Στην παρουσία και της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς ο έλεγχος στη Βουλή για διαβατήρια

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Σταύρος Παπαδούρης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών κ. Ζαχαρία Κουλία αναφορικά με τη συζήτηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.  

Ο κ. Παπαδούρης στην επιστολή του εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός πως από τους φορείς που κλήθηκαν να παραστούν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, απουσιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Κατά της Διαφθοράς. Την ίδια ώρα ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλεί τον κ. Κουλία, όπως κληθεί η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Όπως τονίζει ο κ. Παπαδούρης, «θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό πως πρέπει η συνεδρία να γίνει στην παρουσία της Αρχής, λόγω και των όσων αναφέρονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, όπου φαίνεται να προκύπτουν ποινικές ευθύνες και πιθανά φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας από το Υπουργικό Συμβούλιο για την έγκριση διαβατηρίων. Η Νομοθετική Εξουσία πρέπει να έχει πιο ενισχυμένο ρόλο και λόγο, ειδικά σε θέματα που αφορούν καταγγελίες για κρατικούς αξιωματούχους».

Η πρόταση του κ. Παπαδούρη υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Ελέγχου και θα καλεστεί η Αρχή Κατά της Διαφθοράς στην συνεδρία για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και τα πυρά κατά της Κυβέρνησης 

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις από κόμματα και πολιτικούς, οι οποίοι εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης και τους χειρισμούς για το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων.

Το ΑΚΕΛ επανήλθε σήμερα  και σε δήλωσή του ο βουλευτής του κόμματος Άριστος Δαμιανού ανέφερε πως «το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο σκάνδαλο. Συνιστά τον ορισμό της θεσμικής διαπλοκής και πολιτικής διαφθοράς. Με αλλεπάλληλες πολιτικές αποφάσεις κτίστηκε ένα πρόγραμμα κομμένο-ραμμένο στα μέτρα ενός σαθρού συστήματος το οποίο υπέθαλψε και συντήρησε η ίδια η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ».

Επίσης σημείωσε πως «διαδοχικές Εκθέσεις και Πορίσματα, με πιο πρόσφατη την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, καταγράφουν πράματα και θάματα: πολιτογραφήσεις εγκληματιών, δικτατόρων και μαφιόζων, παράνομες πολιτογραφήσεις, πολιτογραφήσεις χωρίς να πληρούνται οικονομικά κριτήρια, κατάχρηση και υπέρβαση εξουσίας από Υπουργικά Συμβούλια, απώλειες εκατομμυρίων από φόρους. Ούτε οι δεκάδες των δημόσιων τοποθετήσεων και καταγγελιών του ΑΚΕΛ από το 2015, ούτε ο διεθνής διασυρμός της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε οι προειδοποιήσεις από την ΕΕ αλλά ούτε και η λαϊκή κατακραυγή ευαισθητοποίησαν τους κυβερνώντες. Ακόμα και μετά τη διακοπή του Προγράμματος συνέχισαν το πάρτι των χρυσών διαβατηρίων. Η αναλγησία και η υποτίμηση των πολιτών είναι παροιμιώδης».

Παράλληλα ανέφερε πως «στις 23 Ιανουαρίου 2019, απαντώντας στην ΕΕ σε αυστηρό τόνο, ο κ. Αναστασιάδης δήλωνε πως «έχουμε τα αυστηρότερα μέτρα από όλες τις 20 χώρες που προσφέρουν τη δυνατότητα απόκτησης της ευρωπαϊκής υπηκοότητας, κριτήρια και παρά ταύτα στοχοποιείται η Κύπρος. Στις 31 Οκτωβρίου 2019 και αφού είχε προηγηθεί Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταδικαστική για το ΚΕΠ και την Κυπριακή Δημοκρατία, ο ηγέτης του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, διαφωνώντας με την κριτική δήλωνε πως «αδικούμε τον τόπο μας, αδικούμε τον πρώτο τη τάξει της κυπριακής πολιτείας και θα έχουμε δυστυχώς με αυτά τα μηνύματα που στέλνονται και από την Κύπρο συνέπειες στην κυπριακή οικονομία, Στις 20 Οκτωβρίου 2020 ο τότε ΥΠΕΞ κ. Νίκος Χριστοδουλίδης λάμβανε επιστολή κόλαφο από τον Επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ η οποία υπογράμμιζε τα εξής: «Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι τα εθνικά μέτρα που προβλέπουν τη θέσπιση και τη λειτουργία προγράμματος χορήγησης ιθαγένειας σε επενδυτές, όπως το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, δεν συνάδουν με το δίκαιο της Ένωσης». 

Καταλυτικά σημείωσε πως, «σήμερα, ως επιτήδειος ουδέτερος, ο υποψήφιος Πρόεδρος κ. Χριστοδουλίδης ζητά να γίνει έρευνα. Ο πρώτος σύντομα αποχωρεί. Οι άλλοι δύο ερίζουν για το ποιος θα είναι ο συνεχιστής και διάδοχος του κ. Αναστασιάδη. Οι πολίτες έχουν κρίση και έχουν και επιλογή. Να μην παρατείνουν την εξουσία των σημερινών κυβερνώντων με άλλο πρόσωπο. Να τελειώνουμε επιτέλους με την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση».

Από πλευράς του ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Μάριος Ηλιάδης ανέφερε πως «ο Γενικός Εισαγγελέας, ως ανεξάρτητος και αρμόδιος Θεσμός, δεν έχει το δικαίωμα της σιωπής ή της απραξίας, για το μέγα σκάνδαλο διαφθοράς των πολιτογραφήσεων. Όφειλε ήδη να κινηθεί αυτεπάγγελτα διατάζοντας έρευνα για όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή,  για τη διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών».

Σημείωσε επίσης ότι «αν ο Γενικός Εισαγγελέας σέβεται τον εαυτό του και κυρίως το υψηλό λειτούργημα που υπηρετεί, οφείλει άμεσα να διατάξει πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών. Ο πέλεκυς πρέπει πέσει βαρύς σε όσους καταχράστηκαν τη θέση εξουσίας που είχαν ή και έχουν. Οι ποινές πρέπει να είναι βαρύτατες και αποτρεπτικές, ούτως ώστε να παραδειγματιστεί ο όποιοσδήποτε στο μέλλον επιχειρήσει να εμπλακεί σε φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής».

Τέλος ανέφερε πως «οι Κυβερνώντες και όσοι συμμετείχαν στη λήψη των σχετικών αποφάσεων, άναβαν πράσινο φως σε μεγάλο αριθμό πολιτογραφήσεων ενώ εν γνώσει τους δεν πληρούσαν τα σχετικά κριτήρια. Δε δίστασαν ακόμα και να πολιτογραφήσουν γνωστούς ανά το παγκόσμιο εγκληματίες, καταζητούμενους μέχρι και τρομοκράτες! Παράλληλα, το Κράτος μας απώλεσε έσοδα δισεκατομμυρίων με τις παράνομες πρακτικές της Κυβέρνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου