Τετ α τετ Κούσιου με συντεχνίες για κατώτατο-Aπαισιόδοξη η ΠΕΟ, αναμονή από ΣΕΚ

Χωρίς διακοπή τρέχουν οι διεργασίες για επίτευξη του μεγάλου στόχου της Κυβέρνησης, που είναι η εφαρμογή του κατώτατου μισθού στην Κύπρο, αφού το πρωί διεξάγεται νέος γύρος επαφών, αυτή τη φορά ανάμεσα σε Υπουργείο Εργασίας και συντεχνίες, ώστε να διαφανούν τυχόν συγκλίσεις και αποκλίσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Μετά το χάσμα που διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ανάμεσα σε Κυβέρνηση και εργοδοτικές οργανώσεις, στις συναντήσεις που έγιναν ανάμεσα στους εκπροσώπους της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ και του υπουργού Εργασίας, Κυριάκου Κούσιου, το πρωί θα περάσουν το κατώφλι του Υπουργείου Εργασίας εκπρόσωποι της ΣΕΚ, της ΠΕΟ και της ΔΕΟΚ. Οι συντεχνίες θα αναμένουν να ενημερωθούν για τις όποιες εξελίξεις προέκυψαν από τις προηγούμενες συναντήσεις, αλλά και να παραθέσουν τις απόψεις, καθώς και τις κόκκινες γραμμές τους.

Άπαντες θεωρούν ότι η πιο κρίσιμη συνεδρία για τον κατώτατο μισθό θα είναι αυτή που θα διεξαχθεί περί τα τέλη Αυγούστου, κατά την οποία θα συμμετάσχουν τόσο οι εργοδοτικές οργανώσεις, όσο και οι συντεχνίες, ωστόσο εκτιμούν ότι η σημερινή συνεδρία ενδεχομένως να δώσει κατεύθυνση ως προ το τι να αναμένουν στην τελευταία συνάντηση, η οποία φαίνεται ότι θα διεξαχθεί στις 25 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάσμα απόψεων για κατώτατο μισθό-«Δεν φτάσαμε σε ακτίνα συμφωνίας επί Ζέτας»

Κρατά μικρό καλάθι η ΠΕΟ

Μιλώντας στον REPORTER, η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, εξήγησε ότι τίθενται πέραν του ύψους του κατώτατου μισθού διάφορα θέματα, για τα οποία αναμένουν να ενημερωθούν, όπως είναι η υπερωριακή απασχόληση, ο 13ος, αλλά και η ΑΤΑ, ενώ δεν έκρυψε ότι οι προσδοκίες της από τη συνάντηση, δεν είναι πολύ ψηλές.

Όπως ανέφερε, «εμείς έχουμε πει ότι ο στόχος μας μέσα από τη συζήτηση, είναι να δώσουμε ένα αξιοπρεπές ρυθμισμένο πλαίσιο, για όλους τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Αυτό σημαίνει αξιοπρεπή μισθό που να λαμβάνει υπόψιν του που έχει πάει το κόστος ζωής και το γεγονός ότι ο υφιστάμενος κατώτατος έχει να αναθεωρηθεί εδώ και δέκα χρόνια».

Σημείωσε μάλιστα ότι «για μας είναι σημαντικό, όχι μόνο να ρυθμιστεί το ύψος του κατώτατου και να είναι ικανοποιητικός, αλλά να διευκρινιστεί και το ποιο θα είναι το ωράριο. Επίσης, σημαντικό είναι πώς θα αμείβεται η υπερωριακή απασχόληση, το θέμα του 13ου μισθού, της ΑΤΑ και βεβαίως ότι δεν θα καθορίσουμε ένα κατώτατο μισθό δημιουργώντας τόσα παραθυράκια και τόσες εξαιρέσεις, είτε ηλικιακές, είτε άλλος πως, που δεν θα εκπληρώνει το στόχο του, ο οποίος είναι να στηρίξει τους ευάλωτους εργαζόμενους».

Ταυτόχρονα, συνέχισε η κ. Χαραλάμπους, «είπαμε είναι βασική μας θέση, ότι ρυθμίζοντας το θέμα του κατώτατου, πρέπει να ρυθμίσουμε ότι εκεί όπου υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που κατοχυρώνουν κατώτατο μισθό, εκείνος θα είναι ο υποχρεωτικός κατώτατος μισθός. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, για να μην έρθει ο κατώτατος να διαβρώσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αναμένουμε να δούμε πως το Υπουργείο και ο υπουργός θα τοποθετηθούν».

Ξεκαθάρισε παράλληλα πως το θέμα του ύψους θα το δουν και θα το κρίνουν μέσα στο συνολικό πλαίσιο των ρυθμίσεων για τον εργαζόμενο. «Σίγουρα, αυτό το ύψος δεν μπορεί να μην έχει αφετηρία ότι έχουμε πληθωρισμό της τάξης του 10% που διαβρώνει τον κατώτατο, αλλά και το γεγονός ότι έχει δέκα χρόνια να αυξηθεί».   

Την ίδια ώρα, όσον αφορά τις προσδοκίες τους, υπέδειξε ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με όσα άκουσαν μέχρι στιγμής, από τις συναντήσεις που έγιναν στο Προεδρικό. «Ούτε είμαστε ικανοποιημένοι από τα όσα ακούσαμε από τον Πρόεδρο, αλλά και από όσα ακούσαμε στο επόμενο διάστημα. Επίσης, από όσα ακούσαμε από τους εργοδότες, δεν είμαστε ιδιαίτερα ενθαρρυμένοι. Έχει τεράστια σημασία πώς θα τοποθετηθεί ο υπουργός και το Υπουργείο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ώρα της αλήθειας για κατώτατο μισθό-Ενώπιον υπερβάσεων οι κοινωνικοί εταίροι

Στάση αναμονής από ΣΕΚ

Από την πλευρά της η ΣΕΚ, τηρεί στάση αναμονής, αφού θέλει πρώτα να ακούσει τις προτάσεις του Κυριάκου Κούσιου και μετά να τοποθετηθεί επ’ αυτών. Παράλληλα αναμένει να μάθει και όσα διαμείφθηκαν στις συναντήσεις του υπουργού, με τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο γενικός οργανωτικός της συντεχνίας, Πανίκος Αργυρίδης, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα προσδοκιών, για τη συνάντηση.  «Θα αναμένουμε μέχρι αύριο τη συνάντηση με τον υπουργό. Ήδη, έχουν ειπωθεί πολλά τις τελευταίες μέρες. Δεν γνωρίζουμε επίσημα τι έχει ειπωθεί με τις εργοδοτικές οργανώσεις και αν υπήρχε οποιαδήποτε κατάληξη».

Θα έχουμε, είπε, «την ευκαιρία να συζητήσουμε, να δούμε και τις τελικές προθέσεις του Υπουργείου και αργότερα να τοποθετηθούμε. Δεν θα έλεγα αν είναι υψηλές ή χαμηλές οι προσδοκίες μας. Εμείς, πάντοτε προσερχόμαστε στον διάλογο με στόχο να βρούμε αποδεκτή λύση, προς όφελος των επηρεαζόμενων. Πάμε στον διάλογο με την ελπίδα να έχουμε μια ευτυχή κατάληξη».

Σημείωσε επίσης πως ο υπουργός θα προσπαθήσει να δει τα όρια των δύο πλευρών για να δει πως διαμορφώνεται η πρόταση που θα καταθέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου