Παραγωγική η συνάντηση των τεσσάρων-Τα βρήκαν για εσωτερική δημοσκόπηση

Πολύ καλά κύλησε η συνάντηση των τεσσάρων ανεξάρτητων υποψηφίων που επιθυμούν να συνενώσουν δυνάμεις στη διεκδίκηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ. Οι τέσσερις, μάλιστα, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Τετάρτη.

Όπως ενημερώνεται ο REPORTER, οι Αχιλλέας Δημητριάδης, Μάριος Ηλιάδης, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, είχαν μια παραγωγική συζήτηση, στην παρουσία των συμβούλων τους, οι οποίοι, σύμφωνα με πηγές, διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην έκβασή της, καθώς την εμβολίασαν με συγκεκριμένες σκέψεις και απόψεις, που κρίθηκαν πολύ χρήσιμες από το σύνολο των παρευρισκόμενων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση, αποφασίστηκε το περιεχόμενο της δημοσκόπησης που θα πραγματοποιήσουν οι τέσσερις, με σκοπό να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα παραμείνει στην κούρσα. Τα κριτήρια που τέθηκαν δεν ήταν μόνο ποσοτικά, δηλαδή ποιος έχει προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, αλλά και ποιοτικά. Στόχος είναι, δηλαδή, να διαγνώσουν την άποψη των πολιτών για τον κάθε ένα εκ των τεσσάρων σε μία σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών. Περαιτέρω, αποφασίστηκε η εξέταση σεναρίων δευτέρου γύρου, κάτι που δεν γίνεται από τις δημοσκοπήσεις των ΜΜΕ, δεδομένου ότι και οι τέσσερις θεωρούνται outsiders με βάση την πρόθεση ψήφου που καταγράφεται. Στην εσωτερική τους δημοσκόπηση, όμως, θα έχουν την ευκαιρία να εξεταστούν αυτά τα σενάρια, στη βάση δεδομένων συνεργασίας.  

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφεραν πηγές κοντά στην προσπάθεια, ξεκαθαρίστηκε και το σκηνικό αναφορικά με τις δηλώσεις του Αχιλλέα Δημητριάδη σε πρόσφατη συνέντευξή του, που έτυχαν διάφορων ερμηνειών, καθώς ξεκαθαρίστηκε η δέσμευσή του προς τη συνεργασία. Ενισχυτική επ’ αυτού ήταν και η κοινή ανακοίνωση που αποφάσισαν να εκδώσουν, η πρώτη από την έναρξη των μεταξύ τους διαβουλεύσεων, η οποία έστελνε μηνύματα ενότητας και επιβεβαίωνε ότι βρίσκονται όλοι σε κοινή γραμμή, με κοινούς στόχους.

Υπενθυμίζεται ότι, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης, αναφέρθηκαν στα κοινά σημεία που τους ενώνουν, προσδιορίζοντας τα ως την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους και την επιδίωξη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης. «Είμαστε πρόθυμοι να παραμερίσουμε προσωπικές φιλοδοξίες χάριν του κοινού καλού, φέρνοντας έτσι νέο ήθος στην πολιτική ζωή. Η πολιτική για εμάς είναι ένας αγώνας προσφοράς και θα πορευθούμε έτσι μέχρι τέλους», τόνισαν.

Σύντομο μήνυμα εξέδωσε και προσωπικά ο Μάριος Ηλιάδης, σήμερα το πρωί, λέγοντας πως η συμπόρευση των τεσσάρων αληθινά ανεξάρτητων υποψηφίων βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα, καλώντας τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια. «Μαζί, μπορούμε να χαράξουμε νέες προοπτικές για την Κύπρο και τον λαό της», τόνισε.

Πάντως, προβληματισμός συνεχίζει να επικρατεί αναφορικά με την πιθανότητα άντλησης στήριξης της συνεργασίας από τα δύο κόμματα που δεν έχουν ακόμη λάβει αποφάσεις για τις Προεδρικές Εκλογές, τη ΔΗΠΑ και το Κίνημα Οικολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα τέθηκε και κατά τη χθεσινή συζήτηση, καθώς ενδεχομένως η γνώμη των κομμάτων αυτών να διαδραματίσει ρόλο στην τελική απόφαση ως προς τον υποψήφιο και αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που ζητήθηκαν συναντήσεις μαζί τους. Ωστόσο, φαίνεται πως το timing της προσπάθειάς τους δεν είναι συμβατό με τα χρονοδιαγράμματα που έθεσαν οι δύο πολιτικές δυνάμεις και οι εξελίξεις περιπλέκουν την κατάσταση, καθώς εν μέρει καταργούν τη διαβούλευση που έγινε μεμονωμένα με κάποιους εκ των τεσσάρων υποψηφίων και δημιουργούν την ανάγκη για καινούρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα