Η... μπλόφα Γκουτέρες και οι σκιές για τη στάση του στο Κρανς Μοντανά

Την επιβεβαίωση των όσων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα τελευταία χρόνια και προβληματισμό για τη στάση του Αντόνιο Γκουτέρες, προκαλεσε η νέα δημοσιοποίηση των πρακτικών του Κρανς Μοντάνα, που αφορούσαν τη συνάντηση του απογεύματος της έκτης Ιουλίου του 2017 της συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος».  

Όπως αποκαλύπτεται από τα πρακτικά, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος προηγουμένως είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τους Μελβούτ Τσαβούσογλου και Νίκο Κοντζία, φέρεται να υποστήριξε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας πως η Άγκυρα έδειξε πρόθεση για να καταργηθεί η Συνθήκη Εγγυήσεως. Αν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα πρακτικά των συναντήσεων με τους Κοτζιά και Τσαβούσογλου. Αντίθετα σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης Τσαβούσογλου-Γκουτέρες, προκύπτει πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αντιπρότεινε την μετονομασία της Συνθήκης Εγγυήσεων σε Συνθήκη εφαρμογής, και υποστηρίζοντας ότι τα συμβαλλόμενα μέρη στη νέα συνθήκη πρέπει να είναι τα ίδια και πως πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα της μονομερούς επέμβασης.  

Ο Αντόνιο Γκουτέρες σε ερώτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το τι προτείνει σε σχέση με την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, παραδέχθηκε πως ο Μελβούτ Τσαβούσογλου δεν αποδεχόταν την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί μελλοντικά. Επίσης ο Αντόνιο Γκουτέρες, επεσήμανε πως σε ότι αφορά τη Συνθήκη εφαρμογής, ο ρόλος της Τουρκίας δεν είχε ξεκαθαριστεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το... φάντασμα του Κρανς Μοντάνα επανεμφανίστηκε και ψάχνει απαντήσεις

Κατά τη συνάντηση της 6ης Ιουλίου, ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι τη Συνθήκη Εγγυήσεων θα μπορούσε να αντικαταστήσει ένας μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως η Τουρκία δεν ήταν σε θέση να αποδεχθεί πλήρη αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Κύπρο, κάτι το οποίο - όπως είπε - μπορεί να συμβεί σε μελλοντική ημερομηνία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρώτησε κατά πόσον η Τουρκία θα διαδραματίζει κάποιο ρόλο στον μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης, με τον Γενικό Γραμματέα να απαντά πως ο ρόλος της Τουρκίας δεν έχει συζητηθεί. Μετά τον διάλογο των δύο αντρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων, σχετικών με τις εγγυήσεις, υποδεικνύοντας στον Αντόνιο Γκουτέρες πως οι εγγυήσεις θα μετεξελίσσονταν σε μια Συνθήκη Εφαρμογής που η Τουρκία πάλι θα είχε λόγο, ενώ ξεκαθάρισε στον Γενικό Γραμματέα πως δεν μπορεί να αποδεχθεί μία συμφωνία, στην οποία να γίνεται αναφορά μόνο στις εγγυήσεις και στο μονομερές δικαίωμα επέμβασης και δεν θα κάνει καμία αναφορά στα στρατεύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνοιξε ο... ποινικός φάκελος της Άγκυρας στις Βρυξέλλες και στο βάθος κυρώσεις

«Ουδέν σχόλιο»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον θεωρεί ότι το περιεχόμενο των πρακτικών που είδαν το φως της δημοσιότητας για το Κραν Μοντανά τον δικαιώνουν, ανέφερε πως «δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ερωτηθείς για τα νέα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, επανέλαβε πως, «γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η Τουρκία και ότι μέχρι σήμερα είχαμε την προκλητικότητά της. Αυτό είναι δεδομένο. Η προσπάθεια η δική μας είναι διαμέσου του διεθνούς παράγοντα να σπάσουμε το αδιέξοδο».

Στο Κρανς Μοντανά, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, «υπήρξε μια μεγάλη επιτυχία του Νίκου Αναστασιάδη. Το ότι για πρώτη φορά από τα πιο επίσημα χείλη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τέθηκε ένα σωστό πλαίσιο, το πλαίσιο Γκουτέρες, που μιλούσε για ένα κανονικό κράτος χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε γιατί είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού προβλήματος που τέθηκε από Γενικό Γραμματέα με τέτοιο ξεκάθαρο τρόπο το θέμα της ασφάλειας». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για το αν θα σχολιάσει τα έγγραφα, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι τα έγγραφα είναι μέρος της ιστορίας, δεν χρειάζονται σχολιασμό, όταν είναι έγγραφα αυθεντικά που κανείς δεν τα αμφισβητεί.

 Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ, υποδεικνύει πως, «με βάση τις νέες αποκαλύψεις που δημοσιεύονται σήμερα 19 Νοεμβρίου 2021 και οι οποίες απορρέουν από τα πρακτικά της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είναι πλέον πασιφανές ότι η μεγάλη δήθεν «υποχώρηση» της Τουρκίας στο Κραν Μοντάνα, για την οποία τότε κάποιοι έκαναν λόγο, τελικά ήταν απλά να μετονομαστούν οι εγγυήσεις».

«Να συνεχίσουν δηλαδή και απλά να τους δοθεί άλλο όνομα για να μην μας ενοχλεί…το όνομα… Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα, γιατί τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ γνώριζαν ότι η Τουρκία δεν είχε καμία πρόθεση να υπαναχωρήσει στο κεφάλαιο της ασφάλειας, σε ότι αφορά ιδιαίτερα τις εγγυήσεις και τον στρατό, φαίνεται να παραπληροφορούσαν την ελληνοκυπριακή πλευρά και στο τέλος έδωσαν και «συγχαρητήρια» στην Τουρκία;», διερωτάται το ΔΗΚΟ. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος σε δηλώσεις του σημείωσε πως «μέσα από τα δημοσίευση και σήμερα των πρακτικών του Κρανς Μοντανά στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», επιβεβαιώνεται δυστυχώς, η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα να παραπλανήσει την δική μας πλευρά, να ωραιοποιήσει την συμπεριφορά και απαράδεκτη στάση της Τουρκίας, να παγιδέψει τη διαδικασία, για να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πλευράς μας».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά ότι και τα 6 σημεία που κατέθεσε προφορικά ο Γενικός Γραμματέας στο πλαίσιό του, κρύβουν παγίδες. Ως εκ τούτου για ακόμα μία φορά κάνουμε έκκληση πως αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συζήτηση στο μέλλον όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών».

«Αλλά για ακόμα μία φορά προτείνουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί και να διεκδικήσουμε η όποια επανέναρξη των συνομιλιών να γίνει στη βάση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό με τη συμμετοχή και των πέντε Μονίμων Μελών του Σ.Α. για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

«Δηλαδή όπως τονίζεται στην συγκεκριμένη απόφαση, η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ο επαναπατρισμός των εποίκων, η επιστροφή των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις εστίες τους υπό συνθήκες ασφάλειας και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζεται ο πολιτικός απόηχος για τα πρακτικά στο δείπνο στο Κρανς Μοντανά

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ