Τατάρ: H Τουρκία στηρίζει την πολιτική μου σε Κυπριακό και Βαρώσι

Η Τουρκία στηρίζει την πολιτική του στο Κυπριακό και στο θέμα του Βαρωσίου, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ προσθέτοντας ότι η Άγκυρα επιθυμεί μια «κυβέρνηση» πενταετούς θητείας στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, επιστρέφοντας χθες από την Τουρκία, ο κ. Τατάρ προέβη σε δηλώσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου αξιολογώντας τις συναντήσεις και επαφές του σε Καισάρεια και Άγκυρα.

Είπε ότι συνοδευόμενος από προέδρους τουρκοκυπριακών οικονομικών οργανώσεων επισκέφτηκε τόσο το εμπορικό όσο και το βιομηχανικό Επιμελητήριο της Καισάρειας, ενώ αργότερα διεξήγαγε επαφές στον Σύνδεσμο Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MÜSİAD) της πόλης, όπου συζήτησε το Κυπριακό. Υπενθύμισε ότι και οι εκπρόσωποι των οικονομικών οργανώσεων είχαν διάφορες επαφές και ο ίδιος συναντήθηκε με βετεράνους της εισβολής από το Κάισερι, καταστηματάρχες, επιχειρηματίες και κοινό. Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, τέτοιες επαφές ωφελούν πολύ και είναι σημαντικές για να εξηγηθεί η θέση του ψευδοκράτους και το Κυπριακό.

Στην Άγκυρα, πρόσθεσε, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι με τον οποίο συζήτησαν θέματα όπως το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την άδεια που δόθηκε στο κουρδικό PYD «από το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα», κατά την έκφρασή του.

Συνάντηση Τατάρ-Οκτάι

Σύμφωνα με την χθεσινή Αβρούπα,  σε δηλώσεις του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» και τον «Μπαϊράκ» μετά την συνάντηση με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, ο κ. Τατάρ είπε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τις προσπάθειες για αύξηση της ευημερίας στο ψευδοκράτος όπως κάνει πάντα.

Αναφερόμενος στο θέμα του σχηματισμού της νέας «κυβέρνησης», ο κ. Τατάρ είπε ότι ο κ. Οκτάι εύχεται τον σχηματισμό μιας σταθερής «κυβέρνησης», η οποία θα παραμείνει στα καθήκοντά της για μια πενταετία για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες δομικές αλλαγές και τα οικονομικά μέτρα και ανοίγματα που πρέπει.

Πρόσθεσε ότι στηρίζεται πλήρως από την Τουρκία η πολιτική των δύο κρατών που ο ίδιος υποστηρίζει και μαζί με τον Οκτάι συζήτησαν τα βήματα που θα γίνουν για να εδραιωθεί αυτή η κατάσταση με τα μηνύματα που θα δώσουν στην διεθνή κοινότητα μαζί με την Τουρκία κατά την προσεχή περίοδο.

Σημειώνοντας ότι παρακολουθείται με ευαισθησία η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι συνεχίζουν να προκαλούν ενόχληση κάποιες ενέργειες τόσο της Ελλάδας όσο και της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Επισημαίνοντας την ενόχλησή τους για την άδεια που παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στο κουρδικό PYD να λειτουργεί στις ελεύθερες περιοχές είπε ότι θα συνεχίσουν να αξιολογούν διαρκώς τα θέματα και την σημασία της κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο κ. Τατάρ είπε ότι συνεχίζουν να ακολουθούν την ίδια πολιτική, ότι μοιράστηκαν την ενόχλησή τους με τους ενδιαφερόμενους εταίρους για κάποια σημεία στο πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα αξιολόγησαν αυτά με τον Φουάτ Οκτάι.

Υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις στο Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (ΣΕΑ), ο κ. Τατάρ σημείωσε ότι η Τουρκία στηρίζει τις αποφάσεις που θα λάβουν οι «αρχές» του ψευδοκράτους τόσο στο θέμα των δύο κρατών όσο και στο θέμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού.     

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»