρόλο και το γεγονός ότι στα debate του κρατικού καναλιού δεν συμμετείχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, συνεπώς οι υπόλοιποι υποψήφιοι, ήταν δύσκολο να τον κατηγορήσουν εν τη απουσία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έθεσε από το πουθενά θέμα για το διδακτορικό του Χριστοδουλίδη ο Μαυρογιάννης

Το σίγουρο είναι πως από αυτές τις συζητήσεις δεν γίνεται κανείς σοφότερος αναφορικά με τις θέσεις των υποψηφίων και πως θέλουν να κυβερνήσουν τον τόπο. Μπορεί να γίνει σοφότερος για τον τρόπο με τον οποίο θεωρούν ότι πείθουν την κοινωνία, αποδομώντας τους άλλους, αντί οικοδομώντας το δικό τους προφίλ.

Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη της παρακμής που ταλαιπωρεί το πολιτικό σύστημα της Κύπρου και της κρίσης τοξικότητας που δεν λέει να ξεκολλήσει από τα κόμματα και τους υποψηφίους. Αυτή ήταν μια εικόνα που παρουσίαζαν και παλαιότερα οι προεκλογικές εκστρατείες, όταν ουσιαστικά τα κόμματα με τους υποψήφιους τους, επιχειρούσαν με την τακτική της καυτής ατάκας και της περισσότερης λάσπης να πολώσουν τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το... «Έμπα» Χριστοδουλίδη και το «έβγα» της ταμπέλλας με ανυψωτικό

Το γεγονός όμως ότι ακόμα και σήμερα, υποψήφιοι που θέλουν να παρουσιάζονται ως εκσυγχρονιστές και σύγχρονοι χρησιμοποιούν τις ίδιες και απαράλλακτες μεθόδους που είναι στα όρια του κιτρινισμού, επιβεβαιώνει την έλλειψη πολιτικού πολιτισμού που χαρακτηρίζει τον τόπο μας. Ακόμα πιο ανησυχητικό, είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι οι υποψήφιοι μετέρχονται τέτοιων μεθόδων τρεις-τέσσερις μήνες πριν τις Προεδρικές Εκλογές, γεγονός που δημιουργεί το ερώτημα, τι θα συμβεί μια ή δυο εβδομάδες πριν τις Εκλογές.

Μια άλλη παράμετρος του φαινομένου, έχει να κάνει με το ποιος δέχεται τις επιθέσεις. Ως επί το πλείστο το κύριο βάρος των επιθέσεων γίνεται προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη από όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους. Το πλέον οξύμωρο ωστόσο είναι πως πολιτικά ομιλούντες, αν ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ή ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ή ακόμα και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θέλουν να περάσουν στον δεύτερο γύρο, ο βασικός τους αντίπαλος δεν είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προπορεύεται με διαφορά από τον δεύτερο και τον τρίτο, αλλά ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Συνεπώς όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι, θα συμπεριφέρονταν πιο σοφά και μεθοδικά εάν επένδυαν τον χρόνο τους, τουλάχιστον για να αναδείξουν ότι υπερτερούν ποιοτικά και άλλοσπως των υποψηφίων με τους οποίους θα δώσουν τη μάχη για τον δεύτερο γύρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δικαίωση Αναστασιάδη για τους συνεργάτες και οι αστοχίες της αντιπολίτευσης

Δηλαδή με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τον Αβέρωφ Νεοφύτου, που φαίνεται να κινούνται δημοσκοπικά στα ίδια επίπεδα, ενδεχομένως και με διψήφιο ποσοστό πίσω από τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Πάντως μιλώντας για τον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ενδεχομένως ένας από τους λόγους που τον διατηρείται ο δεύτερος πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις και φαίνεται να έχει ιδιαίτερη δυναμική εντός της κοινωνίας των πολιτών, ίσως να έχει να κάνει με την πολεμική που δέχθηκε από το κυβερνών κόμμα από το οποίο προέρχεται.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας στον REPORTER ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Κατσουρίδης, εκτίμησε μεταξύ άλλων πως το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε εξ αρχής πολεμική από τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΔΗΣΥ, ήταν αυτό που τον καθιέρωσε στη συνείδηση των πολιτών, ως αντισυστημικό υποψήφιο και λειτούργησε ως πόλος έλξης για μια μερίδα του λαού που αναζητούσε μια επιλογή εκτός του πολιτικού κατεστημένου.

Αντί όμως αυτό το συμπέρασμα να λειτουργήσει ως παράδειγμα, όχι μόνο για το επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και για τους υπόλοιπους υποψηφίους, φαίνεται πως δεν έγινε κατανοητό και επιχειρείται κι από τους υπόλοιπους να ακολουθηθεί η ίδια επιτυχημένη για τον Χριστοδουλίδη και αποτυχημένη για όλους τους υπόλοιπους συνταγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ήταν αστεϊσμός»-Διευκρινίζει ο Αναστασιάδης για τη δήλωση περί τριών συνεργατών του

Δειτε Επισης

Χαιρετίζει την κατάθεση νομοσχέδιου για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ο ΔΗΣΥ
Στα €523 εκατομμύρια το πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2024
Να πιάσει τόπο η προσπάθεια συνεργασίας ΕΕ-Λιβάνου ζητά η Αννίτα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για τις αναφορές της Moneyval-Καταγράφει συμμόρφωση της ΚΔ με συστάσεις για ξέπλυμα
Καταγγέλλει επίθεση από συγγενή και στέλεχος του επιτελείου Νικολαΐδη ο Αρμεύτης-«Αυτές είναι οι καθαρές δουλείες;»
Έκλεισε εκκρεμότητες για τις εκλογές, βγάζει μπροστά πρώην υπουργούς και ιστορικά στελέχη ο ΔΗΣΥ
Απορρίφθηκε η ένσταση για τις εκλογές στον δήμο Δυτικής Λεμεσού-Κανονικά υποψήφιος ο Νίκος Σπύρου
Στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν-Επί τάπητος το πακέτο στήριξης για μείωση Μεταναστευτικών ροών
«Η ΕΕ ανέκαθεν στήριξε και θα στηρίξει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού»
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής