Στο και πέντε το Κυπριακό, στο παρά ένα η ΑΟΖ

Άρρηκτα συνδεδεμένα και επηρεαζόμενα, είναι μεταξύ τους τα δύο καυτά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυπριακή διπλωματία το επόμενο διάστημα. Τόσο το Κυπριακό όσο και τα επόμενα βήμα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων και το επόμενο διάστημα, αναλόγως των χειρισμών που θα τύχουν, κρίνονται μια σειρά από παράγοντες, όπως οι κυβερνητικοί χειρισμοί, η υπόληψη της Ε.Ε. και η στάση τρίτων χωρών, όπως η ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βρετανία.

Και τα δύο ζητήματα, περιλαμβάνονται και στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων της Τουρκίας, η οποία έχοντας ήδη αναπτύξει τους σχεδιασμούς της για τα επόμενα χρόνια, έθεσε σε εφαρμογή ένα πλάνο που έχει ως στόχο τη δημιουργία χάους σε όλα τα σχετικά με την Κύπρο ζητήματα, έτσι ώστε αφενός να δημιουργήσει τετελεσμένα που δύσκολα θα μπορούν να διορθωθούν και αφετέρου να προκαλέσει κόπωση στη διεθνή κοινότητα για να πάψει να ασχολείται με το Κυπριακό, παραδίδοντάς το, με την πάροδο του χρόνου έρμαιο στην Άγκυρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επιστροφή των πειρατών στην ΑΟΖ, το τεστ αντοχής και οι ισορροπίες που άλλαξαν

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις που θα αλλάξουν δραματικά τον ρουν των πραγμάτων. Βραχυπρόθεσμα, ως ένα βαθμό αυτό που θα αναμένεται να συμβεί, είναι η τελική αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών, για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό. Το πρόβλημα που δημιούργησε ο Ερσίν Τατάρ με την υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα της τριμερούς, δεν επιλύθηκε και ούτε πρόκειται, αφού εμφανίζεται αδιάλλακτος και στις πιο πρόσφατες επαφές που είχε με εκπροσώπους του ΟΗΕ. 

Στα κατεχόμενα υπάρχουν φωνές εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος φαίνεται πως έχει κάποιους ενδοιασμούς για τον ρόλο του αδιάλλακτου και σκληροπυρηνικού που του αποδίδεται, όχι μόνο από την πλευρά μας αλλά και από άλλους ισχυρούς παράγοντες διεθνώς, ωστόσο αυτοί οι προβληματισμοί δεν φαίνεται να είναι ικανοί για να τον επαναφέρουν στην πραγματικότητα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Δεν θα πρέπει να αναμένεται, δηλαδή, ότι ο Τατάρ θα αναδιπλωθεί, ειδικά από τη στιγμή που οποιαδήποτε πράξη του λαμβάνει προηγουμένως την έγκριση, -αν δεν γίνεται καθ' υπόδειξη- της Άγκυρας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Kρεσέντο προκλήσεων και αλαζονεία από Άγκυρα-Πρόκριμα η υπόθεση του Nautical Geo

Πέραν από τα προσκόμματα που δημιουργεί ο Ερσίν Τατάρ για το ζήτημα του διορισμού ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, το μείζων ζήτημα παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η αμετακίνητη απαίτηση του, για αναγνώριση της κυριαρχίας του ψευδοκράτους, για να δώσει τη συγκατάθεση του, μοιάζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό. 

Μάλιστα, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για πιέσεις που δέχεται και από τρίτους για να ενδώσει σε μια τέτοια απαίτηση, αποτελεί ενδεχόμενα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην παρούσα φάση. Αν και ο ίδιος απορρίπτει ασυζητητί, να ενδώσει σε αυτές τις πιέσεις, το γεγονός από μόνο του ότι υπάρχουν, εμπερικλείει κινδύνους και επιβεβαιώνει αυτό που τείνει να γίνει κανόνας στο Κυπριακό, ότι οι πιέσεις που ασκούν συγκεκριμένες χώρες, είναι πιο επικίνδυνες ακόμα και από τις θέσεις των Τούρκων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει από το lockdown η ΑΟΖ-Δεν μετατίθεται ο στόχος για το 2025

Με καταγεγραμμένα όλα τα πιο πάνω και έχοντας ως δεδομένο πως σύντομα η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρίσκεται σε προεκλογικό πυρετό ενόψει των Προεδρικών του 2023, διαπιστώνει αβίαστα κανείς, πως οι ήδη μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν μέχρι να γίνει η άτυπη πενταμερής του περασμένου Απριλίου, η νεκρή περίοδος από τότε μέχρι την τριμερή της Νέας Υόρκης και η εμπλοκή που παρατηρείται σήμερα, δεν αφήνουν περιθώρια για να υπάρξουν εξελίξεις το επόμενο διάστημα. 

Αντιθέτως το πεδίο που αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον δεν είναι άλλο από αυτό των θαλάσσιων ερευνών με την επανέναρξη του γεωτρητικού προγράμματος, το οποίο όπως έχουν ήδη προειδοποιήσει οι Τούρκοι θα πυροδοτήσει μια νέα εστία έντασης στην περιοχή μας. Ήδη η Άγκυρα έδειξε τα δόντια της με την υπόθεση του Nautical Geo, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα αγκυροβολημένο στη Λάρνακα και κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε θα ολοκληρώσει τις έρευνες που ξεκίνησε νότια της Κύπρου στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του East Med. Σε ότι αφορά το γεωτρητικό πρόγραμμα, η ExxonMobil ετοιμάζεται για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος», ενώ ΕΝΙ και TOTAL βρίσκονται στο τελικό στάδιο των σχεδιασμών τους για το πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Την ίδια ώρα οι νέες Navtex για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και οι έρευνες του Oruc Reis βόρεια της Κύπρου, δημιουργούν μια επανάληψη του σκηνικού που ξαναζήσαμε πριν από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Με δεδομένο ότι υπάρχει καταγεγραμμένη στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επανεξετάσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας, την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2022, αλλά και την αλλαγή σκυτάλης στη γερμανική καγκελλαρία, η Λευκωσία είναι αισιόδοξη, ότι το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα πείσουν και τους πιο άπιστους εντός της Ένωσης, πως ήρθε η ώρα για λήψη πραγματικών αποτρεπτικών μέτρων τερματίζοντας το φιάσκο με τις κυρώσεις και τη λογική του μαστιγίου και του καρότου έναντι των πειρατών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άνθρακας ο θησαυρός-Δεν βρήκαν τίποτα από τις παράνομες έρευνες τους στην κυπριακή ΑΟΖ οι Τούρκοι

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση