Η προπαγάνδα του Τατάρ, τα ΜΟΕ του Προέδρου και η επίσκεψη Κασουλίδη στις ΗΠΑ

Η Λευκωσία αξιολογεί τα όσα ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ως ακόμη μια προσπάθεια εκ μέρους του να προωθήσει τις θέσεις του ότι το ψευδοκράτος αποτελεί μια χωριστική «οντότητα» και για τα «κυριαρχικά δικαιώματα» που διεκδικεί.

Κληθείσα να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο κ. Τατάρ, αρμόδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως αυτά εντάσσονται «στο πλαίσιο της προσπάθειας προώθησης της θέσης του για κυριαρχικά δικαιώματα και να δείξει ότι το ψευδοκράτος υπάρχει ως οντότητα που κάνει προτάσεις».

Σε σχέση με το θέμα των ΜΟΕ η ίδια πηγή σημείωσε πως είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που κατέθεσε σειρά τέτοιων μέτρων προς υλοποίηση με στόχο αυτά να ωφελήσουν και τις δυο κοινότητες και να υπάρξει βελτίωση του κλίματος ώστε να υπάρξει επάνοδος στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε το περασμένο Σάββατο ερωτηθείς για τα επόμενα βήματά του ότι θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς Ευρώπης και για τη λύση του Κυπριακού και για την υιοθέτηση ουσιαστικών ΜΟΕ, που θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη πραγματικά και θα ανοίγουν τον δρόμο για ένα νέο δημιουργικό διάλογο.

Τα θέματα αυτά θα περιλαμβάνονται και στα όσα θα συζητήσει στην Ουάσινγκτον ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τις συνομιλίες τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την 1η Φεβρουαρίου. Ο κ. Κασουλίδης πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί και με άλλους αξιωματούχους, κατόπιν πρόσκλησης του κ. Μπλίνκεν.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να μεταβεί στις 10 Φεβρουαρίου στη Βρέστη της Γαλλίας για να συμμετάσχει στις 11 του μήνα, έπειτα από πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στη Σύνοδο “One Ocean Summit” για θέματα που αφορούν τους ωκεανούς και την προστασία τους. Ενδέχεται στο περιθώριο της Συνόδου να έχει διμερείς επαφές με άλλους ηγέτες που επίσης θα συμμετέχουν στη Σύνοδο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)