Μετωπική Προεδρικού και ΑΚΕΛ με φόντο το Κυπριακό-«Δικαιολογούν τους Τούρκους»

Νέος γύρος αντιπαράθεσης, ξέσπασε μεταξύ της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ, με αφορμή το Κυπριακό και τα νέα τετελεσμένα που επιχειρούν να επιβάλουν στο Βαρώσι οι Τούρκοι.  Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του, όπου εξαπολύει τα πυρά του κατά του δίδυμου Ερντογάν-Τατάρ για τις νέες προκλήσεις επί του εδάφους στο Βαρώσι επαναλαμβάνει πως επιμένει ότι η επικέντρωση της Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι στην επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν το 2017.   

Απαντώντας στο ΑΚΕΛ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος σημειώνει πως, σε απάντηση στα όσα συνεχίζει να προβάλλει το ΑΚΕΛ, «πραγματικά διερωτάται κανείς, τι ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδεχθεί», ενώ θέτει μια σειρά από τέσσερα ερωτήματα

«Την αξίωση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων να αναγνωρίσουμε στο παράνομο μόρφωμα, ισότιμο με το νόμιμο κράτος, καθεστώς, προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα νέο κύκλο συνομιλιών για να πετύχει αυτό που επιδιώκει η Τουρκία;

Αντιλαμβάνεται το ΑΚΕΛ ότι με τις θέσεις που προβάλλει υποσκάπτει τις ειλικρινείς προσπάθειες της πλευράς μας για ένα δημιουργικό διάλογο;

Τι άραγε εισηγείται; Να αποδεχθούμε τις έκνομες και αυθαίρετες ενέργειες της Τουρκίας, την ώρα που παραβιάζει το καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ή όταν κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας παρεμποδίζει έρευνες για ένα Πρόγραμμα  που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ;

Πότε επιτέλους θα αντιληφθεί το ΑΚΕΛ ότι με την εμμονή στις θέσεις που προβάλλει, στην ουσία δικαιολογεί τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας», καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημέρωσε τον Μπένετ για την παρενόχληση του Nautical Geo ο Αναστασιάδης

Επανήλθε το ΑΚΕΛ

Ανταπαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, τον κατηγόρησε πως, «πάλι εκδίδει απαντήσεις στο ΑΚΕΛ, χωρίς να έχει διαβάσει τι λέει το ΑΚΕΛ».

«Ο μόνος που διανοήθηκε να συζητά τις αξιώσεις της Τουρκίας ήταν ο κ. Αναστασιάδης που με την συγκάλυψη του ΔΗΣΥ συζητούσε λύση δύο κρατών πίσω από τις πλάτες του κυπριακού λαού. Οι ίδιοι δηλαδή που όταν η κατοχική δύναμη έβαζε μπρος τα σχέδια για εποικισμό του Βαρωσιού έλεγαν ότι πρόκειται για επικοινωνιακά τεχνάσματα», σημειώνει ο κ. Κουκουμάς.

Εμείς, συνεχίζει, «αντίθετα, υποδεικνύουμε εδώ και χρόνια ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να ενεργήσει αποτελεσματικά για να χαλάσει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου και εποικισμό του Βαρωσιού. Αν αυτή η υπόδειξη ενοχλεί το Προεδρικό και την Πινδάρου, τότε το πρόβλημα τους είναι το ΑΚΕΛ και όχι η διχοτόμηση».

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

Νωρίτερα σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ σημείωνε πως, «η κατοχική δύναμη και η τουρκοκυπριακή ηγεσία συνεχίζουν τις εργασίες για τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ συνεχίζει να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Βάζουν αλάτι στις πληγές των Βαρωσιωτών. Κωφεύουν ακόμα και στις εκκλήσεις των Τουρκοκυπρίων που διεκδικούν μαζί μας την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».

Αυτές οι ενέργειες, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, «που προφανώς δεν είναι πυροτεχνήματα όπως αρχικά νόμιζε η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα ενταθούν γιατί ακριβώς η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία αξιώνουν τον οριστικό διαμελισμό της πατρίδας μας».

«Για αυτό χρειάζεται να ανακόψουμε αυτή την ολέθρια κι επικίνδυνη πορεία προς την οριστική διχοτόμηση, σταθμός της οποίας θα είναι ο εποικισμός του Βαρωσιού με ό,τι αυτό σημαίνει», τονίζει η Εζεκία Παπαϊωάννου.

«Εμείς είχαμε και έχουμε τη θέση ότι μόνο ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση του τόπου μας, μέσα από λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, μπορεί να σώσει και το Βαρώσι και ολόκληρη την Κύπρο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μίλησε για τουρκικές προκλήσεις ο ΥΠΕΞ-«Προωθούν μια άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού»

Δειτε Επισης

Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή