Το... φάντασμα του Κρανς Μοντάνα επανεμφανίστηκε και ψάχνει απαντήσεις

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει must η ατάκα, «στο Κρανς Μοντάνα φτάσαμε μια ανάσα από τη λύση του Κυπριακού». Πάνω σε αυτό το αφήγημα στήθηκαν προεκλογικές εκστρατείες, χύθηκαν τόνοι μελάνι, ανταλλάχθηκαν βαριά αντιπολιτευτικά πυρά και σπαταλήθηκαν ώρες τηλεοπτικού χρόνου σε ατελείωτες πολιτικές συζητήσεις. Το τι συνέβη τελικά στο ελβετικό θέρετρο και γιατί «ενώ αγγίξαμε τη λύση» τελικά καήκαμε, ενδεχομένως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να αποκαλυφθούν τις επόμενες ημέρες.   

Από τις αποκαλύψεις των πρακτικών από την εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος», προέκυψαν μια σειρά από δύο βασικά ερωτήματα. Γιατί τώρα και όχι σε κάποια άλλη ανύποπτη στιγμή έντασης και διαμάχης από τις πάμπολλες, μεταξύ Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ για το εν λόγω ζήτημα και γιατί οι συμμετέχοντες σε εκείνη τη διάσκεψη, έκαναν λόγο για την ιστορική ευκαιρία λύσης του Κυπριακού, από τη στιγμή που όπως επιβεβαιώνουν τα έγγραφα, τουλάχιστον όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει ούτε βήμα πίσω στα ζητήματα του στρατού και των εγγυήσεων. 

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα, μια προσέγγιση έδωσε ο δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης, ο οποίος έγραψε στο προσωπικό του blog τους λόγους για τους οποίους πιστεύει πως δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα τα πρακτικά, που ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν να κάνουν με την έκδοση του δεύτερου βιβλίου του, που σύμφωνα με τον ίδιο, «ξεσκεπάζει τη συμμορία που ματαίωσε τη λύση του Κυπριακού». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Όπως και τότε, έτσι και τώρα οι τουρκικές μεθοδεύσεις θα αποτύχουν»

Ο δημοσιογράφος και πρώην συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποδίδει τις αποκαλύψεις των πρακτικών, στο γεγονός ότι έχει προαναγγελθεί η κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Έγκλημα στο Κρανς Μοντάνα», σημειώνοντας πως ενώ την επικαιρότητα αυτή την περίοδο απασχολεί το μεταναστευτικό, η ακρίβεια και το ΓΕΣΥ, η προαναγγελία του βιβλίου του, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Κυβέρνησης με τη διαρροή των συγκεκριμένων πρακτικών στην επικαιρότητα, ενώ σημειώνει πως «από την εμπειρία μου το θεωρώ δεδομένο ότι πρόκειται για διαρροή εγγράφων από το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω συγκεκριμένου συνδέσμου. Αυτό προδίδει αίσθημα πανικού για τα όσα θα αποκαλυφθούν». 

Για το αν πίσω από τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις υπάρχει ένα τέτοιο παρασκήνιο, όπως αναφέρει ο κ. Δρουσιώτης, θα το γνωρίζουν μόνο όσοι συμμετείχαν στις στοχευμένες διαρροές προς τους δημοσιογράφους. Για το αν όμως ήταν όντως μια ιστορική ευκαιρία, το ερώτημα παραμένει, γιατί καλλιεργήθηκε μια τέτοια εντύπωση από όλες τις πλευρές, αφού η διάσταση απόψεων με την Άγκυρα ήταν καταγεγραμμένη με τον πιο επίσημο τρόπο, μέσα από τα λεγόμενα του Μελβούτ Τσαβούσογλου. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε τις αποκαλύψεις, υπενθυμίζοντας πως τα πρακτικά αναφέρονται στα πραγματικά γεγονότα και όχι σε μύθους και αφηγήματα που διέδιδε συγκεκριμένος αξιωματούχος του ΟΗΕ, εννοώντας το Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ενώ προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, έκανε λόγο για καλοθελητές που ήθελαν να τον παρακολουθούν και τον ακούν, επικρίνοντας τους πως συνεχίζουν την προπαγάνδα που δεν ωφελεί. Μάλιστα, επιφυλάχθηκε να μιλήσει στο τέλος.

Με αυτή τη δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφενός εμφανίσθηκε δικαιωμένος με την τροπή που πήραν τα πράγματα, αφού τα πρακτικά σε μεγάλο βαθμό επιβεβαιώνουν τα όσα ο ίδιος εδώ και καιρό δηλώνει, για την ευθύνη της Τουρκίας και του τρόπου προσέγγισης των καταστάσεων από τον τότε ειδικό αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ενώ την ίδια ώρα κούνησε το δάκτυλο στο ΑΚΕΛ, που μέχρι σήμερα επιμένει για τις δικές του ευθύνες για το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση Προεδρικού στο ΑΚΕΛ-«Καταρρέει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα τους»

Τα πρακτικά έδωσαν την ευκαιρία και στον Δημοκρατικό Συναγερμό να βγει στην αντεπίθεση, υποδεικνύοντας πως οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η Τουρκία ήταν αυτή που με τη στάση της οδήγησε στο αδιέξοδο και καταρρίπτουν πλήρως το εντελώς απαράδεκτο αφήγημα του ΑΚΕΛ, ότι η δική μας πλευρά και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είχε περίπου μπροστά του μια πρόταση λύσης την οποία απέρριψε.

Το ΑΚΕΛ εμφανώς ενοχλημένο από τις αποκαλύψεις των πρακτικών από την άλλη πλευρά, έθεσε προς την Κυβέρνηση ένα άλλο ερώτημα, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε κρίσιμο και αδυσώπητο. «Γιατί τόσα χρόνια δεν προέβη στην παραμικρή ενέργεια για να αμφισβητήσει την Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κραν Μοντανά η οποία αποενοχοποιεί την κατοχική δύναμη και επιμερίζει την ευθύνη στις δύο κοινότητες για το ναυάγιο; Γιατί η κυβέρνηση δεν προέβη σε κανένα διάβημα για να θέσει στο διεθνή οργανισμό το αφήγημα που λέει στην Κύπρο για το Κραν Μοντανά;», διερωτήθηκε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Εζεκία Παπαϊώάννου για να λάβει μετά από λίγο απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. 

«Στο ερώτημα γιατί δεν αμφισβητήθηκε η έκθεση του Γ.Γ. τον Σεπτέμβριο του 2017 παραπέμπουμε απλώς και μόνο στο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χαραυγή, εκφραστικού οργάνου του ΑΚΕΛ, που καταγγέλλει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως τάχα με τις χθεσινές του δηλώσεις ήρθε σε σύγκρουση με τον Γ.Γ. των Η.Ε. Φανταστείτε αν σε κρίσιμες ώρες μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλάμβανε πρωτοβουλία για επανέναρξη του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε, ερχόταν σε σύγκρουση με τον Γ.Γ. όσον αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης του καταλογίζοντας του ευθύνες για έλλειψη αντικειμενικότητας. Πώς θα νομιμοποιείτο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υποβάλει τον Σεπτέμβριο του 2017 στον Γ.Γ. προτάσεις που αποσκοπούσαν στην ανάληψη νέας πρωτοβουλίας του ιδίου για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά; Αλήθεια, σε ποιον θα απέδιδαν τότε την ευθύνη για τη στασιμότητα που ακολούθησε σαν αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας; Καλείται το ΑΚΕΛ να αποφασίσει επιτέλους τι ήταν προτιμότερο», απάντησε ο Μάριος Πελεκάνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυσφορία Αναστασιάδη για... μύθους για το Κραν Μοντανά-«Θα μιλήσω στο τέλος»

Η επόμενη ημέρα

Εν αναμονή και της κυκλοφορίας του βιβλίου του Μακάριου Δρουσιώτη που αναφέρεται στο παρασκήνιο του Κρανς Μοντανά και πώς φτάσαμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αλλά και της συνέχειας της δημοσιοποίησης εγγράφων και πρακτικών εκείνων των ημερών, είναι δεδομένο πως το συγκεκριμένο ζήτημα θα συνεχίσει να απασχολεί το εσωτερικό μέτωπο και τις επόμενες ημέρες, ενώ χωρίς αμφιβολία θα αποτελέσει και βασικό σημείο των συζητήσεων που ήδη ξεκίνησαν στα πλαίσια του προεκλογικού. 

Επίσης, η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως θα μιλήσει στο τέλος, καταδεικνύει την πρόθεση του ιδίου, πριν αποσυρθεί από τον προεδρικό θώκο, να καθαρίσει το όνομα του και όλα όσα κυκλοφορούν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τις ευθύνες του στο ναυάγιο του Κρανς Μοντανά. Το μόνο σίγουρο μέχρι τότε, είναι πως το φάντασμα του Κρανς Μοντανά, επέστρεψε και αυτή τη φορά θα μείνει πάνω από την Κύπρο, που σήμερα ψάχνει τρόπο για να απεμπλακεί από τις επικίνδυνες θέσεις που προβάλλει ο κατοχικός ηγέτης και η Τουρκία για λύση βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα και τα δύο κράτη. 

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση