Το κυπριακό σαφάρι, η εναλλακτική Γκουτέρες και οι απώτεροι στόχοι των Τούρκων

Σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, μεταφέρεται η συζήτηση για τα προβλήματα που δημιουργούν οι νέες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στο Βαρώσι αλλά και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, πάντα σε συνδυασμό με τις απαράδεκτες θέσεις που προβάλλει ο κατοχικός ηγέτης, σε σχέση με το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Επιπλέον η διάλυση της ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα, και η προκήρυξη «βουλευτικών εκλογών» προκαλεί νέους πονοκεφάλους και επιβεβαιώνει αυτούς που υποστήριζαν πως ο στόχος της άλλης πλευράς, είναι να βάλει στον γύψο το Κυπριακό, τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2023.   

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, σε ότι αφορά τις νέες προκλήσεις με τη διάνοιξη νέων δρόμων και την δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Αμμόχωστο, η Κυβέρνηση επιδίδεται τις τελευταίες ώρες σε ένα διπλωματικό σαφάρι που θα συνεχισθεί και την ερχόμενη εβδομάδα. Τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνουν τους ομολόγους τους εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένο να γίνει η ενημέρωση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον πρέσβη της Κύπρου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετωπική Προεδρικού και ΑΚΕΛ με φόντο το Κυπριακό-«Δικαιολογούν τους Τούρκους»

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις τελευταίες ημέρες έχει σειρά επαφών με ξένους αξιωματούχους. Την Τρίτη συνομίλησε με την απερχόμενη Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, την οποία αφού ενημέρωσε για τις εξελίξεις, της ζήτησε να ασκήσει την επιρροή της προς την τουρκική Κυβέρνηση, για να αλλάξει ρότα στο Κυπριακό. Για τα τεκταινόμενα στην περιοχή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημέρωσε και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.

Περιγράφοντας την κατάσταση έτσι όπως έχει συνδεθεί με τις νέες ενέργειες των Τούρκων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, υπέδειξε πως αποσκοπούν στο να προωθήσουν μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, κάτι το οποίο ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα μπορούμε να αποδεχτούμε ή καν να συζητήσουμε. Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος τη Δευτέρα θα ενημερώσει το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, επεσήμανε πως ξεκίνησε η ενημέρωση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενώ παρατήρησε πως υπάρχει κινητικότητα από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε ότι αφορά το Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημέρωσε τον Μπένετ για την παρενόχληση του Nautical Geo ο Αναστασιάδης

Το μεγάλο αγκάθι στο Κυπριακό, παραμένει ο διορισμός ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό, μετά την υπαναχώρηση του κατοχικού ηγέτη από τα όσα συμφωνήθηκαν κατά τη διάρκεια της τριμερούς της Νέας Υόρκης τον περασμένο μήνα. Σε συνδυασμό με την προκήρυξη των νέων παράνομων βουλευτικών εκλογών, με την Τουρκία να μην επιδιώκει την επίλυση του ζητήματος διαφορετικά, γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως η βασική επιδίωξη, είναι η στασιμότητα στο Κυπριακό. Πλέον οι ελπίδες για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί και να παραμείνει το παράθυρο ελπίδας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανοικτό, είναι να υπάρξει η αναμενόμενη αντίδραση από το διεθνή παράγοντα και να ασκηθούν οι ανάλογες πιέσεις στην Τουρκία για να... προσγειωθεί αφενός στην πραγματικότητα και αφετέρου στο τραπέζι του διάλογου. Πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις, ειδικά των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα πρέπει να αναμένονται σήμερα μετά της ενημέρωσης που έτυχαν για τις τελευταίες εξελίξεις. 

Υπενθυμίζεται ότι μια από τις εναλλακτικές ιδέες που επεξεργάζεται ο Γενικός Γραμματέας, είναι η αύξηση των καθηκόντων του Κόλιν Στιούαρτ ο οποίος προορίζεται για αντικαταστάτης της Σπέχαρ που εγκαταλείπει την Κύπρο για τη δυτική Σαχάρα στο τέλος του μήνα. Ο κ. Στιούαρτ ενδεχομένως να επιφορτιστεί και με μέρος των καθηκόντων της Τζέιν Χολ Λούτ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι δεδομένο αυτή τη στιγμή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μίλησε για τουρκικές προκλήσεις ο ΥΠΕΞ-«Προωθούν μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού»

Σκοπός της Άγκυρας πάντως, είναι να πεισθεί ο Αντόνιο Γκουτέρες και το Συμβούλιο Ασφαλείας, πως θα ήταν άνευ ουσίας ο διορισμός νέου ειδικού απεσταλμένου στην παρούσα συγκυρία, όπου υπάρχουν σε εκκρεμότητα οι «εκλογές» στο ψευδοκράτος, ενώ υπενθυμίζουν πως εντός του 2022 ακολουθούν εκλογές στην Τουρκία και τον Φεβρουάριο του 2023 οι Προεδρικές Εκλογές στην Κύπρο. Με αυτό, θέλουν να καταδείξουν πως μαζί με τον χώρο που δεν υπάρχει για κοινό έδαφος, δεν υπάρχει και χρόνος για να μπορέσει ένας ειδικός απεσταλμένος να επιτελέσει έργο.

Εξάλλου, σε ότι αφορά το μέτωπο των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στη θάλασσα, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Σήμερα, ολοκληρώνεται και τυπικά η Navtex που εκδόθηκε για το Nautical Geo, για έρευνες ανοικτά της Λεμεσού και τις Πάφου. Όπως είναι γνωστό, αυτές οι έρευνες δεν έγιναν ποτέ, λόγω της παρενόχλησης του σεισμογραφικού σκάφους από το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας. Παρά το γεγονός ότι το πλοίο είχε ναυλωθεί από την ιταλική εταιρία στην οποία ανήκει, για την κοινοπραξία που εργάζεται πάνω στην κατασκευή του αγωγού, για λογαριασμό της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, καμία από τις υπό αναφορά χώρες δεν αντέδρασε.

Αυτό αναγιγνώσκεται από τη Λευκωσία σε δύο επίπεδα. Το πρώτο έχει να κάνει με τη μικρή σημασία των συγκεκριμένων ερευνών και την προσπάθεια για να υπάρξει συνεννόηση και όχι ένταση με την Άγκυρα και δεύτερο με το γεγονός ότι όπως λέχθηκε και στο παρελθόν, οι συμμετέχουσες στη συμφωνία για τον East Med χώρες, δεν βλέπουν τελικά και τόσο θερμά την κατασκευή του, ενώ σκωπτικά βλέπει το όλο θέμα και η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μέση λύση που προτάθηκε, ο ρόλος των μελών του Σ.Α. και οι εκτιμήσεις της Λευκωσίας

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Τουρκία πέτυχε πάντως την ακύρωση των συγκεκριμένων ερευνών, την ώρα που το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες του εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ανοικτά της Αττάλειας. Το Oruc Reis, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, θα παραμείνει στη συγκεκριμένη περιοχή μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα υπόλοιπα ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα της ΤΡΑΟ, συνεχίζουν τις έρευνες τους στη Μαύρη Θάλασσα, δεν αναμένεται, τουλάχιστον το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν νέες προκλήσεις σε αυτό το επίπεδο. Ωστόσο τα τουρκικά πολεμικά σκάφη παραμένουν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν σχεδιάζει το επόμενο διάστημα νέες έρευνες ή γεωτρήσεις στην περιοχή μας, σχολιάστηκε αρνητικά στον τουρκικό Τύπο με κάποιους σχολιαστές να επισημαίνουν πως ενδεχομένως αυτό να συνέβη γιατί η Τουρκία δεν επιθυμεί νέες εντάσεις αυτή την περίοδο, με το υπουργείο Εξωτερικών να απαντά ούτε λίγο ούτε πολύ, πως οι έρευνες της ΤΡΑΟ, δεν γίνονται στη βάση πολιτικών δεδομένων, αλλά επιστημονικών δεδομένων. Πράγμα ωστόσο που καταρρίπτεται ως επιχείρημα από τις ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου, αρχικά οι έρευνες του Barbaros για σχεδόν οκτώ χρόνια και ακολούθως οι πολυέξοδες γεωτρήσεις, δεν οδήγησαν στον εντοπισμό οποιουδήποτε κοιτάσματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο και πέντε το Κυπριακό, στο παρά ένα η ΑΟΖ

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον