Δένει στο λιμάνι του Χριστοδουλίδη και η ΔΗΠΑ-Το χρονικό της απόφασης

Το παζλ των Προεδρικών Εκλογών συμπληρώνεται σιγά σιγά με τα τελευταία κομμάτια, καθώς τυπική είναι πλέον η λήψη απόφασης από τη Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων για υποστήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Η χθεσινή ομοφωνία και στη Γραμματεία και στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος είναι επαρκώς ενδεικτική των προθέσεων και αναμένεται ότι η εισήγηση θα επικυρωθεί κατά την συνεδρία του Πολιτικού Συμβουλίου το πρωί του Σαββάτου.

Έτσι κι αλλιώς στην παράταξη διαμορφωνόταν εδώ και πολύ καιρό ρεύμα υπέρ της υποστήριξης του τέως ΥΠΕΞ, κάτι που φαινόταν και στις δημοσκοπήσεις και επιβεβαιώθηκε κατά τις επαρχιακές συγκεντρώσεις που έγιναν τις προηγούμενες εβδομάδες και είχαν την ευκαιρία τα μέλη του κόμματος να τοποθετηθούν. Παρόλο που υπήρχε μία τάση υπέρ της υποστήριξης του Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ σε κάποια φάση δεν αποκλειόταν σχεδόν καμία επιλογή, εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκαθαρίσει πως η πλειοψηφία της ΔΗΠΑ έκλινε προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος αποτέλεσε πόλο έλξης όλων των κεντρώων κομμάτων σε αυτές τις εκλογές, στην απουσία μίας εκλέξιμης, αμιγώς κεντρώας υποψηφιότητας.

Η μεγάλη αποδοχή του κ. Χριστοδουλίδη αναμένεται ότι θα επιβεβαιωθεί και το Σάββατο, αν και κατά τη συζήτηση δεν αποκλείεται να προκύψουν διαφορετικές απόψεις. Κυρίαρχη, ωστόσο, θέση φαίνεται να είναι πως με τη συμπόρευση με τον κ. Χριστοδουλίδη ισχυροποιείται ο ρόλος της ΔΗΠΑ στον πολιτικό χάρτη, ενώ γίνεται άλλο ένα σημαντικό βήμα εμπέδωσης του σχετικά νεαρού κόμματος στο πολιτικό σύστημα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, θα αναλύσει το σκεπτικό που οδήγησε στην εισήγηση για υποστήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη. Αυτό εδράζεται στις προγραμματικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στις συζητήσεις που έγιναν πριν από το καλοκαίρι αλλά κυρίως στις εντατικές επαφές που είχαν οι δύο πλευρές το τελευταίο διάστημα, κατά τις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υποψήφιος έδωσε διευκρινίσεις για πολλά ζητήματα που αφορούσαν το πρόγραμμά του, ώστε να διαπιστωθεί ότι βρίσκονταν στην ίδια γραμμή πλεύσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Κυπριακό, καθώς στην πλατφόρμα υποστήριξης του κ. Χριστοδουλίδη βρίσκονται και κόμματα που υποστηρίζουν το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και κόμματα που το απορρίπτουν και συχνά αφήνονται σκιές ως προς τη θέση του υποψηφίου. Επίσης εκτενής συζήτηση έγινε για ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής διακυβέρνησης και της οικονομίας, για τα οποία η ΔΗΠΑ έχει ισχυρές απόψεις, οι οποίες αναμένεται να ενσωματωθούν στις προτάσεις του υποψηφίου.

Αφού ξεκαθαρίστηκε το προγραμματικό κομμάτι, το κόμμα ζήτησε από τον κ. Χριστοδουλίδη και διευκρινίσεις αναφορικά με τον τρόπο που σκοπεύει να κυβερνήσει, δεδομένου του πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα που έχει αποκτήσει η υποψηφιότητά του, καθώς η ΔΗΠΑ θα είναι το πέμπτο κόμμα που θα τον υποστηρίξει. Ο υποψήφιος ανέφερε στην παράταξη πως δεν έχει δεσμευτεί με καμιά πολιτική δύναμη για οτιδήποτε πέραν των προγραμματικών θεμάτων και διαβεβαίωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σκοπεύει να αντιμετωπίζει τα κόμματα ως ισότιμους εταίρους και θα λειτουργεί στη βάση του τι κρίνεται ορθό ανά περίπτωση.

Αυτές οι διευκρινίσεις ήταν σημαντικές, αφού ένας από τους κυριότερους λόγους που κάποια στελέχη δεν καλοέβλεπαν τη συνεργασία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ήταν το γεγονός πως το μεγαλύτερο κόμμα που τον στηρίζει είναι το ΔΗΚΟ, με το οποίο υπάρχει εκρηκτικό παρελθόν, καθώς η πλειοψηφία των στελεχών της ΔΗΠΑ προέρχονται από τα κύματα φυγής ή διαγραφής από το μεγαλύτερο κόμμα του Κέντρου. Αν και σε ιδεολογικό επίπεδο δεν υπάρχουν τεράστιες διαφορές στα πλείστα ζητήματα, ήταν σημαντικό για κάποιους να ξεκαθαριστεί ότι τα κοινοβουλευτικά τουλάχιστον κόμματα, θα έχουν ίση αξία για τον υποψήφιο, μιας και, σε περίπτωση εκλογής του, θα αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του, αφού αυτά θα καλούνται να κουβαλούν το βάρος του κυβερνητικού έργου στη Βουλή.

Η παρουσία πολλαπλών σχηματισμών στο πλευρό του κ. Χριστοδουλίδη μπορεί να προξενούσε κάποιους φόβους σε ορισμένα στελέχη, όμως στη μεγάλη εικόνα εξυπηρετεί τη ΔΗΠΑ, η οποία προώθησε έντονα τους πρώτους μήνες του 2022 την ιδέα για καταρτισμό κυβέρνησης κοινής αποδοχής, θέση την οποία υιοθετεί και ο υποψήφιος. Και μπορεί η κυβέρνηση που θα στήσει ο κ. Χριστοδουλίδης, εάν εκλεγεί, να μην συμπεριλαμβάνει κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, όμως θα ενέχει σίγουρα το στοιχείο της πολυσυλλεκτικότητας και θα αποτελεί μία ευρύτερη σύμπραξη δυνάμεων και, ως εκ τούτου, θα είναι ό,τι πιο κοντινό στον αρχικό στόχο του κόμματος.

Το ερώτημα πλέον είναι πόσο αρμονική θα είναι η συμβίωση τόσων κομμάτων στο πλευρό του κ. Χριστοδουλίδη, δεδομένου ότι μεταξύ τους δεν δεσμεύονται από οποιαδήποτε συμφωνία και δεν αποτελεί κοινό υποψήφιό τους, αλλά έναν ανεξάρτητο υποψήφιο που υποστηρίζει ο κάθε πολιτικός σχηματισμός μονομερώς. Και βεβαίως, πώς θα δουλέψει αυτή η συνεργασία μακροπρόθεσμα, εάν και εφόσον εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ