Επικυρώνει την εισήγηση για Χριστοδουλίδη το Πολιτικό Συμβούλιο της ΔΗΠΑ

Μία από τις τελευταίες εκκρεμότητες των Προεδρικών Εκλογών θα κλείσει σήμερα, με την επίσημη προσχώρηση της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, στην ομάδα των πολιτικών δυνάμεων που προσφέρουν υποστήριξη στην υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στην αίθουσα της ΠΟΕΔ, στις 10:00 το πρωί, ώστε να επικυρώσει την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για την υποστήριξη του υποψηφίου. Εισαγωγική ομιλία θα κάνει ο πρόεδρος, Μάριος Καρογιάν, εξηγώντας το σκεπτικό της επιλογής Χριστοδουλίδη, και ακολούθως θα λάβουν τον λόγο όσα μέλη του μεγάλου συλλογικού οργάνου της ΔΗΠΑ επιθυμούν, ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους. Αν και αναμένεται να κατατεθούν κάποιες διαφωνίες κατά τη συζήτηση, δεδομένου ότι εντός της παράταξης ευδοκιμεί μία τάση υπέρ της υποστήριξης του Αβέρωφ Νεοφύτου, εκτιμάται ότι η υποστήριξη Χριστοδουλίδη θα υιοθετηθεί με μια άνετη πλειοψηφία από το Πολιτικό Συμβούλιο.  

Η συμπόρευση και της ΔΗΠΑ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ουσιαστικά δημιουργεί ένα κεντρώο άξονα γύρω από την υποψηφιότητά του, καθώς ήδη τον υποστηρίζουν το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, ενώ αντλεί στήριξη και από δύο εξωκοινοβουλευτικά κόμματα. Δυνητικά θα μπορούσε σε αυτόν να προστεθεί και το Κίνημα Οικολόγων, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο αυτή την κεντρώα συνύπαρξη, ωστόσο τα πολλά στρατόπεδα που υπάρχουν στο κόμμα καθιστούν δύσκολη την επιλογή υποστήριξης συγκεκριμένου υποψηφίου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η παρουσία πολλαπλών δυνάμεων στο πλευρό του κ. Χριστοδουλίδη ήταν κάτι που προβλημάτιζε τη ΔΗΠΑ, εξού και κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες κρίθηκαν από την ηγεσία της παράταξης ως ικανοποιητικές. Ο κ. Χριστοδουλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στη ΔΗΠΑ ότι θα αντιμετωπίζει τους συνεργάτες του με ισοτιμία και θα λειτουργεί στο πλαίσιο της λογικής και των τακτικών συζητήσεων, μέσα από τις οποίες θα λύνονται και οι όποιες διαφορές.

Ταυτόχρονα, πάρα πολλές διευκρινήσεις ζήτησε το κόμμα από τον υποψήφιο αναφορικά με τις προγραμματικές του θέσεις, καθώς ήθελε να διαπιστώσει πως υπάρχει επαρκής συμφωνία σε αυτό το επίπεδο, ώστε να δικαιολογεί την συνεργασία των δύο πλευρών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Κυπριακό, στο οποίο η ΔΗΠΑ ζήτησε συγκεκριμένες τοποθετήσεις αναφορικά με το μοντέλο της λύσης, αλλά και σε ζητήματα που ιεραρχεί ψηλά στους τομείς της Οικονομίας και της εσωτερικής διακυβέρνησης και θα ήθελε οι δικές της προσεγγίσεις να ενσωματωθούν στις προεκλογικές προτάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Εφόσον ξεκαθαρίστηκε ότι βρίσκονται σε αρμονία στα πλείστα ζητήματα και ο υποψήφιος καλοβλέπει και την αρχική ιδέα της ΔΗΠΑ για κάποιας μορφής κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, εγχείρημα που δεν θεωρείται δύσκολο, δεδομένης και της ευρύτερης υποστήριξης που τυγχάνει, η ηγεσία αποφάσισε να προχωρήσει με την εισήγηση, με αυτό το σκεπτικό. Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί, πως λήφθηκαν υπόψη κι άλλοι παράγοντες, που σχετίζονταν με την εκλεξιμότητα του κ. Χριστοδουλίδη και το γεγονός πως προέκρινε τη στήριξή του μεγάλο μέρος της βάσης, όπως διαφάνηκε και κατά τις επαρχιακές συγκεντρώσεις αλλά και καταγράφεται διαχρονικά από τις δημοσκοπήσεις. Σε αυτό το επίπεδο, η ΔΗΠΑ δεν φαίνεται να διαφέρει ιδιαίτερα από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, στα οποία οι βάσεις φαίνεται να τοποθετήθηκαν υπέρ του κ. Χριστοδουλίδη πριν από την ηγεσία.

Ένα ζήτημα με το οποίο αναμένεται, πάντως, το κόμμα να βρεθεί αντιμέτωπο το επόμενο διάστημα είναι τα στελέχη εκείνα που τάχθηκαν ανοιχτά και δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου και δεν αναμένεται πλέον να αλλάξουν γνώμη. Η στάση που προκρίνεται είναι να μην υποστούν συνέπειες, με στόχο να μην διαταραχθεί η κομματική συνοχή αλλά αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί στην πορεία. Άλλωστε, στη ΔΗΠΑ ουδέποτε έτρεφαν αυταπάτες ότι μπαίνοντας τόσο αργά στον προεκλογικό υπήρχε περίπτωση να πάρουν όλο το κόμμα μαζί τους, γι’ αυτό και πρόθεση είναι να μην δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα, εάν μια μικρή μερίδα διαχωρίσει τη θέση της.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Την ανθρωπιστική στήριξη προς Παλαιστίνιους συζήτησαν οι Υπουργοί της ΕΕ
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Βήματα για άρση «απομόνωσης Τ/κ» ζήτησε από την ΟΙΣ ο Τατάρ-«Δύο χωριστοί λαοί στην Κύπρο»
Απαντά για το επεισόδιο σε καφετέρια ο δήμαρχος Δρομολαξιάς-Καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες από ΔΗΣΥ
Αντιδράσεις για «νομοσχέδιο» για αγορά κατοικιών από Τούρκους και ξένους
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες η πλωτή προβλήτα που θα μεταφέρει βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα
Επίσημη επίσκεψη YΠΕΞ Σλοβακίας στην Κύπρο-To περιεχόμενο της συνάντησης με Κόμπο
Συμμετοχή Προέδρου σε εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης, 20η επέτειο ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Μεγαλειώδης συνεδρίαση της Βουλής την Παρασκευή για τα 20χρονα ένταξης