Ατολμία και υποκρισία από τους 27-Έθεσαν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ε.Ε.

Μια από τα ίδια επεφύλασσαν στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, το γκρουπ χωρών που παραδοσιακά βάζουν φρένο σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά κυρώσεις ή μέτρα εναντίον της Άγκυρας σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες και τα τετελεσμένα που δημιουργεί στο Βαρώσι, αλλά και παλαιότερα, σε σχέση με τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης.  

Όπως είναι γνωστό μετά από μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με την προετοιμασία του εγγράφου επιλογών από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το έγγραφο κατατέθηκε στην COREPER την περασμένη εβδομάδα, με στόχο να οδηγηθεί χθες για τελικές αποφάσεις από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. Από τη συζήτηση των μόνιμων αντιπροσώπων στην COREPER καταγράφηκε εξ αρχής η απροθυμία με την οποία ένα γκρουπ χωρών αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο επιβολής πολιτικών, νομικών και οικονομικών μέτρων κατά της Κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν. 

Ωστόσο χθες το πρόσχημα ήταν άλλο, αφού η νέα Γερμανίδα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των εξωτερικών στην Κυβέρνηση φωτεινού σηματοδότη του Βερολίνου, εμφανίσθηκε ανέτοιμη για να καταθέσει τις απόψεις της, με την δικαιολογία ότι αυτό κατατέθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα στην COREPER. Στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή αυτό της απροθυμίας λήψης αποφάσεων ή ακόμα και παραπομπής του θέματος στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εξέπεμψαν και άλλες χώρες που διαχρονικά τάσσονται αντίθετες σε μέτρα και κυρώσεις, όπως η Ιταλία και η Ολλανδία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπρος πίσω οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας-Γερμανικό μπλόκο... γνωριμίας

Μάλιστα με έμμεσο τρόπο αφήνεται να νοηθεί ακόμα και από τον ίδιο τον Ζοζέπ Μπορέλ, πως ακόμα και στο ενδεχόμενο λήψης μέτρων το επόμενο διάστημα, αυτά θα αφορούν κυρώσεις κατά προσώπων και όχι πολιτικά και οικονομικά μέτρα που θα προκαλούν κόστος στην Τουρκία. Επιπρόσθετα, επιχειρείται δια της πλαγίας οδού, το όλο θέμα να διασυνδεθεί άμεσα με το Κυπριακό, σε επίπεδο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ουσιαστικά, αν λάβουμε υπόψη πως λειτούργησαν στο παρελθόν, θα πρόκειται για επικρότηση των τουρκικών ενεργειών στα κατεχόμενα και όχι για μέτρα αποτρεπτικού χαρακτήρα, όπως αρχικά παρουσιάστηκε η προσπάθεια επιβολής κυρώσεων. 

Ειδικότερα πλέον το θέμα υποβαθμίζεται σε τέτοιο βαθμό, που επί της ουσίας το έγγραφο επιλογών που περιλάμβανε μεταξύ άλλων επιλογές όπως αποκοπή προενταξιακών κονδυλίων, η διακοπή των επαφών υψηλού επιπέδου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, ακυρώνεται και στη θέση του η COREPER θα συζητήσει και θα αξιολογήσει άλλες επιλογές, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία συγκεκριμένου καθεστώτος κυρώσεων για όσους εμπλέκονται ευθέως στο άνοιγμα των Βαρωσίων τον περασμένο Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το έγγραφο επιλογών κατά της Τουρκίας-Περικοπές κονδυλίων και στοχευμένα μέτρα

Αξίζει να σημειωθεί - διότι έχει τη σημασία του - πως για άλλα ζητήματα που επίσης είναι επίκαιρα και προέκυψαν πρόσφατα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, έλαβε αποφάσεις υιοθέτησης κυρώσεων κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμποδίζουν την πολιτική μετάβαση στο Μάλι, καθώς και τις στοχευμένες κυρώσεις κατά φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται με τις δραστηριότητες της ιδιωτικής εταιρείας στρατιωτικών υπηρεσιών Wagner Group σε Λιβύη, Συρία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και άλλες χώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως για τα συγκεκριμένα θέματα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ δεν έφερε καμία ένσταση. 

Μάλιστα εξίσου σημαντικά ζητήματα, όπως αυτό της Ουκρανίας και της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα, ο Μπορέλ προειδοποίησε πως οι 27 παρακολουθούν τις εξελίξεις και η όποια επιθετική ενέργεια θα έχει πολιτικές επιπτώσεις και υψηλό οικονομικό κόστος για τη Ρωσία και το θέμα, αντί να πάει πίσω στην COREPER, αναμένεται να απασχολήσει τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη. 

Σε σχέση με τις προσδοκίες της Λευκωσίας από τη χθεσινή συνάντηση, ενδεικτικές είναι η δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλώντας την περασμένη εβδομάδα από τη Μαδρίτη, δήλωσε ότι «τη Δευτέρα θα εξεταστεί το έγγραφο επιλογών και τότε θα διαπιστωθεί η κοινή συναντίληψη όσον αφορά την ανάγκη επιτέλους να επικρατήσει σεβασμός του διεθνούς δικαίου τόσο στη θάλασσα όσο και στη ξηρά».

Κάτι ωστόσο που ούτε κατ΄ ελάχιστο δεν συνέβη. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η παρέμβαση του Νίκου Χριστοδουλίδη ενώπιον των ομολόγων του, ο οποίος τους υπέδειξε πως αν δεν λαμβάνονταν αποφάσεις κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που εκ του αποτελέσματος μάλλον συνέβη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Deja vu με κυρώσεις για τις τουρκικές προκλήσεις

Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα του χθεσινού ΣΕΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, υπέδειξε πως έγινε μια συζήτηση, επί του εγγράφου επιλογών και η πλευρά μας τόνισε τη σημασία λήψης μέτρων, που έχει να κάνει με το «να περνάμε τα σωστά μηνύματα στην Τουρκία, όσον αφορά την ανοχή που μπορεί να επιδεικνύει η ΕΕ, για τις έκνομες ενέργειες που προβαίνει στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, συνδυάζοντας τα μέτρα με τα ΜΟΕ που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν από αρκετό καιρό».

Κληθείς να απαντήσει εάν βάλαμε πολύ υψηλά τον πήχη και εάν εξελίσσεται σε φιάσκο η προσπάθεια για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ο κ Πελεκάνος ανέφερε πως «όλες τις προηγούμενες μέρες εμείς τονίσαμε το πώς λειτουργεί το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και λέγαμε πως για να προχωρήσουν οποιαδήποτε μέτρα απαιτείται ομοφωνία, κάτι που δυσκολεύει, όπως αντιλαμβάνεστε, τις οποιεσδήποτε προσπάθειες. Μάλιστα, είχαμε πει τις προηγούμενες ημέρες πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, ότι κάποιες χώρες έχουν τα δικά τους συμφέροντα τα οποία επιθυμούν να προστατεύσουν».

Σημειώνοντας πως χθες «έγινε ένα βήμα», υπέδειξε ότι συζήτηση για μέτρα θα γίνει σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων. «Βεβαίως, εάν αποφασίζαμε μόνοι μας, δεν θα ήταν ακριβώς αυτή η απόφαση. Όμως πρέπει να αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες και ευελπιστούμε πως αυτό το βήμα ήταν μια αρχή για να δούμε το επόμενο διάστημα, κάποιες πιο συγκεκριμένες αποφάσεις».

Ερωτηθείς για το ποια είναι η προοπτική της μεταβολής της στάσης της Τουρκίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ανέφερε πως η πρόταση της Κύπρου, είναι μέσα από μέτρα με διαφορετικά στοιχεία να δίνεται το κίνητρο στην άλλη πλευρά για να κάνει το επόμενο βήμα. «Να υπενθυμίσω ότι στα ΜΟΕ, περιλαμβάνεται τόσο το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, υπό την εποπτεία της ΕΕ και το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, υπό τα Ηνωμένα Έθνη, με αντάλλαγμα το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης».

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος