Άναψε φωτιές η επιστολή Παπαχαραλάμπους στην Αννίτα-«Υπονομευτική κίνηση, προκαλεί απογοήτευση»

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η χθεσινή δημοσιοποίηση της επιστολής του δημάρχου Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους προς την πρόεδρο της Βουλής, σε σχέση με το ζήτημα της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και της θέσης του ιδίου υπέρ της συνένωσης του Στροβόλου με τον δήμο Λευκωσίας.  

Ο δήμαρχος Στροβόλου στη χθεσινή επιστολή του προκρίνει  το σενάριο της συνένωσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως, «η Λευκωσία, η πρωτεύουσά μας, θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε ένα νέο μητροπολιτικό Δήμο, ο οποίος θα δημιουργηθεί από τη συνένωση των σημερινών Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου. 

Η χθεσινή επιστολή του δημάρχου, έφερε έντονες αντιδράσεις με τον Ανδρέα Αθανασιάδη, πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου και πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ Χρυσελεούσας, να αντιδρά έντονα κάνοντας λόγο για υπονομευτική κίνηση που προκαλεί έντονη απογοήτευση. 

Ο κ. Αθανασιάδης, υπέδειξε πως με την στάση του ο δήμαρχος θέλει να μετατρέψει τον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Κύπρου σε κλητήρα της Λευκωσίας. «Διερωτώμαι», ανέφερε μιλώντας στον Reporter, «γιατί ο δήμαρχος ένιωσε την ανάγκη να στείλει αυτή την επιστολή. Έπρεπε να πει εξ αρχής την άποψη του στον κόσμο. Εμάς η άποψη του μας βρίσκει κάθετα αντίθετους και η θέση του αυτή είναι ακατανόητη και απαράδεκτη». 

«Η Δημοτική Ομάδα ΔΗΚΟ Στροβόλου δηλώνει και διευκρινίζει ότι οι απόψεις που εκφράστηκαν από τον Δήμαρχο Στροβόλου, σε σχέση με την επικείμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοικησης με την συμπερίληψη του Δήμου Στροβόλου στον νέο μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας, αποτελούν προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύουν την ομάδα μας», αναφέρει από την πλευρά του το ΔΗΚΟ.

Και προσθέτει: «Διευκρινίζουμε ότι ουδέποτε λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου για να ενταχθεί ο Στρόβολος στο νέο Δήμο Λευκωσίας που θα δημιουργηθεί το 2024. Εν πάση περιπτώσει, η οποιαδήποτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελαμβάνετο επι αυτού του ζητήματος δεν θα είχε οποιαδήποτε δεσμευτική νομική ή άλλη ισχύ αφού με βάση τον Περί Δήμων Νόμο, τα Δημοτικά Συμβούλια δεν έχουν εξουσίες και αρμοδιότητες να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις».   

«Τα θέμα συνενώσεων των Δήμων αφορά αποκλειστικά το Κοινοβούλιο καθότι πρόκειται για ψήφιση νέας νομοθεσίας και το αρμόδιο σώμα για να αποφασίσει είναι το Κοινοβούλιο και όχι οι προσωπικές απόψεις Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων και Δημοτικών Συμβουλίων», καταλήγει το ΔΗΚΟ.

Εξάλλου την ίδια ώρα έντονη ήταν η αντίδραση και του ΑΚΕΛ το οποίο εξαπέλυσε επίθεση κατά του δημάρχου Στροβόλου το οποίο σε ανακοίνωση του σημειώνει πως, «επειδή κατ’ επανάληψη ο δήμαρχος Στροβόλου επανέρχεται βάζοντας στο προσκήνιο των συζητήσεων για την μεταρρύθμιση της Τ.Α. την άποψη για συνένωση του δήμου με ένα μεγάλο μητροπολιτικό δήμο της Λευκωσίας, ξεκαθαρίζουμε ότι ουδέποτε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Στροβόλου συζήτησε σοβαρά και σε βάθος αυτή την ιδέα  και προοπτική. Επομένως να γίνει ξεκάθαρο από όλους ότι οι δηλώσεις, τα άρθρα, οι επιστολές του δημάρχου είναι το δικό του και μόνο αφήγημα, είναι τις δικές του προσωπικές απόψεις που εκφράζουν».

Σημειώνει ακόμα ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στο κύριο Παπαχαραλάμπους να δημοσιοποιεί τις απόψεις του, όμως ταυτόχρονα θα ήταν πιο παραγωγικό επιτέλους να συζητήσουμε σοβαρά στο επίπεδο του Δ.Σ και όλοι να εκφράσουμε τις απόψεις μας γύρω από το πολύ σοβαρό θέμα της μεταρρύθμισης της Τ.Α».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλυτη η εξίσωση της ελ. Αμμοχώστου-Οι διαφορές κομμάτων και Κυβέρνησης για Τ.Α.

 

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά