Μπρος πίσω οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας-Γερμανικό μπλόκο... γνωριμίας

Την επιστροφή του θέματος σε επίπεδο COREPER, για επανάληψη της συζήτησης σε επίπεδο εθνικών αντιπροσωπειών, αποφάσισαν σήμερα οι 27 υπουργοί Εξωτερικών, μετά και από σχετικό αίτημα της νέας υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, η οποία συμμετείχε σε Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για πρώτη φορά, και παρά το γεγονός ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. τάχθηκε υπέρ της λήψης απόφασης σήμερα.    

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η συζήτηση συνεχίζεται με έμφαση στην αναζήτηση νομικών μέτρων, αλλά και με προτροπή για πρόοδο στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στην παρέμβασή του, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι ήταν αναγκαίο να ληφθούν αποφάσεις σήμερα καθώς το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο συζητείται εδώ και πολύ καιρό, και καθώς πλέον οι ΥΠΕΞ έχουν ενώπιον τους ένα έγγραφο επιλογών με νομικά και πολιτικά μέτρα.

Στη δική του παρέμβαση ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως αν δεν λαμβάνονταν αποφάσεις τη Δευτέρα αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόνισε πως θα πρέπει να υιοθετηθεί μια διττή προσέγγιση, με την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία ωστόσο δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν αν η Τουρκία δείξει έτοιμη να αποδεχθεί την «τολμηρή και αμοιβαία επωφελή» όπως χαρακτηρίζεται από την ίδια πηγή, πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για ΜΟΕ σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης εντός της αίθουσας, αυτή η προσέγγιση θα επιδείξει την αποφασιστικότητα της ΕΕ και θα δημιουργήσει κίνητρο για την Τουρκία, λειτουργώντας παράλληλα ως καταλύτης σε σχέση με τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω διπλωματική πηγή, τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων υποστήριξαν Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιρλανδία, Μάλτα και Λουξεμβούργο, ενώ Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο σημείωσαν πως σε διαφορετική περίπτωση θα σταλούν λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ ανέφερε πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μελετήσει το έγγραφο επιλογών και τις επιπτώσεις τους, καθώς η νέα κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα μόλις την περασμένη εβδομάδα. Επιφυλακτική στάση τήρησε επίσης σε αυτό το θέμα η Ιταλία, καθώς και η Ολλανδία η οποία είναι γενικά επιφυλακτική για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο στόχος Χριστοδουλίδη στο ΣΕΥ με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης

Οι δηλώσεις Μπορέλ
Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αξιολογήσουν τις επιλογές που περιλαμβάνονται στο έγγραφο επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να παραπέμψουν σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων (COREPER) την προετοιμασία ενός νομικού καθεστώτος κυρώσεων κατά προσώπων και οργανισμών που εμπλέκονται στις μονομερείς ενέργειας της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (FAC) ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως είπε ο κ. Μπορέλ, το έγγραφο επιλογών ήταν ακριβώς αυτό, ένα έγγραφο που παρουσίαζε τις επιλογές της ΕΕ και δεν αφορούσε την προώθηση συγκεκριμένων αποφάσεων.

Η απόφαση που λήφθηκε, σημείωσε, ήταν να αρχίσει η εργασία για ένα νέο νομικό καθεστώς κυρώσεων ειδικά προσαρμοσμένο στην κατάσταση στα Βαρώσια, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε κυρώσεις.

Ερωτηθείς σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα αυτής της προσπάθειας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πως αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ενδεχόμενο νομικών στοχευμένων μέτρων, με το ενδεχόμενο πολιτικών και οικονομικών μέτρων να μην έχει συζητηθεί λεπτομερώς.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως το ΣΕΥ συζήτησε τις επιπτώσεις των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας στα Βαρώσια, που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Κατά τη συζήτηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών, πρόσθεσε, τα κράτη μέλη εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και τη στήριξή τους στην προσπάθεια επανέναρξης της διαδικασίας διαπραγματεύσεων και στον νέο ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Όπως είπε, μετά την παρουσίαση του εγγράφου «θα προχωρήσουμε σε αξιολόγηση των επιλογών στο τραπέζι, οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία συγκεκριμένου καθεστώτος κυρώσεων για όσους εμπλέκονται ευθέως στο άνοιγμα των Βαρωσίων τον περασμένο Ιούλιο».

«Η COREPER θα επανέλθει επί αυτού του σημαντικού θέματος στη βάση της συζήτησης που κάναμε σήμερα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε την ανάγκη η Τουρκία να συνεργαστεί εκ νέου με τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών «και να απέχει από τις όποιες ενέργειες θα οδηγούσαν στην περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης επί του εδάφους».

Το Συμβούλιο, πρόσθεσε, θεωρεί πως η δημιουργία των συνθηκών που να ευνοούν μια θετική λύση, καθώς και «ΜΟΕ που αφορούν τα Βαρώσια παραμένουν καίριας σημασίας και θα συμβάλουν σε μια συνολική λύση του Κυπριακού».

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος