Πέμπτη 1 Δεκ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Βαριά ατζέντα, καυτά ζητήματα στις αποσκευές Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον

Μιχάλης Πολυδώρου  01/02/2022 06:21
Βαριά ατζέντα, καυτά ζητήματα στις αποσκευές Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον

Βαριά ατζέντα, καυτά ζητήματα στις αποσκευές Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον

Μιχάλης Πολυδώρου  01/02/2022 06:21

Κρίσιμη από κάθε άποψη, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα ενεργειακά, κρίνεται η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη στις ΗΠΑ, όπου μεταξύ άλλων θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Η επίσκεψη Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον, έρχεται σε μια σημαντική συγκυρία, αφού αφενός θα δοθούν αμοιβαίες εξηγήσεις σε σχέση με τη στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα του EastMed, αφετέρου θα διαφανεί αν υπάρχει βούληση για να ξαναμπεί το Κυπριακό σε τροχιά κινητικότητας.  

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο Ιωάννης Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον κ. Μπλίνκεν το μεσημέρι με την ατζέντα να είναι ιδιαιτέρως βαριά. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, που αναμφίβολα τα τελευταία χρόνια έγιναν γενναία βήματα προς τα εμπρός, όπως επίσης και το Κυπριακό και τα ενεργειακά. Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης πάει έχοντας στην κορυφή της λίστας την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Λευκωσίας, σε σχέση με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Τα ΜΟΕ, αποτελούν το τελευταίο προγεφύρωμα της Λευκωσίας για να ανακόψει την πορεία των Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ, με τη δημιουργία τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, αλλά και εκείνων των συνθηκών που θα καθιστούν τη λύση του Κυπριακού ακατόρθωτη.

Αυτό που ουσιαστικά θα θέσει ο υπουργός Εξωτερικών στον Αμερικανό διπλωμάτη, είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες από τις ΗΠΑ, προς την Άγκυρα για να αναθεωρηθεί η ακραία ρητορική και προσέγγιση του Κυπριακού, με στόχο μέσω των αμοιβαίων υποχωρήσεων και των ΜΟΕ, να διανοιχθεί ο δρόμος για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, στη βάση πάντα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Με τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ωστόσο, να παραμένουν κάτω από γκρίζα σύννεφα, δεν διαφαίνεται στην παρούσα φάση να υπάρχουν οι οποιεσδήποτε προοπτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τατάρ: H Τουρκία στηρίζει την πολιτική μου σε Κυπριακό και Βαρώσι

Ο κ. Κασουλίδης, προσδοκά πως θα λάβει από τον συνομιλητή του μια δέσμευση για ενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα στο Κυπριακό, που σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβουν ισχυρές χώρες της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, να πεισθεί η Τουρκία για να αναθεωρήσει τη στάση της.  Σε δηλώσεις του στο Associated Press, ο υπουργός Εξωτερικών, υπέδειξε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί αξιόπιστο και συνεπή εταίρο των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθεια για διατήρηση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι οι βελτιωμένες διμερείς σχέσεις οδήγησαν στην έγκριση, από το Κογκρέσο, της άρσης του εμπάργκο στην προμήθεια αμερικανικού αμυντικού, μη φονικού, εξοπλισμού και υπηρεσιών προς την Κύπρο. Αναφερόμενος στις αμερικανικές ανησυχίες για τις υπηρεσίες που προσφέρει η Κύπρος προς την Ρωσία, ο Κύπριος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα μικρό κράτος, με περιορισμένους πόρους και ότι η εξωτερική πολιτική της καθοδηγείται από την αυστηρή προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Ένα δεύτερο σημαντικό κεφάλαιο που θα απασχολήσει τις επαφές Κασουλίδη-Μπλίνκεν, έχει να κάνει με τα ενεργειακά, και τη στάση των ΗΠΑ, που με το γνωστό non paper, έβαλαν ταφόπλακα στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Ο κ. Κασουλίδης, αναμένεται να θέσει το θέμα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ζητώντας διευκρινίσεις για την στάση της χώρας του. Αν και όπως διαφαίνεται πίσω από το non paper, δεν υπάρχουν πολιτικές, παρά μόνο οικονομικές σκοπιμότητες, ο κ. Μπλίνκεν, αναμένεται να αναφερθεί στα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών στην Κυπριακή ΑΟΖ και θα διαβεβαιώσει τον κ. Κασουλίδη για την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η προπαγάνδα του Τατάρ, τα ΜΟΕ του Προέδρου και η επίσκεψη Κασουλίδη στις ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται πως διαχρονικά οι ΗΠΑ σε ανακοινώσεις που εκδίδονται από το State Department σε σχέση με τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αφενός καταδικάζουν τις μονομερείς πράξεις, αφετέρου αφήνουν γκρίζα σημεία, μέσω της διατύπωσης σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της κάθε πλευράς. Ο Ιωάννης Κασουλίδης, αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών, ζητώντας και για αυτό τη στήριξη των ΗΠΑ και τη μεσολάβηση προς τον Τούρκο Πρόεδρο.

Εξίσου σημαντική για το ίδιο θέμα θα είναι η συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών με τον σύμβουλο για θέματα ενεργειακής ασφάλειας στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, κ. Άμος Χόκσταϊν, ο οποίος βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο, μετά τις δηλώσεις του στην τουρκική τηλεόραση σε σχέση με τον αγωγό EastMed. Ο κ. Χόκσταϊν, αναμένεται να παραθέσει λεπτομερώς τα δεδομένα στη βάση των οποίων η ΗΠΑ, θεωρούν ως νεκρό το έργο του EastMed και την ίδια ώρα, θα συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών τα εναλλακτικά σενάρια που θα ήταν προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και που την ίδια ώρα δεν θα έπλητταν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, κα Nancy Pelosi, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με την Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις κα Victoria Nuland. Το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Κασουλίδης θα παρακαθίσει σε δείπνο που παρεθέτουν προς τιμή του εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων.

Το πρωί της Τετάρτης, 2 Φεβρουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας με εκπροσώπους δεξαμενών σκέψης που εδρεύουν στις ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τη Διευθύντρια Ευρώπης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κα Amanda Sloat. Ακολούθως, ο κ. Κασουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, κ. Robert Menendez.

Βλέπει τον Στιούαρτ ο Αναστασιάδης

Την ίδια ώρα, σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δει τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, τον οποίο θα ενημερώσει για την πρωτοβουλία του σε σχέση με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Η συνάντηση με τον Καναδό διπλωμάτη είναι προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί, με τον Νίκο Αναστασιάδη να ετοιμάζεται να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πρόταση του για τα ΜΟΕ, την οποία στο μεταξύ αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα και στους Ευρωπαίους ομολόγους του. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στόχος είναι να πείσει τους Ευρωπαίους για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρώπης και για τη λύση του Κυπριακού και για την υιοθέτηση ουσιαστικών ΜΟΕ που θα αποκαθιστούν καταρχάς την εμπιστοσύνη πραγματικά και κατά δεύτερο θα ανοίγουν τον δρόμο για ένα νέο δημιουργικό διάλογο.

Ένα άλλο ζήτημα που ενδεχομένως να θέσει ενώπιον του κ. Στιούαρτ ο Νίκος Αναστασιάδης, είναι αυτό του διορισμού ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αν και τα δεδομένα, συνηγορούν πως κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να αναμένεται το επόμενο διάστημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταθέτει πρόταση και περιμένει βήματα από ΕΕ ο Πρόεδρος για Κυπριακό και ΜΟΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας