Η αλλαγή πλεύσης, οι κυρώσεις που έγιναν ΜΟΕ και η απάντηση Χριστοδουλίδη

Σε μια περίοδο που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ουκρανία και στις εξελιξεις, τόσο στο στρατιωτικό όσο και το διπλωματικό μέτωπο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, συνεχίζει το σαφάρι επαφών του, έχοντας στο επίκεντρο, το πακέτο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνει το άνοιγμα του λιμένα της Αμμοχώστου και τη διενέργεια διεθνών πτήσεων από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμβου.  

Ο υπουργός Εξωτερικών τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωσε μια σειρά ξένων διπλωματών στη Λευκωσία για τις λεπτομέρειες του πακέτου ΜΟΕ που προωθεί, χαρακτηρίζοντας το ως μια γενναία χειρονομία που έχει, ωστόσο, ως στόχο να σωθεί η Αμμόχωστος.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Ιωάννη Κασουλίδη, η οποία έχει ήδη αναλυθεί από τον ίδιο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τον Ιανουάριο περιλαμβάνει τη λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και παράλληλη παράδοση της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου στον ΟΗΕ. Ακόμα, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να αποδεχθεί όπως το τελωνείο του λιμανιού της Αμμοχώστου τεθεί υπό την εποπτεία της ΕΕ, εφόσον παράλληλα η Άγκυρα ανοίξει τα δικά της λιμάνια στα υπό κυπριακή σημαία πλοία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τύμπου για να σωθεί το Βαρώσι και κινητικότητα μετά τα μέσα του 2023

Την ίδια πρόταση ο κ. Κασουλίδης, ανέλυσε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και στους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, με τους οποίους συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο ωστόσο μονοπώλησαν οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του Ουκρανικού.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά την προσπάθεια και την πίεση που επιχειρεί να εξασκήσει η Λευκωσία στην άλλη πλευρά για να συζητήσει το πακέτο ΜΟΕ, που έτσι κι αλλιώς είναι ευνοϊκά και ικανοποιούν σε μεγάλο βαθμό παραδοσιακές και παράλογες απαιτήσεις του Ερσίν Τατάρ και της εκάστοτε τουρκοκυπριακής ηγεσίας, σήμερα απορρίπτονται, αφού οι Τούρκοι ακολουθούν την πεπατημένη, μόλις εξασφαλίσουν κάτι, να ζητούν ακόμη περισσότερα.

Τα ΜΟΕ που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχοντας εισπράξει ήδη την αρνητική στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, περιλαμβάνουν λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και παράλληλη παράδοση της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου στον ΟΗΕ. Ακόμα, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πρόθυμη να αποδεχθεί όπως το τελωνείο του λιμανιού της Αμμοχώστου τεθεί υπό την εποπτεία της ΕΕ, εφόσον παράλληλα η Άγκυρα ανοίξει τα δικά της λιμάνια στα υπό κυπριακή σημαία πλοία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τατάρ: H Τουρκία στηρίζει την πολιτική μου σε Κυπριακό και Βαρώσι

Η αλλαγή πλεύσης

Ποιο είναι όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα της πρωτοβουλίας Κασουλίδη, που λήφθηκε βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη και του Προέδρου της Δημοκρατίας; Ότι η άλλη πλευρά δεν συζητά καν στην παρούσα φάση το ενδεχόμενο υλοποίησης τους ή το γεγονός πως η Κύπρος, αναδιπλώθηκε, άλλαξε στάση και παρουσιάζει στους ξένους μια εντελώς διαφορετική πολιτική, από αυτή που για χρόνια είχε υιοθετηθεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο πηδάλιο του Υπουργείου Εξωτερικών;

Ο Ιωάννης Κασουλίδης, ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών στις 11 Ιανουαρίου. Δίνοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωνε στην αίθουσα τελετών του Προεδρικού. «Η εξωτερική πολιτική δεν αλλάζει, εξάλλου ο Πρόεδρος είναι ο ίδιος όποιος και αν είναι ο Υπουργός, και συνεχίζουμε την ίδια εξωτερική πολιτική, διότι οι αποφάσεις ουσιαστικά της εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι του Προέδρου της Δημοκρατίας την οποία εμείς εκτελούμε.(…)Αλλά κατά τα άλλα θέλω και εγώ να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στη δουλειά που επιτέλεσε ο προκάτοχος μου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και επιφυλάσσομαι να πω κατά την παράδοση περισσότερα για αυτόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σκεπτικό της πρότασης για ΜΟΕ στο επίκεντρο της συνάντησης Κασουλίδη-Μπορέλ

Ποια ήταν η πολιτική ωστόσο που ακολούθησε, πάλι με τις ευλογίες του Προέδρου ο τέως υπουργός Εξωτερικών; Η πολιτική των κυρώσεων και της άσκησης διπλωματικής πίεσης στην Τουρκία. Μέσω των έντονων πιέσεων που ασκούσε μέσω των αναβαθμισμένων διπλωματικών θέσεων του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επιχείρησε να δημιουργήσει κόστος στην Τουρκία για τις επιλογές της, τόσο στην Αμμόχωστο όσο και στην ΑΟΖ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η πολιτική του Υπουργείου Εξωτερικών παραμένει η ίδια, «από τη στιγμή που ο Πρόεδρος είναι ο ίδιος», φαίνεται πως δεν κράτησαν για πολύ, αφού ξεκάθαρα ο κ. Κασουλίδης, εγκαινίασε μια νέα προσέγγιση, εγκαταλείποντας κατά κάποιο τρόπο το θέμα των κυρώσεων και υιοθετώντας την πολιτική των ΜΟΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτήθηκε για το εν λόγω θέμα, και την νέα πολιτική που υιοθετεί, σημειώνοντας πως οι κυρώσεις δεν μπήκαν σε παρένθεση επειδή της έβαλε η Λευκωσία, αλλά επειδή, ««Κάποια κράτη μέλη την έβαλαν, που αν δεν συμφωνήσουν δεν προχωρά και μένει στην παρένθεση», είπε. Απλώς, πρόσθεσε, «εμείς τους είπαμε ‘εντάξει θα μείνει σε τεχνοκρατικό επίπεδο αλλά εφόσον εσείς αντί τούτων ζητήσατε ΜΟΕ, ιδού τα ΜΟΕ και ζητούμε την στήριξή σας».

Μάλιστα ο κ. Κασουλίδης, απαντώντας στις κατηγορίες στο εσωτερικό, για την αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα των κυρώσεων και την υιοθέτηση μιας πολιτικής βασιζόμενης πλήρως στην επίτευξη μιας συμφωνίας για τα ΜΟΕ, κάλεσε όλους να αφουγκραστούν ποιο είναι το κόστος και ποιο είναι το όφελος της πρότασης των μέτρων.«Και αν υπάρχει κάποιος», υπέδειξε, «που διαφωνεί ότι το κυριότερο όφελος είναι να σωθεί η Αμμόχωστος να βγει και να μας το πει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βαριά ατζέντα, καυτά ζητήματα στις αποσκευές Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον

Η απάντηση Χριστοδουλίδη

Πάντως ο τέως υπουργός Εξωτερικών, κληθείς να σχολιάσει στο κρατικό κανάλι τη νέα πολιτική που ακολουθεί ο διάδοχός του, υπέδειξε πως, «διαχρονικά οι κυπριακές κυβέρνησης δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα ΜΟΕ. Το σημαντικό είναι τα μέτρα αυτά να ενθαρρύνουν την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Αυτός είναι ο βασικός τους ρόλος».

Συνεπώς, είπε με νόημα ο κ. Χριστοδουλίδης, «το βασικό ζητούμενο είναι να ενισχύουν αυτή την προοπτική. Η δεύτερη διάσταση είναι τα ΜΟΕ να αφορούν και πολύ συγκεκριμένες κινήσεις από πλευράς Τουρκίας γιατί είναι εκεί που υπάρχει το πρόβλημα. Το πρόβλημα έγκειται στην Τουρκία και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αναπτυχθούν. Αλλά επαναλαμβάνω είναι βασικό να ενισχύουν την προοπτική επίλυσης», είπε με νόημα ο τέως υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιωάννη Κασουλίδη, πως δεν γνωρίζει τη θέση του στο Κυπριακό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σήκωσε το γάντι και απάντησε. «Έχω αναφέρει και δημόσια τη λύπη μου για τη συγκεκριμένη αναφορά και τον εν λόγω ισχυρισμό. Να πω χαρακτηριστικά ότι αυτοί που ασκούν την κριτική προς το πρόσωπο μου είναι οι ίδιοι που με κατηγορούν και μου επιρρίπτουν ευθύνες για τη μη λύση του Κυπριακού στο Κρανς Μοντανά.  Να αποφασίσουν τι από τα δύο ισχύει. Εκεί που χρειάζεται να εκφράσω τη θέση μου το κάνω χωρίς να σκέφτομαι κανένα κόστος και να εξυπηρετήσω κάποιες σκοπιμότητες και αυτό το έχω αποδείξει επανελλημμένα», απάντησε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ