Αναζητείται συμβιβασμός, εξαντλούν τις πιθανότητες συνεργασίας ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δύο κομμάτων ενόψει Προεδρικών Εκλογών. Πριν από τη συνάντηση αναμένεται να γίνουν κι άλλες μεταξύ τους επαφές, όπως άλλωστε συμβαίνει αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα, σε μία προσπάθεια να βρεθούν λύσεις.

Είναι καλά γνωστόν, πλέον, πως έχουν αναδυθεί σημαντικά εμπόδια για επιτυχή κατάληξη του διαλόγου, καθώς οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινό υποψήφιο, αφού τα κριτήρια και οι στόχοι που θέτουν διαφέρουν. Παρά ταύτα, επιχειρούν να αποφύγουν την οριστική κήρυξη αδιεξόδου, καθώς συνεχίζουν να πιστεύουν στην κοινή προσπάθεια. Γίνεται, ωστόσο, κατανοητό ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται για πολύ ακόμα, με τον ίδιο τον Στέφανο Στεφάνου να δηλώνει την Κυριακή ότι «δεν πρόκειται αυτή η συζήτηση να πάει ακόμα επί μακρώ, γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή να έρθει είτε το ναι είτε το όχι, για να μπορέσουμε και εμείς να προχωρήσουμε παρακάτω». Τη θέση αυτή μοιράζεται και το ΔΗΚΟ, που θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να τελειώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα, κατά προτίμηση πριν από το Πάσχα. 

Οι δύο πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας, καθώς αμφότερες έχουν θέσει ως προτεραιότητα τη συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και γίνεται κατανοητό ότι, αν αυτό αποτύχει, θα πρέπει να προχωρήσουν σε plan b. Πρόκειται για ένα σενάριο που είχαν από την αρχή στο πίσω μέρος του μυαλού τους και προετοιμάζονταν γι’ αυτό, αλλά ενέχει διάφορες δυσκολίες, με κυριότερη πως οι όποιες συμμαχίες προκύψουν πιθανόν να είναι μικρότερες σε εμβέλεια από ότι αν συνεργάζονταν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, με ενδεχόμενο ένταξης στη συμμαχία και μικρότερων.

Στην προσπάθεια εξεύρεσης κάποιου υποψηφίου που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές πάντως, πέφτουν από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη ιδέες στο τραπέζι, οι οποίες, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν στην πραγματικότητα συζητηθεί, αλλά είναι καλοπροαίρετες προτάσεις από κάποια άτομα που θα ήθελαν να πετύχει η συμφωνία και να αποφευχθεί η κήρυξη αδιεξόδου. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και το όνομα του τέως Προέδρου της Βουλής, Αδάμου Αδάμου, του οικονομολόγου Στέλιου Πλατή και του δικηγόρου Χριστόδουλου Βασιλειάδη.

Στην πράξη, ωστόσο, μέχρι στιγμής, από πλευράς του ΔΗΚΟ τα ονόματα που προτείνονται παραμένουν αυτά του Νικόλα Παπαδόπουλου και της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, ενώ από πλευράς ΑΚΕΛ αυτά του Αχιλλέα Δημητριάδη, της Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή και του Τάσου Χριστοφίδη, παρά τις όποιες ιδέες φτάνουν κοντά τους.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις διαβουλεύσεις, παρά τη δυστοκία που παρατηρείται, δεν πρέπει να θεωρείται πως όλα έχουν τελειώσει, καθώς η βούληση και από τις δύο πλευρές ακόμα υπερτερεί. Κάποιοι, μάλιστα, δεν αποκλείουν, σε μία προσπάθεια αποφυγής της αποτυχίας, να υπάρξει τελικά υποχώρηση από ένα εκ των δύο κομμάτων και να αποδεχθούν κάποιο από τα πρόσωπα που σήμερα απορρίπτουν, ακόμη κι αν δεν το θεωρούν ιδανικό, έτσι ώστε να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια. Αν δεν συμβεί τελικά κάτι τέτοιο, τότε αναμένεται να επισημοποιηθεί το ναυάγιο.

Σημειώνεται, πάντως, πως η  διαφορετική προσέγγιση των ηγεσιών αντικατοπτρίζεται και στις εκλογικές βάσεις των δύο κομμάτων, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της δεύτερης μεγάλης δημοσκόπησης του REPORTER και του IMR, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Οι ψηφοφόροι του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ εκφράζουν πολύ διαφορετικές απόψεις ως προς το πρόσωπο που θα πρέπει να ηγηθεί της κοινής προσπάθειας για αλλαγή, προξενώντας αναπόφευκτα το ερώτημα κατά πόσον μπορεί ή όχι να εξευρεθεί κάποια φόρμουλα που να ικανοποιεί, έστω στον ελάχιστο βαθμό, τα «θέλω» όλων.

Στην ερώτηση ποιος ή ποια πρέπει να είναι ο κοινός υποψήφιος/α, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, οι απαντήσεις των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ, όχι απλώς ήταν διαφορετικές αλλά είχαν και μεγάλη απόκλιση. Οι ΔΗΚΟϊκοί είχαν ως πρώτη επιλογή τον Νικόλα Παπαδόπουλο με 45%, ο οποίος, όμως, συγκέντρωνε μόνο το 16% των ΑΚΕΛικών. Παρομοίως, η δημοφιλέστερη απάντηση ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ ήταν η Ειρήνη Χαραλαμπίδου με 27%, η οποία, αν και ήρθε δεύτερη ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, θεωρείται καταλληλότερη μόνο από το 13%. Μια κοινά αποδεκτή επιλογή θα ήταν, συνεπώς, προϊόν συμβιβασμού. Συμβιβασμού που μπορεί, τελικά, να κάνουν οι ηγεσίες, αλλά δεν είναι απαραίτητο πως θα κάνουν και οι βάσεις στο σύνολό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
Η συγκλονιστική ιστορία μιας ατρόμητης κοπέλας που σκότωσε πάνω από 100 ναζί με μια πανέξυπνη τεχνική
Η EΣΚ ενώνει τη φωνή της με τη  Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων-Καλεί το Ισραήλ να αφήσει τον Τύπο να εισέλθει στη Γάζα
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Φωτιές, πέτρες και μολότοφ έξω από το Παπαδόπουλος-Απάντησαν με χρήση δακρυγόνων οι ΜΜΑΔίτες
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ