Δεν τα βρήκαν Κυβέρνηση και κόμματα για αναπομπή-Βγήκαν μαχαίρια στη Βουλή

Έντονες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις επιφύλασσε η κρίσιμη συνεδρία της επιτροπής Εσωτερικών, η οποία συζήτησε την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μέρους του Νόμου για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορά τον Δήμο Δυτικής Πάφου και επηρεάζει και τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς. Μετά από τη σημερινή συζήτηση, τα κόμματα αφού διαβουλευθούν εσωτερικά θα τοποθετηθούν επί της αναπομπής και θα ψηφίσουν στην ερχόμενη συνεδρία της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη. 

Ενώπιον της επιτροπής βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής ο οποίος παρέθεσε στους βουλευτές τους λόγους που υποχρέωσαν την Κυβέρνηση να υποβάλει την αναπομπή, κάνοντας λόγο για αιφνιδιαστική στρέβλωση της τελευταίας στιγμής για τη συνένωση της Πέγειας με κάποιες από τις κοινότητες του Ακάμα, που σύμφωνα με τον υπουργό, τριχοτομεί την ορεινή περιοχή της Πάφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντιδράσεις, φωνές και αναπομπές... το πρόγευμα για τη Μεταρρύθμιση των Δήμων

Ο Νίκος Νουρής υπενθύμισε στους βουλευτές την αρχική πρόταση της Κυβέρνησης για δημιουργία τριών δήμων στην επαρχία, με τη συνένωση του δήμου Πάφου με τον δήμο Γεροσκήπου και κάποιες κοινότητες της ανατολικής Πάφου, τον δήμο δυτικής Πάφου με τη συνένωση της Πέγειας με τις κοινότητες Κισσόνεργας, Έμπας και Χλώρακας και τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς.

Ο Νίκος Νουρής υπέδειξε πως με την πρόταση της Κυβέρνησης πρόεκυπτε υπερδιπλασιαμός του πληθυσμού της περοχής σε σχέση με την πρόταση που πέρασε, σημειώνοντας πως από τις επτά χιλιάδες πληθυσμό του Δήμου Πέγειας, αυτός θα αυξανόταν σε 16 χιλιάδες. Αφού επανέλαβε πως η πληθυσμιακή πυκνότητα είναι καθοριστική για την οικονομική βιωσιμότητα της Μεταρρύθμισης, ανάφερε πως ο νέος δήμος, εάν περνούσε η κυβερνητική πρόταση θα διέθετε 1630 επαγγελματικά υποστατικά και θα πετύχαινε μετρήσιμες εξοικονομήσεις 2,5 εκ. ευρώ που θα τον καθιστούσε από τους πλέον κερδοφόρους δήμους της Κύπρου.

«Με αυτά που ψηφίστηκαν», πρόσθεσε ο Νίκος Νουρής, δεν επιτεύχθηκε τίποτε απολύτως. «Ήρθε μια πρόταση πρόχειρη και ψηφίστηκε. Ο νέος πληθυσμός του δήμου θα είναι μειωμένος κατά ενάμιση χιλιάδες και κατ΄ αντιστοιχία θα είναι μειωμένα υποστατικά». Ο δεύτερος δήμος που επηρεάζεται είναι ο δήμος Πόλης Χρυσοχούς, ο οποίος, σύμφωνα με τον υπουργό λόγω του περιορισμένου πληθυσμού, δεν επηρεάζεται από την άποψη της βιωσιμότητας. Στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στο θέμα της Χερσονήσου του Ακάμα, υποδεικνύοντας πως λειτουργεί ως μια οντότητα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαθέτει, τα οποία διασφαλίζονται μέσα από το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα, που προϋποθέτει τη διατήρηση της τοπικής του σύνθεσης.

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ο Νίκος Νουρής υπέδειξε πως οι πρόνοιες του Νόμου που ψήφισε η Βουλή, ανατρέπει τους στόχους για τη χερσόνησο του Ακάμα. «Τριχοτομείται η περιοχή της Λαόνας, με τα τέσσερα πολεοδομικά σχέδια. Υπάρχει μια σειρά από κοινές πολιτικές, οι οποίες δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε οκτώ κοινότητες. Καταλήξαμε σε μια μοναδική πολιτική, της γεωργικής επισκεψημότητας και είναι κάτι που ενθουσίασε τις κοινότητες, δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί. Πώς θα κατασκευάσουμε ενιαίο γεωργικό δίκτυο, πώς θα προχωρήσουμε συλλογικά για να λύσουμε το πρόβλημα των περίκλειστων περιουσιών που επιχείρησε να λύσει ο αείμνηστος Δημήτρης Χριστόφιας και έμεινε μέχρι ένα σημείο», διερωτήθηκε ο υπουργός.

Μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τους βουλευτές, αφού όπως υποστήριξε η πρόταση που ψηφίστηκε δημιουργεί συνθήκες πίεσης σε αυτές της περιοχές, αφού εντατικοποιούν το πρόβλημα της αστυφιλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φρένο Προέδρου στη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Οι λόγοι της αναπομπής

«Αναπομπή α λα καρτ»

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικών απηύθυνε το ερώτημα στην εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας που προσκλήθηκε στη συνεδρία, σχετικά με τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν από την αναπομπή. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε στους βουλευτές πως, «η Βουλή έχει το δικαίωμα να νομοθετεί, η εκτελεστική εξουσία έχει τη δυνατότητα να βάζει τα νομοθετικά όρια. Η εκτελεστική εξουσία έχει την εξουσία να διαμορφώσει τους κανονισμούς αυτούς. Η διοικητική διάρθρωση εμπίπτει στην εκτελεστική, και από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θέματα ανήκουν στη Βουλή. Δεν βλέπουμε ότι υπάρχει ασυνέπεια. Ο λόγος της αναπομπής είναι συγκεκριμένος. Στο συγκεκριμένο θέμα με βάση την εξουσία του Προέδρου, είναι δικαίωμα του οποιοσδήποτε νόμος ψηφιστεί από τη Βουλή να τον αναπέμψει», εξήγησε.

Ο Άριστος Δαμιανού απεύθυνε το ερώτημα προς την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας, εάν με βάση την απάντηση της θεωρεί πως η Βουλή δεν έχει το δικαίωμα να διαφοροποιήσει ούτε κατά ένα γιώτα το Νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση, με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να μην απαντά.

Ένταση μεταξύ Νουρή-Ατταλίδου

Στην παρέμβαση της η βουλευτίνα των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, επιτέθηκε στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Εσωτερικών τον οποίο κατηγόρησε για μεγάλα συμφέροντα που καθοδηγούν την Κυβέρνηση στην απόφαση για αναπομπή του Νομοσχεδίου. «Το 2016 η κυβέρνηση αποφάσισε να υπάρχει ένα τοπικό σχέδιο Ακάμα που θα περιλάμβανε και την Πέγεια. Έμεινε έξω τελικά, και η πολεοδομία έσπρωξε τον Δήμο για δημιουργία ξεχωριστού σχεδίου Πέγειας και η παραλιακή περιοχή της Πέγειας ανήκει στην Πάφο. Ξέρουμε πολύ καλά όμως ότι κάποιοι υπουργοί τότε είχαν περιουσίες στην Πέγεια. Δεν είναι για τους κατοίκους που κάνετε την αναπομπή, αλλά για τα μεγάλα συμφέροντα», ανέφερε η κα. Ατταλίδου.

Απαντώντας με έντονο ύφος στην βουλευτίνα των Οικολόγων ο υπουργός Εσωτερικών, αφού τις υπέδειξε πως δεν διαθέτει περιουσίες στην Πέγεια, την κάλεσε να ανακαλέσει. «Θα κινηθώ νομικά εναντίον σας. Εγώ δεν δέχομαι να μου μιλάτε με αυτόν τον τρόπο και αν δεν ανακαλέσετε θα κινηθώ νομικά εναντίον σας. Ανοίγετε το στόμα σας και λέτε ότι θέλετε», ανέφερε ο Νίκος Νουρής.

Πάντως η Αλεξάνδρα Ατταλίδου απέσυρε την αναφορά της μετά από παρότρυνση του προέδρου της επιτροπής Εσωτερικών.  Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας κάλεσε την Αλεξάνδρα Ατταλίδου να ονομάσει τους υπουργούς, να αναφερθεί δημοσίως στην καταγγελία που έκανε για τους υπουργούς, είτε να αποσύρει την αναφορά της. Απαντώντας η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ανέφερε πως δεν αποσύρει την κατηγορία που εξαπέλυσε κατά συγκεκριμένων υπουργών το 2016 και επιφυλάχθηκε να του δώσει απαντήσει προσωπικά.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε για το θέμα πως, «ο κάθε ένας που έχει το δικαίωμα ή αισθάνεται ότι έχει πληροφορόηση για κάτι ανάλογο οφείλει να τεκμηριώνει τη θέση που λέει πριν εκστομίσει τέτοιες τοποθετήσεις. Όσο με αφορά δηλώνω ότι δεν έχω καμία σχέση με το θέμα. Την κάλεσα να αποσύρει και δεν απέσυρε. Σεβάστηκα την μεσολαβητική προσπάθεια του προέδρου της επιτροπής να μην υπάρξει συνέχεια στο θέμα. Όμως είμαστε όλοι ενώπιος ενωπίω, όλοι κρινόμαστε από τον λαό και ο κάθε ένας μπορεί να μας κρίνει από το βίο και την πολιτεία μας».

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Ατταλίδου επέμεινε στις κατηγορίες και μετά το πέρας της επιτροπής. Ερωτηθείσα για το ζήτημα δήλωσε πως, «ξέρουμε πως στην περιοχή εδώ και χρόνια ξεκινήσαμε να κάνουμε τη χερσόνησο Ακάμα ένα τοπικό σχέδιο προστασίας και σήμερα τριχοτομείται η περιοχή για να εξυπηρετηθούν εκείνοι που έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα και υπάρχουν και πρόσωπα, συνδεδεμένα με πολιτικά πρόσωπα. Ξέρω τα δικαιώματα μου και μένω μέχρι εδώ. Εγώ συμφέροντα δεν έχω, να απαντήσουν εκείνοι που έχουν», κατέληξε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση
Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αντιδημάρχου για τον «Στρόβολο του αύριο» υπέβαλε ο Αιμίλιος Μιχαήλ
ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Τον πήχη ψηλά έθεσε ο Αρμεύτης-Μια πόλη για τους πολλούς θέλει ο Νικολαΐδης