Εμφύλιος στη Δερύνεια για τη Μεταρρύθμιση-Στα χαρακώματα σύμβουλοι και Δήμαρχος

Στα χαρακώματα βρίσκονται ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης, με πέντε από τους δημοτικούς συμβούλους του δήμου, για την Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού από τη μια ο δήμαρχος επιδιώκει συνένωση με το Φρέναρος και την Αχερίτου, ενώ οι διαφωνούντες δημοτικοί σύμβουλοι στηρίζουν τη δημιουργία ενιαίου δήμου στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με έγγραφό απάντησε σε διαφωνίες για την Τ.Α. ο Νουρής-Ανοιχτού τέλους η τελευταία συνεδρία

Oι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι (Αννίτα Λίλλη, Λούκας Πολυκάρπου, Νίκος Χαραλάμπους, Χρήστος Τόφιας και Ανδρέας Γρηγορίου), απέστειλαν επιστολή στον δήμαρχο Δερύνειας, με την οποία ζητούσαν την δημιουργία ενιαίου δήμου, αλλά και τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να ληφθεί τελική απόφαση για τη θέση που θα πάρει ο δήμος, για τη Μεταρρύθμιση.

Απαντώντας στην επιστολή των πέντε δημοτικών συμβούλων, ο δήμαρχος Δερύνειας, διαμήνυσε ότι το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου, στις 24 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι 20 δήμοι και τα συμπλέγματα που κλειδώνουν-Ετοιμάζουν τροπολογίες τα κόμματα

Ξεκαθάρισε επίσης ότι έλαβε νομική συμβουλή η οποία εξήγησε ότι, «οποιαδήποτε λήψη απόφασης επί του συγκεκριμένου ζητήματος δεν θα έχει δεσμευτική, νομική ή άλλη ισχύ αφού με βάση των Περί Δήμων Νόμο, τα δημοτικά συμβούλια δεν έχουν εξουσίες να λαμβάνουν αποφάσεις επί τροποποίησης, κατάργησης ή αλλαγής της σχετικής Νομοθεσίας».

Παράλληλα, επικαλούμενος άρθρα του Συντάγματος, διαμήνυσε ότι δεν θα συγκαλέσει συνεδρία, ενώ εάν συγκαλέσουν οι ίδιοι οι δημοτικοί σύμβουλοι συνεδρία, αυτή θα θεωρηθεί «παράτυπη, παράνομη και κατά την άποψή μου άκυρη και δεν θα καταγραφούν πρακτικά, ούτε θα σημειωθεί ως συνεδρία, αφού δεν μας παρέχεται τέτοια εξουσία και αρμοδιότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πονοκέφαλοι της Μεταρρύθμισης, οι σκέψεις για ψήφιση και οι αφόρητες πιέσεις

Σε νέα απαντητική τους επιστολή, οι πέντε δημοτικοί σύμβουλοι, θέτουν σειρά ερωτημάτων στον δήμαρχο, μεταξύ των οποίων «δυνάμει ποιας απόφασης, ποιας έγκρισής και ποιας εξουσίας, αναθέσατε σε εξωτερικό δικηγόρο την λήψη νομικής γνωμάτευσης κατά πόσον το δημοτικό συμβούλιο δύναται ή όχι να λάβει τέτοιες αποφάσεις;»

Με τη σειρά τους, επικαλούνται άλλα άρθρα του Συντάγματος, και διαμηνύουν ότι θα συγκαλέσουν συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Έχετε κάθε δικαίωμα ως Δήμαρχος, να εκφράζετε δημοκρατικά τις προσωπικές σας θέσεις και απόψεις. Εξ ονόματος του Δήμου Δερύνειας όμως και χωρίς την προηγούμενη λήψη απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το ζήτημα, δεν έχετε το δικαίωμα να μεταφέρετε στα κέντρα λήψης αποφάσεων οποιαδήποτε εισήγηση ή και άποψη του Δήμου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικά αλισβερίσια και πιέσεις αλλάζουν τα φώτα στη Μεταρρύθμιση

Δειτε Επισης

Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί