Η νηνεμία στο Κυπριακό, οι απειλές των Τούρκων και το βόλεμα των πολιτικών

Την ώρα που στο εσωτερικό τα κόμματα ερίζουν για το αν ο Ανδρέας Μαυρογιάννης συμφωνούσε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πόσες φορές παραιτήθηκε κι αν το ΑΚΕΛ αυτοαναιρείται με την επιλογή του τέως διαπραγματευτή, ως εκλεκτού του για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023, η Τουρκία συνεχίζει απτόητη τις προκλήσεις, τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και επί του εδάφους.   

Ειδικά μετά την επισφράγιση της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη και την εξαγγελία που ακολούθησε, το Κυπριακό ανήλθε στην επιφάνεια και στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Κι αυτό διότι για τον κύριο Μαυρογιάννη, από τη στιγμή που δεν έχει έτοιμες προγραμματικές θέσεις σε μια σειρά από ζητήματα, αποτελεί την εύκολη λύση να αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος των δημόσιων παρεμβάσεων του στο Κυπριακό κι από την άλλη, για τους πολιτικούς του αντιπάλους, αποτελεί το πιο απλό επιχείρημα στον καθημερινό πόλεμο εντυπώσεων, πως ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, υπήρξε ο στενότερος συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, και καθ΄ όλη τη διάρκεια της πορείας του, ουδέποτε διαφώνησε ή διαχώρισε τη θέση του από τις πολιτικές που εκφράσθηκαν από τον Νίκο Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργή Αναστασιάδη για Τσαβούσογλου-«Ο σφετερισμός γι΄αυτους είναι 2-3 κρεβατάκια»

Πολιτικές που το ΑΚΕΛ, αμφισβήτησε, κατηγόρησε και κατέκρινε τα προηγούμενα χρόνια, κατηγορώντας τον για απορριπτισμο.

Με αυτά τα δεδομένα στο εσωτερικό, η συζήτηση αναλώνεται ναι μεν στο Κυπριακό, όχι όμως στην ουσία του προβλήματος και στο πραγματικό μέγεθος, που σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται. Αντίθετα, την ώρα που τα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο συνεχώς παίρνουν νέα μορφή, την ώρα που η άλλη πλευρά απορρίπτει τις γενναιόδωρες προτάσεις που υποχρεώθηκε να κάνει ο Νίκος Αναστασιάδης, την ώρα που εντός των επόμενων εβδομάδων το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας θα βολτάρει ανοικτά της Κύπρου, στο εσωτερικό οι εκπρόσωποι των κομμάτων, αναλώνονται στο τι είπαν και τι δεν είπαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα, ο Αναστασιάδης, ο Χριστοδουλίδης και ο Μαυρογιάννης.

Το χειρότερο από όλα, είναι το γεγονός ότι στον μόνο που συμφέρει η σημερινή παγιωμένη κατάσταση στο Κυπριακό, είναι στην ίδια την Τουρκία. Κι αυτό διότι με στάσιμα τα νερά, πρώτον, παγιώνει τα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, δεύτερον, συνεχίζει απτόητη τη δημογραφική αλλοίωση και την μετατροπή των κατεχομένων σε τουρκική επαρχία και τρίτον, μπορεί ανενόχλητη να συνεχίσει τη φίμωση και τον εκφοβισμό όσων τουρκοκυπριακών φωνών συνεχίζουν να διαφωνούν και να το εκφράζουν μέσα σε κλίμα φόβου.

Στο ερώτημα, αν κάποιος μπορεί να σταματήσει τους τουρκικούς σχεδιασμούς, αρκεί να διαβάσει, τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου αφενός παραδέχθηκε πως τα μόνα όπλα που έχουμε στη φαρέτρα μας, είναι αυτά που έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει, δηλαδή την καταγγελία της Τουρκίας σε τρίτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμμένει για αναγνώριση της «κυριαρχίας» του ψευδοκράτους ο Τατάρ

Την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο Νίκος Αναστασιάδης, θα τη διαχειριστούμε, «με πίστη στο διεθνές δίκαιο βεβαίως και μέσω διπλωματικών ενεργειών. Δεν μπορούμε να παρασυρθούμε ούτως ή άλλως σε μια αναθεωρητική ρητορική την οποία υιοθετεί ο Τούρκος Πρόεδρος χάρη των δικών του σκοπιμοτήτων».

Με οργή αντέδρασε όταν κλήθηκε  να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι οι Ελληνοκύπριοι κάνουν θέμα «για δυο-τρία κρεβατάκια στην Αμμόχωστο», απαντώντας πως για τον Τσαβούσογλου, «σφετερισμός περιουσιών είναι θέμα δυο-τριών κρεβατιών. Είχαν μόλις το 14% της ιδιοκτησίας ακίνητης περιουσίας και κατέχουν το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν το θράσος να αναφέρονται σε δύο-τρία κρεβατάκια. Είναι το άκρον άωτον ακριβώς αυτού που λέμε αναθεωρητισμός. Μιας μεγαλοϊδέας, η οποία δεν εδράζεται παρά στις πολιτικές ανάγκες του Προέδρου της Τουρκίας», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης σε έντονο ύφος.

Τι μπορεί να αναμένει κανείς όμως το επόμενο διάστημα. Το πλέον αρνητικό, είναι πως οι εκτιμήσεις μιλούν για ακόμα χειρότερες καταστάσεις, αφού τίποτα και κανένας δεν συνηγορούν πως τα πράγματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βελτιωθούν. Αντίθετα η αυξανόμενη ρητορική και η πρόθεση των Τούρκων για διεξαγωγή νέων παράνομων ερευνών εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σε συνδυασμό με τις απειλές εναντίον της Ελλάδας για το καθεστώς των νησιών, μάλλον μας προετοιμάζουν για ένα πολύ δύσκολο και θερμό καλοκαίρι.

Και όλα αυτά την ώρα που στο Κυπριακό δεν αναμένεται να κουνηθεί φύλο, αφενός γιατί ούτε και οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν δείχνουν τη διάθεση να αλλάξουν την κατάσταση και αφετέρου διότι και οι τρίτοι στους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνεται είτε δια αλληλογραφίας, είτε δια ζώσης, έχουν στραμμένο το βλέμμα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.

Άλλωστε κανένα κόμμα και κανένας υποψήφιος δεν δείχνει διατεθειμένος να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες για να αλλάξει αυτή την κατάσταση, αφού προς το παρόν βολεύει η νηνεμία στο Κυπριακό και η ακραία ρητορική των Τούρκων, καθότι μόνο έτσι μπορεί να αναπαραχθεί η παρελθοντολογία, αλλά επίσης και επειδή μόνο μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, οι πολίτες θα ενδιαφερθούν να ακούσουν τα παχιά και μεγάλα λόγια των πολιτικών που δίδονται από τα παράθυρα των τηλεοράσεων, υπό τον τύπο διαγγελμάτων ως απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν και τους αυλικούς του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων στην εκλογική περιφέρεια Πάφου
Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών
Μ. Κεραυνός: Οι κύριοι στόχοι για οικονομία το πρώτο έτος διακυβέρνησης υλοποιήθηκαν
Στις Βρυξέλλες η Ολγκίν-Βλέπει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Επίτροπο για θέματα Συνοχής
Οι επτά κοινότητες με λιγότερο από 20 εκλογείς
Υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Αμμοχώστου
Υποβάλλονται υποψηφιότητες σε έξι σημεία για Κοινοτικά Συμβούλια Περιφέρειας Λάρνακας
Ολοκληρώνεται την Πέμπτη η λειτουργεία της ψηφιακής πλατφόρμας υποβολής στοιχειών στρατευσίμων
Σε 11 σημεία υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια στην Πάφο
Σε 12 σημεία υποβάλλονται υποψηφιότητες για Κοινοτικά Συμβούλια στη Λεμεσό