«Μίλησαν» τα μέλη των Οικολόγων-Τη Δευτέρα επί τάπητος τα αποτελέσματα

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της εσωτερικής δημοσκόπησης που πραγματοποίησε το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών τις προηγούμενες ημέρες και τα αποτελέσματα θα τεθούν ενώπιον της Πολιτικής Επιτροπής για συζήτηση τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις κάλπες που στήθηκαν στα επαρχιακά γραφεία από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα, προσήλθαν για να ψηφίσουν περίπου 200 μέλη του κόμματος, καταθέτοντας τις θετικές αλλά και τις αρνητικές τους απόψεις για κάθε μία από τις έξι υποψηφιότητες που τελούν υπό αξιολόγηση. Η καταμέτρηση έχει ολοκληρωθεί, τα αποτελέσματα έχουν καταγραφεί και θα τεθούν τη Δευτέρα στην Πολιτική Επιτροπή, ώστε να γίνει μια πρώτη συζήτηση.

Σημειώνεται ότι αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται από το Καταστατικό και, ως εκ τούτου, τα όποια συμπεράσματα προκύπτουν είναι συμβουλευτικού και όχι δεσμευτικού χαρακτήρα, καθώς τις τελικές αποφάσεις θα λάβει, αφού κάνει ανάλυση όλων των δεδομένων, η διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή. Υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίασή της για τις 2 Οκτωβρίου, ώστε να γίνει αυτή η συζήτηση, ενώ η απόφαση θα ληφθεί σε νέα συνεδρία, που θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη. 

Υπενθυμίζεται ότι οι Οικολόγοι αξιολογούν τις προτάσεις που έθεσαν ενώπιον τους έξι υποψήφιοι για τις Προεδρικές Εκλογές. Πρόκειται για τους Νίκο Χριστοδουλίδη, Ανδρέα Μαυρογιάννη, Γιώργο Κολοκασίδη, Αχιλλέα Δημητριάδη, Μάριο Ηλιάδη και Χριστόδουλο Πρωτοπαπά. Οι τρεις τελευταίοι, βέβαια, μαζί με τον Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, βρίσκονται σε μία διαδικασία συγχώνευσης των υποψηφιοτήτων τους σε μία, γεγονός που προκαλεί σύγχυση ως προς τις επιλογές που έχουν οι Οικολόγοι ενώπιον τους, καθώς κάθε ένας από αυτούς απάντησε στο ερωτηματολόγιό τους με βάση τις δικές του θέσεις και πρόγραμμα, ενώ τέθηκε ως άτομο προς αξιολόγηση στην δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στα μέλη. Άρα, στην πραγματικότητα, δεν είναι σε θέση να αξιολογήσουν την νέα προσπάθεια, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ενώπιον τους, αν και αναμένεται σύντομα να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την πρωτοβουλία των τεσσάρων.

Στους κόλπους του Κινήματος επικρατεί, πάντως, αρκετή σύγχυση, ως προς τον τρόπο που θα κινηθούν, καθώς πράσινο κοινό έχει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ τους δικούς τους υποστηρικτές έχουν και οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι. Γι’ αυτό και το μεγάλο στοίχημα παραμένει να καταφέρει ένας εξ’ αυτών να συγκεντρώσει υποστήριξη 60%, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό.

Πολλά είναι τα στελέχη των Οικολόγων που θεωρούν πως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, δεδομένων των παράλληλων τάσεων που επικρατούν και, ως εκ τούτου, είναι αρκετά πιθανόν τα πράγματα να οδηγηθούν στη ψήφο κατά βούληση, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν υπέρ κάποιου υποψηφίου στον δεύτερο γύρο, ώστε να έχουν πιθανότητες συμμετοχής στην επόμενη διακυβέρνηση του τόπου. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί διαχρονικό στόχο για τους Οικολόγους, που παρά την πολύχρονη, πλέον, κοινοβουλευτική τους παρουσία, ποτέ δεν είχαν συμμετοχή σε Υπουργικό Συμβούλιο και θεωρούν πως ήρθε η ώρα για κάτι τέτοιο. Γίνεται, ωστόσο, κατανοητό, πως αν δεν υποστηρίξουν κάποιο υποψήφιο στον πρώτο γύρο, τότε χάνουν τη δυνατότητα να εμβολιάσουν το πρόγραμμά του με τις θέσεις τους και, ως εκ τούτου, μια ευκαιρία αύξησης της πολιτικής τους επιρροής.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ