Τα οξύμωρα της Μεταρρύθμισης-Μείωσαν δήμους, άυξησαν συμβούλους κι αντιδημάρχους

Ιστορική από κάθε άποψη χαρακτηρίστηκε από σύσσωμη την πολιτική ηγεσία, η ψήφιση των τριών Νομοσχεδίων που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πλέον Υπουργείο Εσωτερικών, Βουλη, Τοπικές Αρχές, Ένωση Δήμων και Ένωση Κοινοτήτων, καλούνται να σηκώσουν μανίκια και να κάνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν και τα οποία είναι πάρα πολλά, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα την ώρα που πρέπει για εφαρμογή της Μεταρρύθμισης τον Ιούνιο του 2024.   

Η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέδειξε εξ αρχής, δύο καυτά ζητήματα: Το πρώτο ήταν οι συνενώσεις που προβλέπονταν μεταξύ δήμων και το δεύτερο αυτό των δημοψηφισμάτων. Ξεκινώντας από το δεύτερο, η αναθεώρηση της θέσης του Δημοκρατικού Κόμματος, ήταν αυτή που έγειρε τελικά την πλάστιγγα προς τη μη διεξαγωγή τους. Σε ότι αφορά το πρώτο, κάποιος που παρακολούθησε στενά εξ αρχής τη συζήτησης και είδε πως εξελίχθηκε και πώς φτάσαμε τελικά στον αριθμό των 20 δήμων, μπορεί να πει με σιγουριά, πως σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο, η κάποιου είδους άτυπη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων, για να αλληλοεξυπηρετήσουν τα μικροκομματικά τους συμφέροντα.

Πολύ εύκολα, εάν υπήρχε η παραμικρή βούληση για να υπάρξει συμμόρφωση με τα συμπεράσματα των πανάκριβων μελετών που έγιναν, θα μπορούσαν τα κόμματα να ψηφίσουν μια πραγματική Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα εξυπηρετούσε τη φιλοσοφία του όλου εγχειρήματος, που ήταν η μείωση των δήμων που σημαίνει την ίδια ώρα και τεράστια μείωση των λειτουργικών εξόδων και του κόστους λειτουργίας των δημοτικών αρχών.

Αυτό δεν συνέβη με αποτέλεσμα οι νέοι δήμοι να έχουν μειωθεί από 30 σε 20. Μόνο σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί αν η τελική απόφαση της Βουλής, ήταν προς την ορθή κατεύθυνση, ή αν σε κάποια χρόνια, τα ίδια τα κόμματα θα κλαίνε επί των ερειπίων των νέων δήμων που δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμοι.

Από εκεί και πέρα η Μεταρρύθμιση περιλαμβάνει και μια σειρά άλλων προνοιών που πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, ωστόσο παρουσιάζουν το δικό τους ενδιαφέρον. Μια από αυτές τις πρόνοιες, είναι πως παρά το γεγονός ότι οι δήμοι μειώνονται, ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων και των αντιδημάρχων αυξάνεται. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία, σήμερα στην Κύπρο, ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων ανέρχεται σε 389 εκ των οποίων οι τριάντα είναι αντιδήμαρχοι στους τριάντα υφιστάμενους δήμους.

Με βάση τις πρόνοιες του Νόμου «Περί Δήμων», που ψηφίστηκε από τη Βουλή ο αριθμός των νέων δημοτικών συμβούλων θα ανέρχεται σε 404. Από τους 404 οι ενενήντα δυο θα αναλάβουν και θέση αντιδημάρχου. Συνεπώς, από το 2024 ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων Παγκύπρια θα αυξηθεί κατά δεκαπέντε, ενώ ο αριθμός των αντιδημάρχων θα τριπλασιαστεί, αφού από τους τριάντα θα αυξηθούν σε 92.

Σε ότι αφορά τις αποδοχές των δημοτικών συμβούλων και των αντιδημάρχων, με την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, αναμένεται πως αυτές σε ότι αφορά τους δημοτικούς συμβούλους, θα κυμαίνονται στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα, ενώ οι αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν ως αντιμισθία, το 50% της αντιμισθίας του Δημάρχου. Από την εν λόγω πρόνοια της Νομοθεσίας, γίνεται αμέσως αντιληπτό, ότι ο τριπλασιασμός των θέσεων αντιδημάρχων, σε συνδυασμό με την αντιμισθία του 50% θα αυξήσει σε δυσθεώρητα ύψη το κόστος των λειτουργικών εξόδων των νέων δήμων. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα, οι αντιδήμαρχοι, σε κάποιες περιπτώσεις, λαμβάνουν ως αντιμισθία το 25% του μισθού του δημάρχου.

Το θέμα των αντιδημάρχων παρουσιάζει και άλλα οξύμωρα. Για παράδειγμα, με βάση της πρόνοιες της Μεταρρύθμισης, οι αντιδήμαρχοι θα εκπροσωπούν τα δημοτικά διαμερίσματα των νέων δήμων. Με αυτά τα δεδομένα, θα υπάρχουν δήμοι ακόμα και με δεκατέσσερις αντιδημάρχους, την ώρα που συνολικά οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι μόλις 16. Ενδεικτικό της ανομοιομορφίας, είναι το γεγονός ότι συνολικά οι πέντε δήμοι της Λευκωσίας θα διαθέτουν συνολικά δεκαέξι  αντιδημάρχους, την ίδια ώρα που μόνος του ο ακριτικός δήμος της Πόλης Χρυσοχούς, θα διαθέτει δεκατέσσερις.

Ένα άλλο συμπέρασμα που προκύπτει, με βάση τα σημερινά δεδομένα, σε σύγκριση με τα όσα θα ισχύουν με την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης, είναι πως η φιλοσοφία της Μεταρρύθμισης, για μείωση του λειτουργικού κόστους των νέων δήμων, λειτούργησε καλύτερα στην Επαρχία Λευκωσίας και Λεμεσού, όπου δεν υπήρχαν έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, ενώ σε επαρχίες όπως η Λάρνακα και η Πάφος, όπου τα κόμματα στο τέλος υπέκυψαν στις πιέσεις, οι αριθμοί και το κόστος διογκώθηκαν.

Ειδικότερα, σήμερα συνολικά στην Επαρχία Λευκωσίας, κατέχουν θέση δημοτικού σύμβουλου 144 πρόσωπα. Αντίστοιχα στη Λεμεσό, κατέχουν θέση δημοτικού σύμβουλου ενενήντα τέσσερις. Με την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης και στις δύο επαρχίες ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων θα μειωθεί, στην περίπτωση της Λευκωσίας κατά είκοσι τέσσερις θέσεις, στη δε περίπτωση της Λεμεσού κατά δώδεκα. Αντίθετα στην Λάρνακα ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων θα αυξηθεί κατά είκοσι οκτώ, ενώ στην Πάφο κατά είκοσι τρεις. Στην ελεύθερη Αμμόχωστο ο αριθμός θα παραμείνει στους τριάντα έξι.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί, πως παρά το γεγονός ότι τα Νομοσχέδια έχουν περάσει από την Ολομέλεια και πλέον αυτό που απομένει είναι να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης σε περίπου δύο χρόνια, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, εκεί και όπου διαπιστωθεί ανάγκη, να υπάρξουν αλλαγές, με σχετικές τροπολογίες που θα κατατεθούν στη Βουλή.

Πιο κάτω ακολουθούν οι πίνακες, που αφορούν τους νέους αριθμούς δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων σε κάθε ένα από τους 20 δήμους ξεχωριστά. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των αντιδημάρχων συμπεριλαμβάνεται μέσα στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων

 

  

  

  

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης