Η ώρα της αλήθειας για κατώτατο μισθό-Ενώπιον υπερβάσεων οι κοινωνικοί εταίροι

Ως η μεγάλη Παρασκευή του κατώτατου μισθού μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή, αφού όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές και την ίδια ώρα να εξυπηρετεί τους χαμηλόμισθους, που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, βρίσκονται στα όρια τους.

Στη σκιά του θανάτου της Ζέτας Αιμιλαινίδου, η οποία ήταν η υπουργός που αφουγκράστηκε την κοινωνική ανάγκη για θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού και στη συνέχεια ξεκίνησε την προσπάθεια για εφαρμογή του, ο Κυριάκος Κούσιος και οι κοινωνικοί εταίροι, καλούνται σήμερα, να υπερβάλουν εαυτό και να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία, που οραματίστηκε η εκλιπούσα υπουργός.

Ο Κυριάκος Κούσιος, αφού πραγματοποιήθηκαν χθες ξεχωριστές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις (ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ), διερευνώντας τις προθέσεις και τις κόκκινες γραμμές των συμμετεχόντων, σήμερα αναμένεται να παρακαθίσει σε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων, για τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Οι διαφορές που εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα αφορούν κυρίως, το ύψος του ποσού του κατώτατου μισθού όπως αυτό προκύπτει  μέσα από την μεθοδολογία υπολογισμού του. Δηλαδή κυρίως, εάν θα χρησιμοποιηθεί ο διάμεσος της Στατιστικής Υπηρεσίας ή του ευρωπαϊκού μοντέλου (ΕU-SILC 2017), ποιο θα είναι το ποσοστό του διάμεσου και ο τρόπος αναπροσαρμογής του.

Η θέση που εξέφρασε η ΟΕΒ, στηρίζεται σε μια επιστημονική οπτική- όπως διαμηνύουν εκπρόσωποί της-σύμφωνη με τη βάση των ποσοστών του εθνικού διάμεσου μισθού από τα οποία πρέπει να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός στο ξεκίνημά του. Αυτός ο τρόπος, σύμφωνα με την ΟΕΒ, θα συνδέσει τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό με ένα ποσοστό του εθνικού ενδιάμεσου μισθού και τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία, με στόχο να φτάσει στο 60% του ενδιάμεσου μισθού.

Από πλευράς της, η ΠΕΟ στέκεται στο συλλογικό πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξουν, αλλά και στο ότι μέσα από τις διαβουλεύσεις και το διάταγμα θα πρέπει να διασαφηνιστεί ότι εκεί και όπου υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις θα εφαρμόζονται και θα υπάρχει μηχανισμός ελέγχου. 

Η ΣΕΚ, υποστηρίζει πως δεν μπορεί να υπολογιστεί το ποσοστό του διάμεσου μισθού μέσα από το μοντέλο της Στατιστικής Υπηρεσίας, λόγω του γεγονότος πως υπάρχουν στοιχεία που δεν συνυπολογίζονται. Θέση της ΣΕΚ, είναι πως από τη στιγμή που από το 2012 δεν έχει αλλάξει το ύψος του κατώτατου μισθού στη βάση των επαγγελμάτων που καλύπτει -και με τη διακύμανση- το ύψος του ποσού του κατωτάτου μισθού θα πρέπει να είναι τα 950 ευρώ. Μάλιστα, η συνομοσπονδία δίνει μεγάλη σημασία στην έκθεση και τις αναφορές τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έχει καταλήξει πως  με τα δεδομένα της ζωής στη Κύπρο, ο κατώτατος μισθός δεν πρέπει να είναι κάτω από 1000 ευρώ, γιατί ενδεχομένως να δημιουργήσει ζητήματα στο όριο της φτώχειας στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση έδειξε την ετοιμότητά της για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και λήψη τελικών αποφάσεων πριν τον Αύγουστο, έτσι μένουν δύο επιλογές για να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός. Είτε να υπάρξει σήμερα συμφωνία από όλους τους εμπλεκομένους και ουσιαστικά να θεσμοθετηθεί κι επίσημα ο κατώτατος μισθός, είτε ο υπουργός Εργασίας αφού τους ακούσει προχωρεί με διάταγμα, κάτι ωστόσο που κρύβει παγίδες, αφού εάν δεν ικανοποιήσει κάποια από τα μέρη ενδεχομένως να προκαλέσει νέες αναταραχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση