Η καυτή πατάτα των συνενώσεων-Μεγάλες πιέσεις και δεύτερες σκέψεις στα κόμματα

Έντονο παρασκήνιο, προτάσεις, αντιπροτάσεις, διαβουλεύσεις και πολλές συζητήσεις μεταξύ κομματικών στελεχών, διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες, σε σχέση με το καυτό θέμα των συνενώσεων των δήμων στα πλαίσια της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενόψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίας της επιτροπής Εσωτερικών, όπου τα κόμματα θα κληθούν να τοποθετηθούν.  

Στη σημερινή συνεδρία, σύμφωνα με τα όσα έχον ανακοινωθεί τα μέλη της επιτροπής θα κληθούν να ψηφίσουν επί των 85 τροπολογιών που κατατέθηκαν σε σχέση με τα τρία Νομοσχέδια της Μεταρρύθμισης και αναλόγως στη συνέχεια, όσες τροπολογίες εγκριθούν να ενσωματωθούν στον Νόμο που θα οδεύσει προς έγκριση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Πέραν από μια σειρά δευτερευόντων ζητημάτων, το ζήτημα που καίει τα κόμματα, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, είναι οι συνενώσεις. Παρά τα μεγάλα και παχιά λόγια που κατά καιρούς ακούγονται, ότι τα κόμματα πρώτα θέλουν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δήμων και το συμφέρον τον πολιτών, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά επί του πρακτέου, πως τις αποφάσεις τους θα καθορίσει και το κομματικό συμφέρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοιγοκλείνει από το 13 μέχρι το 21 η βεντάλια του αριθμού των Δήμων

Σε αυτό το πλαίσιο το κάθε κόμμα έχει τραβήξει τις κόκκινες γραμμές του και ήδη παρασκηνιακά, διεξάγει διαβουλεύσεις για να εξασφαλίσει πως αυτές δεν θα ξεπεραστούν. Για αυτόν τον λόγο και κάτω από την πίεση της κοινωνίας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός κατέθεσε τροπολογία για να μην συνενωθεί η Αραδίππου με τον μητροπολιτικό δήμο της Λάρνακας, το ΑΚΕΛ επιμένει για τη μη συνένωση του δήμου Δερύνειας με το Παραλίμνι και τη δημιουργία δήμου Αθαλάσσας στη Λευκωσίας και το ΔΗΚΟ επιμένει για τη μη συνένωση της Γεροσκήπου με τον μητροπολιτικό δήμο της Πάφου.

Όλα αυτά είναι μόνο μερικά από τα θέματα που απασχολούν τις τελευταίες ώρες τα κομματικά γραφεία, ενόψει της σημερινής συζήτησης στην επιτροπή Εσωτερικών, αλλά και της συζήτησης που θα ακολουθήσει πριν από τη ψήφιση των τριών Νομοσχεδίων από την Ολομέλεια, εκτός απροόπτου εντός Φεβρουαρίου.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό θέμα, που δημιουργεί τριβές και εντός κάποιον κομμάτων, είναι το θέμα του Στροβόλου. Η Κυβερνητική πρόταση προνοεί συμπερίληψη του Δήμου Στροβόλου στον μητροπολιτικό Δήμο της πρωτεύουσας, στον οποίο θα συμμετέχουν και οι Δήμοι Λευκωσίας, Έγκωμης, Αγίου Δομετίου και Αγλαντζιάς. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η καταγεγραμμένη θέση της αντιπολίτευσης για να παραμείνει αυτόνομος ο Στρόβολος, θέση μάλιστα, η οποία ενσωματώθηκε σε προηγούμενο στάδιο και στη σημερινή μορφή των Νομοσχεδίων. Ωστόσο, στο ΔΗΚΟ έγιναν δεύτερες σκέψεις και εντός του κόμματος, ακόμα κι από την ηγεσία, υπάρχει η τάση, ώστε να υποστηριχθεί τελικά η συνένωση του Δήμου Στροβόλου με τη Λευκωσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε φωτιές η επιστολή Παπαχαραλάμπους στην Αννίτα-«Υπονομευτική κίνηση, προκαλεί απογοήτευση»

Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν τεράστιες αντιδράσεις από τις Τοπικές Οργανώσεις του ΔΗΚΟ, που προειδοποίησαν την ηγεσία για τις συνέπειες, σε περίπτωση που το κόμμα ψηφίσει τελικά υπέρ της συνένωσης.

Πάντως ως εναλλακτικό σενάριο, έτσι ώστε αφενός να μην αυξηθεί ο αριθμός των δήμων και αφετέρου να μην ενσωματωθεί ο Στρόβολος στη Λευκωσία, είναι η τροπολογία που κατέθεσε η ΔΗΠΑ-Συνεργασία και προνοεί τη συνένωση του Δήμου Στροβόλου με τον Δήμο Λακατάμιας, τον Δήμο Τσερίου και τον συνοικισμό της Ανθούπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικά αλισβερίσια και πιέσεις αλλάζουν τα φώτα στη Μεταρρύθμιση

Τα κομματικά προπύργια

Στον Δημοκρατικό Συναγερμό πάντως, ευνοούν τη συνένωση του Στροβόλου με τη Λευκωσία, ωστόσο χωρίς το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά και κάποιο άλλο εκ των μικρότερων κομμάτων, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά, στον ΔΗΣΥ με τροπολογία που κατέθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα προτείνουν την παραμονή του Δήμου Αραδίππου ως ανεξάρτητου Δήμου, παρά το γεγονός ότι η κυβερνητική πρόταση προνοούσε τη συνένωση του με τον Δήμο της Λάρνακας. Και πίσω από αυτή την τροπολογία, κρύβονται οι έντονες αντιδράσεις που προέρχονται από τις τοπικές οργανώσεις του κόμματος στην Αραδίππου. Και πάλι για να εγκριθεί η τροπολογία του ΔΗΣΥ, που στην προσπάθεια της να μην αυξήσει τον αριθμό τον δήμων επηρεάζει και τη σύνθεσή και των υπολοίπων δήμων της επαρχίας, χρειάζεται μια πλειοψηφία, που στην παρούσα φάση δεν φαίνεται ότι υπάρχει.

Το άλλο μεγάλο αγκάθι, είναι η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, όπου το ΑΚΕΛ επιμένει στη δημιουργία τριών δήμων, ζητώντας να μη συνενωθεί η Δερύνεια με το Παραλίμνι. Υπενθυμίζεται πως η Δερύνεια αποτελεί μια περιοχή που παραδοσιακά το ΑΚΕΛ διατηρεί ισχυρή παρουσία και καταφέρνει να εκλέγει δήμαρχο. Στην αντίπερα όχθη το Παραλίμνι δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρισθεί προπύργιο του ΔΗΣΥ. Συνεπώς μια συνένωση των δύο Δήμων και λόγω του μεγαλύτερου πληθυσμού του Παραλιμνίου θα έδινε στον Δημοκρατικό Συναγερμό το πλεονέκτημα για να εκλέγει δήμαρχο. Πάντως με βάση τις τάσεις και τις διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων, στην ελεύθερη Αμμόχωστο η μπίλια φαίνεται πως κάθεται σε ένα σενάριο για συνένωση του Παραλιμνίου με τη Δερύνεια και της Αγίας Νάπας με έξι κοινότητες της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εμφύλιος στη Δερύνεια για τη Μεταρρύθμιση-Στα χαρακώματα σύμβουλοι και Δήμαρχος

Στην Πάφο, το μεγάλο αγκάθι δεν είναι άλλο από τη Γεροσκήπου, όπου η τοπική κοινωνία έχει ξεσηκωθεί και απαιτεί να μη συνενωθεί με τον δήμο Πάφου. Στήριξη σε αυτό το αίτημα των κατοίκων, πέραν από το ΑΚΕΛ, παρέχει και το Δημοκρατικό Κόμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στους δρόμους οι δημότες της Γεροσκήπου, αντιτίθενται στην τοπική αυτοδιοίκηση

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα