Ένας άγγελος ανάμεσα στους αγγέλους…

Ανάμεσα στους αγγέλους βαδίζει από σήμερα η Ζέτα Αιμιλιανίδου. Μία γυναίκα που αποτέλεσε άγγελο επί γης για πολλούς συμπολίτες μας ενόσω ήταν εν ζωή. 

Ένας ξεχωριστός άνθρωπος, μια ξεχωριστή πολιτικός δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας. Βρίσκεται, όμως, στη συλλογική συνείδηση σε μια ξεχωριστή θέση. Ως μια Υπουργός που ήταν φτιαγμένη από διαφορετικό πολιτικό υλικό. Ένα σπάνιο κράμα ευαισθησίας και πραγματισμού, έγνοιας και ικανότητας, που την καθιστούσε διαμάντι για τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη.

Δεν την φώναζαν όλοι Ζέτα για να την υποτιμήσουν. Την φώναζαν Ζέτα για να την τιμήσουν. Γιατί την ένοιωθαν κοντά τους. Γιατί έβλεπαν την προσπάθεια που κατέβαλλε, τη μετρήσιμη διαφορά που επέφερε στην καθημερινότητα χιλιάδων συμπατριωτών μας. Επειδή γνώριζε προσωπικά την ιστορία εκατοντάδων πολιτών. Και επειδή προσπάθησε να την αλλάξει. Και θα μείνει στην Ιστορία για τις ιστορίες με καλύτερο τέλος, που είχαν την υπογραφή της. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κοντά στον απλό άνθρωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Η Κύπρος αποχαιρετά τη Ζέτα

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου ήταν η Υπουργός που είχε υπό την ευθύνη της μία κοινωνική επανάσταση για τα κυπριακά δεδομένα, την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Και μπορεί να μην έγιναν όλα τέλεια -καμιά μεγάλη μεταρρύθμιση δεν είναι τέλεια- έγιναν όμως αρκετά για να συγυριστεί το τεράστιο χάος που επικρατούσε και για να έχουν μια στοιχειώδη διαβίωση χιλιάδες δυσπραγούντες στην Κύπρο και να μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. Το ΕΕΕ πιστώνεται στην αποφασιστικότητά της να φέρει ουσιαστική αλλαγή.

Κι ύστερα ήρθε η πανδημία και το σκληρό lockdown. Κι από τη μια μέρα στην άλλη, όλοι οι εργαζόμενοι, πέραν από αυτούς που δούλευαν σε ουσιώδεις υπηρεσίες, βρέθηκαν στο σπίτι. Είτε για να εργαστούν με τηλεργασία είτε χωρίς εργασία. Πολλοί με μειωμένα ή καθόλου εισοδήματα. Με καθεστώτα αμφισβητούμενα. Με σοβαρή επισφάλεια αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι θέσεις εργασίας τους. Που δεν είχαν κανένα να βοηθήσει με τα παιδιά τους.

Και η Ζέτα ύψωσε ανάστημα πολλαπλάσιο του ύψους της. Μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα ετοίμασε σειρά σχεδίων με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων. Για να αποτρέψει κύματα απολύσεων, για να μην μείνει καμιά οικογένεια χωρίς λεφτά. Και το έκανε ηλεκτρονικά, σε ελάχιστο χρόνο, σε μια χώρα που για να κάνεις μια δουλειά στο δημόσιο συνήθως πρέπει να περάσεις από ένα λαβύρινθο γραφειοκρατίας. Επειδή γνώριζε πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Επειδή η κοινωνική της αντίληψη, η βαθιά ευαισθησία της και η ηθική της πυξίδα δεν της επέτρεπαν κάτι διαφορετικό.

Όσοι την γνώριζαν μιλούσαν για μια πραγματική κυρία, με ευγένεια και αρχές. Μια φιλότιμη δημόσια υπάλληλο, μια ρεαλίστρια Υπουργό, έναν καλό άνθρωπο. Που νοιαζόταν πραγματικά και εργαζόταν σκληρά, από όποια θέση κι αν υπηρετούσε. Που δεν ήταν δημιούργημα της πολιτικής αλλά που δημιουργούσε πολιτική.

Η Ζέτα έφυγε πολύ νωρίς. Πριν ολοκληρώσει όσα είχε κατά νου. Πριν προλάβει να ξεκουραστεί από την ένταση της ζωής μιας Υπουργού. Πριν κλείσει τον κύκλο της. Έφυγε, όμως, γεμάτη αγάπη. Από γνωστούς και αγνώστους. Από σύσσωμο το πολιτικό προσωπικό, από τους απλούς πολίτες. Κι αυτό κάτι σημαίνει για μια πολιτικό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση