Χάσμα απόψεων για κατώτατο μισθό-«Δεν φτάσαμε σε ακτίνα συμφωνίας επί Ζέτας»

Μεγάλη φαίνεται να είναι η απόσταση που χωρίζει τα εμπλεκόμενα μέρη για εφαρμογή του κατώτατου Μισθού, κάτι που επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη, παρότι είχε αποφασιστεί να τηρηθεί μορατόριουμ δηλώσεων για το θέμα, μετά τη λήξη της πολύωρης συνεδρίας που έγινε την Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν τα βρήκαν για τον κατώτατο μισθό-Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις

Η απόφαση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών να ανανεώσουν το ραντεβού τους, σε ξεχωριστές συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, δείχνει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι να προκύψει συμφωνία για Εθνικό Κατώτατο Μισθό.

Αυτό επιβεβαίωσε και μέσω δηλώσεών του, στο κρατικό ραδιόφωνο ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, ο οποίος τόνισε ότι «φαίνεται να υπάρχει μεγάλη απόσταση απ’ ότι έχω ενημερωθεί, ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία γρήγορα», εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι θα υπάρξει γεφύρωση των θέσεων των δύο πλευρών, διότι και η Κυβέρνηση θέλει να προωθήσει αυτό το θέμα.

Όπως υπέδειξε ο κ. Τσιακκής, «εμείς σαν εργοδοτικές οργανώσεις θέλουμε να υπάρξει ηρεμία γύρω από το θέμα, γιατί είναι δεδηλωμένη η πρόθεση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει Εθνικό Κατώτατο Μισθό».

Τόνισε παράλληλα πως, «σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να αφήσουμε την τελική απόφαση στα χέρια της Κυβέρνησης, χωρίς και τη δική μας συνεισφορά. Μας χωρίζει απόσταση, υπέδειξε και συνέχισε λέγοντας ότι «κόψαμε δρόμο με την μακαριστή Ζέτα, αλλά δεν φτάσαμε σε ακτίνα συμφωνίας όπως παρουσιαζόταν από κάποιους».

Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσον θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία, ανέφερε πως «δεν μπορώ να προκρίνω ότι θα υπάρξει συμφωνία, στοχεύουμε όμως να γίνει αυτό το πράγμα και θα προσπαθήσουμε όλοι να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μαύρος καπνός από τις χωριστές συναντήσεις για κατώτατο μισθό-Νέος γύρος επαφών

Το ζητούμενο, είπε, δεν είναι να μπει ένας κατώτατος μισθός που θα ευνοεί την μια πλευρά και θα αδικεί την άλλη. «Να μπει ένας σωστός κατώτατος μισθός που θα βοηθά το βιοτικό επίπεδο, αλλά και τις αντοχές της οικονομίας. Πρέπει να είμαστε προσεχτικοί ως προς τον πώς θα βάλουμε τον μισθό, με ποιο τρόπο θα λειτουργεί για να δημιουργήσουμε θετικά έως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης και όχι αρνητικά για όσους επηρεάζονται».

Μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίας, ο υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, εξέφρασε την ελπίδα ότι πριν από το τέλος του Αυγούστου θα είναι σε θέση να προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Υπουργικό Συμβούλιο κάποιες λύσεις για το θέμα. 

«Θα συνεχίσω την ερχόμενη εβδομάδα ξεχωριστές επαφές και με τις δύο πλευρές και ευελπιστώ ότι πριν από το τέλος Αυγούστου, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία που με έχει εξουσιοδοτήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ολοκληρώσω τις επαφές μου, θα είμαι σε θέση να προτείνω προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο κάποιες λύσεις για το θέμα», είπε και ευχαρίστησε τους κοινωνικούς εταίρους, προσβλέποντας στη συνέχιση της συνεργασίας, ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξει επιτυχία σε αυτό τον διάλογο.

Σημειώνεται ότι η τελική πρόταση θα υποβληθεί προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και στη συνέχεια το σχετικό διάταγμα θα υπογραφεί από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»