Συνεχίζεται ο πολιτικός απόηχος για τα πρακτικά στο δείπνο στο Κρανς Μοντανά

Συνεχίζεται ο πολιτικός απόηχος, αναφορικά με τα δημοσίευση των πρακτικών των Ηνωμένων Εθνών, σε σχέση με τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Κραν Μοντάνα, ανάμεσα στον Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, την 6η Ιουλίου του 2017, που έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου κληθείς να απαντήσει εάν υπήρξε παραπλάνηση του Προέδρου ως προς τις θέσεις της Τουρκίας στο δείπνο, τόνισε πως στο Κρανς Μοντανά, υπήρξε μια μεγάλη επιτυχία του Νίκου Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το... φάντασμα του Κρανς Μοντάνα επανεμφανίστηκε και ψάχνει απαντήσεις

Προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «θα το πω ακόμη μια φορά. Γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η Τουρκία και ότι μέχρι σήμερα είχαμε την προκλητικότητά της. Αυτό είναι δεδομένο. Η προσπάθεια η δική μας είναι διαμέσου του διεθνούς παράγοντα να σπάσουμε το αδιέξοδο. Στο Κρανς Μοντανά υπήρξε μια μεγάλη επιτυχία του Νίκου Αναστασιάδη. Το ότι για πρώτη φορά από τα πιο επίσημα χείλη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τέθηκε ένα σωστό πλαίσιο, το πλαίσιο Γκουτέρες, που μιλούσε για ένα κανονικό κράτος χωρίς ξένους εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε γιατί είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού προβλήματος που τέθηκε από Γενικό Γραμματέα με τέτοιο ξεκάθαρο τρόπο το θέμα της ασφάλειας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου για το αν θα σχολιάσει τα έγγραφα, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι τα έγγραφα είναι μέρος της ιστορίας, δεν χρειάζονται σχολιασμό, όταν είναι έγγραφα αυθεντικά που κανείς δεν τα αμφισβητεί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε την Παρασκευή ότι μέσα από τη δημοσίευση και σήμερα των πρακτικών του Κρανς Μοντανά, επιβεβαιώνεται δυστυχώς, η προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα να παραπλανήσει την δική μας πλευρά, να ωραιοποιήσει την συμπεριφορά και απαράδεκτη στάση της Τουρκίας, να παγιδέψει τη διαδικασία, για να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της πλευράς μας».

Είπε ότι την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά ότι και τα 6 σημεία που κατέθεσε προφορικά ο Γενικός Γραμματέας στο πλαίσιό του, «κρύβουν παγίδες και ως εκ τούτου για ακόμα μία φορά κάνουμε έκκληση πως αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για συζήτηση στο μέλλον όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών».

Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ προτείνει για ακόμα μία φορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα «ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί και να διεκδικήσουμε η όποια επανέναρξη των συνομιλιών να γίνει στη βάση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή και των πέντε Μονίμων Μελών του Σ.Α. για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα η διεθνής πτυχή του προβλήματος».

«Δηλαδή όπως τονίζεται στην συγκεκριμένη απόφαση, η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ο επαναπατρισμός των εποίκων, η επιστροφή των προσφύγων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις εστίες τους υπό συνθήκες ασφάλειας και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων», καταλήγει.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ, αναφέρει ότι «είναι πλέον πασιφανές ότι η μεγάλη δήθεν «υποχώρηση» της Τουρκίας στο Κραν Μοντάνα, για την οποία τότε κάποιοι έκαναν λόγο, τελικά ήταν απλά να μετονομαστούν οι εγγυήσεις. Να συνεχίσουν δηλαδή και απλά να τους δοθεί άλλο όνομα για να μην μας ενοχλεί το όνομα.

Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα, γιατί τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ γνώριζαν ότι η Τουρκία δεν είχε καμία πρόθεση να υπαναχωρήσει στο κεφάλαιο της ασφάλειας, σε ότι αφορά ιδιαίτερα τις εγγυήσεις και τον στρατό, φαίνεται να παραπληροφορούσαν την ελληνοκυπριακή πλευρά και στο τέλος έδωσαν και «συγχαρητήρια» στην Τουρκία;»

Καταλήγοντας το ΔΗΚΟ τονίζει ότι «όλα αυτά έρχονται να ενισχύσουν την ανησυχία του Δημοκρατικού Κόμματος για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και την προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ να «τετραγωνίσει τον κύκλο» μεταξύ του ενός κράτους και των δυο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Όπως και τότε, έτσι και τώρα οι τουρκικές μεθοδεύσεις θα αποτύχουν»

Δειτε Επισης

Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ-Ανάμεσα τους Πύρρος Δήμας και Ελεονώρα Μελέτη
Πέθαναν τα γηραιότερα σιαμαία δίδυμα - Μπήκαν στο Γκίνες διαψεύδοντας τους γιατρούς
Μήνυμα στο Ιράν από τον Αρχηγό του Ισραηλινού στρατού-«Θα λάβει την απάντηση που πρέπει»
«Το Ισραήλ θα ανταπαντήσει στο Ιράν»-Ανάμεσα στους στόχους εργοστάσιο και σχέδιο εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα