Οικονομική ανάσα με αντάλλαγμα την παντοτινή φίμωση-Πνίγει τους Τ/κ ο Ερντογάν

Με γοργά και αιφνιδιαστικά βήματα επιχειρεί στο παρασκήνιο η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχοντας ως στόχο να φέρει τα πράγματα στο επίπεδο που τα θέλει, έτσι ώστε ο πλήρης έλεγχος των κατεχομένων να αποτελέσει γεγονός και παράλληλα να ανοίξει τον δρόμο για πλήρη προσάρτηση των κατεχομένων. Κάτι που αυτή την ώρα αποτελεί κόκκινο πανί για την πλειονότητα των Τουρκοκυπρίων που παλεύουν με νύχια και με δόντια να ανατρέψουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.  

Αιχμή του δόρατος της τουρκικής πολιτικής, δεν είναι άλλη από το νέο οικονομικό πρωτόκολλο που παρουσίασε η Τουρκία του ο οποίου η βασική φιλοσοφία είναι ο πλήρης έλεγχος των κατεχομένων. Ο οικονομικός έλεγχος που εξελίσσεται ουσιαστικά σε πλήρη οικονομική εξάρτηση, αγγίζει την οικονομία, όσο αγγίζει και άλλους τομείς, όπως η δημοκρατία, η ελευθερία του λόγου, ο έλεγχος των μέσων, η ανεξαρτησία των συνδικάτων και των κομμάτων και άλλα πολλά.

Στο πλαίσιο του οικονομικού πρωτοκόλλου και υπό το φόβο της έντονης αντίδρασης των Τουρκοκυπρίων που σε μεγάλο βαθμό βρίσκονται στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τις εξελίξεις, η Τουρκία στέλνει στα κατεχόμενα ομάδες καταστολής διαδηλώσεων, έτσι ώστε να ελέγξουν τα έκτροπα που ενδεχομένως να συμβούν τις επόμενες ημέρες. Στο ίδιο πλαίσιο από χθες το βράδυ βρίσκεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου έκανε γνωστό το παράνομο ταξίδι του στην Κύπρο την περασμένη Παρασκευή, το οποίο στοχεύει να καταστείλει τις φωνές των Τουρκοκυπρίων που δεν αποδέχονται το πρωτόκολλο και ταυτόχρονα να επιλύσει σημαντικά ζητήματα για να ανοίξει ο δρόμος της εφαρμογής του. Σε ότι αφορά το πρωτόκολλο αυτό περιλαμβάνει ουσιαστικά ένα τεράστιο οικονομικό ποσό που αγγίζει τα 250 εκ. ευρώ που ουσιαστικά έχει ανάγκη το ψευδοκράτος για να μη χρεωκοπήσει και την ίδια ώρα προβλέπει μια σειρά Μεταρρυθμίσεων που σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση, είναι η άνευ όρων παράδοση στα χέρια της Τουρκίας και του κόμματος του Ερντογάν. 

Σε ότι αφορά τα έργα που θα γίνουν, προβλέπεται να κατασκευαστούν νέο παλάτι για τον Ερσίν Τατάρ, κτήριο για τη ψεδυοβουλή, «κρατικο» νοσοκομείο στη Λευκωσία, έργα για παροχή πόσιμου νερού στη Μόρφου και τη Μεσαωρία, επεξεργασία λυμάτων, στρατιωτικό νοσοκομείο 100 κλινών στην Κερύνεια, έργα συντήρησης και επισκευής περιφερειακών οδών και δημιουργία δύο κινητών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό του πραγματικού στόχου του πρωτοκόλλου όμως το γεγονός ότι περιλαμβάνει όρους σε σχέση με τον περιορισμό του δικαιώματος στις διαδηλώσεις τοου ελέγχου των μέσων, πλήρη έλεγχο της οικονομίας και δίνει το ελεύθερο για παρεμβάσεις σε θέματα παιδείας.

Αυτό που σημειώνουν τουρκοκυπριακή κύκλοι, είναι πως ουσιαστικά τέθηκε σε εφαρμογή το δεύτερο σκέλος του μακροπρόθεσμου πλάνου του ΑΚΡ και του Ταγίπ Ερντογάν για πλήρη έλεγχο των κατεχομένων. Ενός ελέγχου που ξεκινά από την οικονομική εξάρτηση και φτάνει μέχρι την προσπάθεια μετατροπής των Τουρκοκυπρίων, από προοδευτικού λαού σε ισλαμοποιημένο καθεστώς. Αγγίζει θέματα θρησκείας, παιδείας, αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα, ελέγχου των μέσων κτλ. Σε ότι αφορά την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα, αξίζει να σημειωθεί πως το πρωτόκολλο μεταξύ άλλων, προβλέπει «διευκολύνσεις» για παροχή «υπηκοότητας» σε Τούρκους, κάτι που παραπέμπει ξεκάθαρα σε νέα επιχείρηση εποικισμού.

Το πρώτο σκέλος ελέγχου και φίμωσης των Τουρκοκυπρίων, υπενθυμίζουν οι ίδιοι κύκλοι ήταν ο τρόπος με τον οποίο το κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν, έλεγξε την εκλογική διαδικασία κατά την οποία ο εκλεκτός του Ερσίν Τατάρ, εκτόπισε τον Μουσταφά Ακιντζί. Με νοθεία αλλά και με πληρωμένους ψηφοφόρους που πούλησαν τις ψήφους τους στον Τατάρ με εισαγόμενα κεφάλαια από την Τουρκία, έλεγξαν τις εκλογές και πλέον, αφού έχουν μετατραπεί σε μαριονέτες της Άγκυρας, υλοποιούν τη δεύτερη φάση κατά την οποία ουσιαστικά διασφαλίζουν πως οι Τουρκοκύπριοι που αντιδρούν σε όλα αυτά, δεν θα έχουν πλέον φωνή και δύναμη για να ανατρέψουν τα τετελεσμένα.

Το μήνυμα που στέλνουν οι Τουρκοκύπριοι, είναι πως με την οριστική φίμωση τους, χάνεται και η τελευταία ελπίδα για ειρήνη στο νησί, αφού ούτε ο Ταγίπ Ερντογάν, ούτε ο Τατάρ, αλλά ούτε κανένας από τους ακραίους κύκλους των συνεργατών και υποστηρικτών τους, δεν είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Αντίθετα, εργάζονται νυχθημερόν με μοναδικό στόχο την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους, πως αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα θέσουν σε εφαρμογή το plan b που προβλέπει απλά και ξερά την προσάρτηση και την μετατροπή του ψευδοκράτους στην 82η επαρχία της Τουρκίας.

Σε ότι αφορά την επίσκεψη του Τσαβούσογλου, αυτή ξεκίνησε χθες το βράδυ με την άφιξη του στο ψευδοκράτος. Σήμερα, όπως χαρακτηριστικά μεταδίδεται στα κατεχόμενα θα έχει επαφές με τον λαό. Αυτό μεταφράζεται ως πρόθεση για περιοδεία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σε διάφορες περιοχές των κατεχομένων, όπου θα συναντήσει υποστηρικτές του, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις διαμαρτυρίες της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες για το μνημόνιο. Αυτό που ανακοινώθηκε, είναι ότι θα επισκεφθεί τη Λάπηθο, με τον δήμο να καλεί τον κόσμο σε εκδήλωση, το ύφος της οποίας όμως δεν έχει μέχρι στιγμής ανακοινωθεί. Το απόγευμα θα δει τον Τατάρ, τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ούστελ, τον «υπουργό εξωτερικών», τους εκπροσώπους της «κυβέρνησης» και εκπροσώπους οργανώσεις.

Την Δευτέρα, ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον κ. Τατάρ στις 11.15. θα ακολουθήσει στις 13.30 κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα