Deja vu με κυρώσεις για τις τουρκικές προκλήσεις

Ένα déjà vu έζησαν ξανά χθες, τόσο οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, δηλαδή οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και οι συντάκτες που άκουσαν στο πέρας της Συνόδου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, τον Ζοζέπ Μπορέλ να ανακοινώνει τις αποφάσεις του Σώματος, σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, στο Βαρώσι και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.  

Για άλλη μια φορά χθες οι υπουργοί Εξωτερικών, ενημερώθηκαν για τον νέο γύρο των τουρκικών προκλήσεων που εγκαινιάστηκαν με τις νέες εργασίες διανοίγματος δρόμων εντός της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και συνεχίσθηκαν με την παρενόχληση δια ασυρμάτου του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, που διεξήγαγε εργασίες έρευνας για τον αγωγό EastMed και που υποχρεώθηκε σε άτακτη φυγή προς το λιμάνι της Λάρνακας.

Την ενημέρωση στους ομολόγους του, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επανέλαβε την ανάγκη για να υπάρξουν αποτρεπτικά μέτρα και κυρώσεις, σε περίπτωση που συνεχισθούν οι τουρκικές ενέργειες, ενώ υπενθύμισε τη μεγάλη διαφορά που υπάρχει στις πρόσφατες πειρατικές ενέργειες των Τούρκων, σε σχέση με τις προκλήσεις του 2019 και του 2020. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέδειξε στους ομολόγους του, πως η παρενόχληση του Nautical Geo, επί της ουσίας συνιστά, παρεμπόδιση της προσπάθειας της ΕΕ για ενεργειακή αυτονόμησή και απεξάρτηση της από κράτη εκτός της Ένωσης, ενώ ζήτησε στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν συγκεκριμένες επιλογές αντίδρασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κυρώσεις σε βάθος χρόνου κι… αν-Τι συζήτησαν οι 27 ΥΠΕΞ για τουρκικές προκλήσεις

Τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών, ενστερνίστηκαν κατά τη συζήτηση που ακολούθησε ένα γκρουπ κρατών μεταξύ των οποίων, η Ισπανία, η Εσθονία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και η Σλοβενία, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να προτείνει την ετοιμασία ενός εγγράφου επιλογών, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης το οποίο αφού θα αναλύει την κατάσταση, θα καταγράφει τις επιλογές, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για διάφορους τύπους κυρώσεων ή μέτρων κατά της Άγκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες αποφάσεις λήφθηκαν και στο παρελθόν με την ΕΥΕΔ να ετοιμάζει σχετικά έγγραφα που προωθήθηκαν τόσο στους 27 υπουργούς Εξωτερικών όσο και στους ηγέτες, με τα μέτρα ωστόσο που λήφθηκαν να μην προκαλούν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα στον Ταγίπ Ερντογάν και την Κυβέρνηση του.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται τα όσα δήλωσε ο ύπατος Εκπρόσωπος, διασυνδέοντας τις νέες προκλήσεις των Τούρκων στην Αμμόχωστο με το Κυπριακό, επισημαίνοντας προς τους ομολόγους τους, πως η Τουρκία προωθεί λύσεις εκτός των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Υπενθύμισε μάλιστα πως το καλοκαίρι, κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες της στην περίκλειστη πόλη, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως, με αυτά τα δεδομένα, φέρεται να σημείωσε, δεν μπορούν να προχωρήσουν αιτήματα της Τουρκίας όπως η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου ή η ανανέωση της κοινής δήλωσης για το μεταναστευτικό.

Για άλλη μια φορά το μπαλάκι βρίσκεται στην Τουρκία, της οποίας, όπως έχει αποδείξει η ιστορία δεν ιδρώνει το αυτί της, ούτε για το θέμα των κυρώσεων, αλλά ούτε προ του φάσματος να μην ικανοποιηθεί μια σειρά αιτημάτων της που εκκρεμούν ενώπιον της Ε.Ε. Σε συνάρτηση ωστόσο με τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μένει να διαφανεί, εάν υπάρχει προθυμία για να ασκηθούν πιέσεις σε διάφορα επίπεδα, για να προσγειωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ στην πραγματικότητα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πονοκέφαλος για Αμμόχωστο, Κυπριακό και ΑΟΖ-Προλειαίνει το έδαφος η Λευκωσία

Δειτε Επισης

Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Οι τελικές αγορεύσεις για την υπόθεση Θανάση-Απορρίπτει τα περί δολοφονίας του 26χρονου η Εισαγγελία
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους