Πλούσια τα ευρήματα, φτωχός ο απόηχος της Έκθεσης Ελεγκτή για τα διαβατήρια

Η δημοσιοποίηση από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ήταν το τελευταίο στάδιο για να ολοκληρωθούν οι έρευνες που αφορούσαν το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Το θέμα που προέκυψε πριν από ακριβώς δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2020, όταν πλέον ήταν ορατό σε όλους με ήχο και εικόνα το μέγεθος της διαφθοράς και της διαπλοκής, ξεκίνησαν μια σειρά από έρευνες. Μετά από το πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου, δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα και η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.  

Πλέον τη σκυτάλη παίρνει η Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας βρίσκονται ήδη συγκεκριμένες υποθέσεις, ενώ μετά κι από την Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αναμένεται να διαφανεί πώς, πότε και με ποιο τρόπο θα αντιδράσουν οι αρμόδιοι, έτσι ώστε, όχι μόνο να διορθωθούν τα κενά και να κλείσουν οι τρύπες, αλλά και να λογοδοτήσουν όσοι συμμετείχαν εσκεμμένα ή ακούσια στο ρεζίλεμα της χώρας διεθνώς και στην απώλεια εκατομμυρίων, ενδεχομένως και δισεκατομμυρίων ευρώ από το κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα, 48 ώρες μετά από τη δημοσιοποίηση της Ειδικής Έκθεσης και δεκατέσσερις ημέρες από την ημέρα που η Έκθεση λήφθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, η Κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ενδεχομένως να συμβεί εντός της σημερινής ημέρας. Τοποθέτηση δεν υπήρξε ούτε από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία έχει την ευθύνη να μελετήσει την Έκθεση και να διερευνήσει εάν εντοπίζονται ποινικά αδικήματα εναντίον οποιουδήποτε. Εξάλλου Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης, έχουν διπλό βάρος της ευθύνης να αποδείξουν τα ειλικρινή τους κίνητρα, αφού και ως πρώην μέλη του Υπουργικού, έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν σε όλους, ότι επιζητούν την απόδοση Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιχμές Ελεγκτικής Υπηρεσίας κατά Κυβέρνησης-«Ήταν ενήμερη εδώ και μέρες»

Από την άλλη, απαντήσεις θα πρέπει να δώσει και η Αστυνομία, την οποία καρφώνει στο πόρισμα του ο Ελεγκτής, για το γεγονός ότι δεν απάντησε ποτέ στις επιστολές του, όπου προθυμοποιήθηκε να παρέχει το ογκωδέστατο υλικό για τις πολιτογραφήσεις, στους ανακριτές που χειρίζονται τις υποθέσεις των χρυσών διαβατηρίων.

Η πρώτη πράξη στον απόηχο της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αναμένεται να παιχθεί αύριο ενώπιον της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η οποία συνέρχεται εκτάκτως για μια πρώτη συζήτηση επί της Έκθεσης. Εκεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα υπάρχει η επίσημη τοποθέτηση της Κυβέρνησης δια στόματος του Νίκου Νουρή, ο οποίος θα κληθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών για όσα έκαναν και δεν έκαναν τα στελέχη της Κυβέρνησης, είτε επί της υπουργίας του, είτε προηγουμένως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς χρονοδιάγραμμα εξετάζει την έκθεση Ελεγκτή η Ελέγχου-«Έχει πολλά ζητήματα»

Εξάλλου στην Έκθεση καταγράφονται σοβαρές κατηγορίες, εναντίον του εκάστοτε υπουργού Εσωτερικών, αφού σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε δεκάδες περιπτώσεις ο εκάστοτε ΥΠΕΣ, κρατούσε στο σκοτάδι τους συναδέλφους του στο Υπουργικό για περιπτώσεις αιτητών πολιτογράφησης που δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Πάντως όποια τροπή κι αν πάρει η συζήτηση στην αυριανή έκτακτη συνεδρία, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαχαρία Κουλία, το θέμα θα απασχολήσει και μελλοντικές συνεδρίες.

Το ζήτημα πάντως, όπως πολλές φορές επαναλήφθηκε για διάφορα θέματα, είναι η συζήτηση να μην εξαντληθεί σε ατάκες και φτηνούς λαϊκισμούς από συγκεκριμένη μερίδα βουλευτών εντός της Επιτροπής, αλλά να μπει στην ουσία και να εξεταστούν με ψυχραιμία και αντικειμενικά τα δεδομένα. Εξάλλου πολλές φορές στο παρελθόν, γίναμε μάρτυρες, έντονων συζητήσεων στις Επιτροπές της Βουλής, με βαρείς χαρακτηρισμούς και σκληρές επιθέσεις που στο τέλος δεν κατέληξαν πουθενά και το μόνο που πέτυχαν ήταν πηχυαίους τίτλους στα ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νόμος Vs Οικονομικό όφελος σημειώσατε διπλό-Στην ακίδα Οδυσσέα ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ

Στη Βουλή πέραν από τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου του και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, κλήθηκαν να παραστούν ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής, αλλά και διευθυντής διαφόρων τμημάτων του δημοσίου που εμπλέκονται. Επιπλέον κλήθηκαν εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας.

Η παρουσία των εκπροσώπων της Αστυνομίας και της Νομικής Υπηρεσίας, έχει τη δική της σημασία, αφού αφενός η Αστυνομία ελέγχεται για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στην πρόσκληση του Γενικού Ελεγκτή για να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο υπηρεσιών σε σχέση με τις έρευνες για τα Χρυσά διαβατήρια, ενώ αφετέρου η Νομική Υπηρεσία, έχει την ευθύνη να μελετήσει και να καθορίσει τα επόμενα βήματα στο επίπεδο της διερεύνησης και της απονομής δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβατήρια σε καταζητούμενους, €γκληματίες και ύποπτο τρομοκράτη-Οι 65 υποθέσεις

Σε ότι αφορά την Αστυνομία η Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας γράφει: «Στις 17.5.2021, μετά από δημοσιοποίηση πληροφοριών ότι επίκειτο η έναρξη ανακριτικού έργου, ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις στο πλαίσιο του ΚΕΠ, ενημερώσαμε με επιστολή μας τον Αρχηγό της Αστυνομίας ότι η Υπηρεσία μας έχει διεξαγάγει αριθμό ελέγχων, σχετικά με τέτοιες πολιτογραφήσεις και ότι θέτουμε στη διάθεσή του τις εκθέσεις και το ογκώδες υποστηρικτικό υλικό προς υποβοήθηση του έργου των ανακριτών. Ουδεμία απάντηση λάβαμε από την Αστυνομία».

Για το τι έγινε και τι δεν έγινε, αναφέρεται λεπτομερώς στην έκθεση του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος αποκάλυψε παράλληλα πως από πέρσι απέστειλε επιστολή στον Αρχηγό Αστυνομίας ώστε να αρχίσει έρευνα σε σχέση με πολιτογραφήσεις και την πιθανή διάπραξη αδικημάτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα καρφιά Οδυσσέα κατά Εισαγγελέα και η αντεπίθεση στο κατσάδιασμα Νικολάτου

Κάτι που δημιουργεί σωρεία ερωτημάτων, για το γεγονός ότι  η επιστολή του Ελεγκτή παρέμεινε στα συρτάρια ενώ εγείρεται και το ερώτημα, γιατί η Αστυνομία δεν επέδειξε τον ανάλογο ζήλο για να διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ή όχι ποινικά αδικήματα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα σε όσους την επικρίνουν για εφαρμογή των νόμων αλά καρτ, πως κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εξάλλου όπως υποδεικνύουν πηγές από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η συνεργασία με την Αστυνομία είναι πολύ συχνή για σωρεία άλλων υποθέσεων. Είναι κάτι που όχι μόνο συνηθίζεται, αλλά σε ουκ ολίγες περιπτώσεις επιβάλλεται και μια εξ αυτών, είναι σύμφωνα και με την επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη η υπόθεση των πολιτογραφήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μοναδικό θέμα στην ατζέντα της Επ. Ελέγχου οι πολιτογραφήσεις-«Εγείρονται αρκετά θέματα»

Δειτε Επισης

BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Ανάλυση BBC: Δώρο για τα γενέθλια του Χαμενεΐ η επίθεση, τώρα ο Νετανιάχου περιμένει
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Καμία αναφορά στις επιθέσεις του Ισραήλ από τον πρόεδρο του Ιράν
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ