Σάββατο 1 Οκτ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ανάμεσα σε Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ η ΔΗΠΑ-Ζήτησαν επιπλέον διευκρινίσεις

  22/09/2022 06:21
Ανάμεσα σε Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ η ΔΗΠΑ-Ζήτησαν επιπλέον διευκρινίσεις

Ανάμεσα σε Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ η ΔΗΠΑ-Ζήτησαν επιπλέον διευκρινίσεις

  22/09/2022 06:21

Εξελίξεις προέκυψαν στη Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, σε ό,τι αφορά τις Προεδρικές Εκλογές. Με την ώρα της απόφασης να πλησιάζει, οι παρασκηνιακές διεργασίες των τελευταίων ημερών έχουν ανεπίσημα σμικρύνει τη λίστα των επιλογών σε δύο, όπως επισημαίνουν πηγές από το κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, αποφασίστηκε το προηγούμενο διάστημα να ζητηθούν διευκρινίσεις από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφορικά με κάποια ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για το κόμμα, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν επαφές και με τους δύο υποψηφίους, οι οποίες πήγαν πολύ καλά.  

Τα θέματα αυτά είναι το Κυπριακό, ο εκσυγχρονισμός του κράτους και οι μεταρρυθμίσεις, η ενέργεια, η πράσινη μετάβαση και κάποια ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής διακυβέρνησης και της οικονομίας, τα οποία ιεραρχούνται ψηλά από το κόμμα του Κέντρου. Φαίνεται πως ήδη ο κ. Νεοφύτου έδωσε ικανοποιητικές απαντήσεις, ενώ σε αναμονή βρίσκονται για τις αντίστοιχες απαντήσεις του κ. Χριστοδουλίδη.

Η εξέλιξη αυτή αφήνει, ουσιαστικά, εκτός του Ανδρέα Μαυρογιάννη, καθώς δεν κλήθηκε για να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Είναι καλά γνωστό πως εντός της ΔΗΠΑ υπάρχουν δύο κυρίαρχες τάσεις, αυτή της υποστήριξης του Αβέρωφ Νεοφύτου και αυτή της υποστήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη, με κάποια στελέχη να έχουν ήδη επιλέξει στρατόπεδα και να μην κρύβουν τις προτιμήσεις τους και άλλα να περιμένουν τις επίσημες αποφάσεις για να εκδηλωθούν. Υπήρχε και μία μικρότερη ομάδα, που υποστήριζε την επιλογή Μαυρογιάννη, αλλά φαίνεται πως η ιδέα αυτή έχει απομακρυνθεί, δεδομένου ότι δεν κινήθηκαν οι αντίστοιχες διαδικασίες.

Απομακρυσμένη θεωρείται και η συμπόρευση με την πιθανή συνεργασία των τεσσάρων ανεξάρτητων υποψηφίων, παρόλο που η ΔΗΠΑ ήταν και είναι ανοιχτή στον διάλογο μαζί τους και φαίνεται να βλέπει με καλό μάτι την ιδέα. Αυτός ο δρόμος, ωστόσο, θεωρείται υψηλού ρίσκου, από τη στιγμή που δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν όντως οι κύριοι Δημητριάδης, Ηλιάδης, Πρωτοπαπάς και Χριστοφίδης θα συνενώσουν δυνάμεις και δεν έχουν συγκεκριμένη πρόταση να παρουσιάσουν για ένα υποψήφιο με ένα πρόγραμμα.

Παρά το γεγονός πως έχουν παραπλήσιες θέσεις σε αρκετά ζητήματα, δεν παύουν να διαθέτουν τέσσερα ανεξάρτητα προγράμματα, τα οποία έχουν μεταξύ τους διαφοροποιήσεις. Δεδομένου ότι η ΔΗΠΑ, μετά την αποτυχία της πρότασής της για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, έχει επικεντρώσει την προσοχή της στην επίτευξη των μεγαλύτερων δυνατών προγραμματικών συγκλίσεων, γίνεται κατανοητό πως, όσο συμβατή με τον αρχικό στόχο κι αν είναι η ιδέα της συνεργασίας τεσσάρων υποψηφίων, δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο χρόνου για την εις βάθος συζήτηση θέσεων. Αντιθέτως, με τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκο Χριστοδουλίδη αυτή η συζήτηση άνοιξε πριν από μήνες, έγιναν συναντήσεις και υπήρξε η ευκαιρία για ευρεία ανταλλαγή απόψεων επί όλων των θεμάτων, ενώ τώρα εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο στον διάλογο επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

Με τον χρόνο να πιέζει αλλά και την ανάγκη να καταγραφούν όλες οι διευκρινίσεις πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, φαίνεται πως οι διαδικασίες στην παράταξη θα μετατεθούν για τις αρχές Οκτωβρίου, όταν θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα. Είναι, άλλωστε, ξεκάθαρο πως η πάροδος του χρόνου δεν λειτουργεί υπέρ της κομματικής συνοχής, ενόσω στελέχη παίρνουν θέσεις στο πλάι συγκεκριμένων υποψηφίων, ενώ αποκρυσταλλώνονται απόψεις και στην κομματική βάση, γι’ αυτό και δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο περαιτέρω καθυστερήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας