Καλά κρατεί το εμφυλιοπολεμικό κλίμα στην ΕΔΕΚ-Ένσταση Κουττούκη για Βαρνάβα

Ακόμα ένα επεισόδιο του εμφυλίου πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΔΕΚ, παίχθηκε αμέσως μετά από την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις θέσεις της ηγεσίας του κόμματος. Μετά την ένσταση του Νικόλα Χρίστου, για την υποψηφιότητα του Μάριου Χαννίδη για τη θέση του αντιπροέδρου, ένσταση υπέβαλε και ο Γιώργος Κουττούκης, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από τη θέση του οικονομικού διευθυντή της ΕΔΕΚ, εναντίον της υποψηφιότητας του Γιώργου Βαρνάβα.      

Ειδικότερα με επιστολή του προς την Επιτροπή Διαπιστευτηρίων του κόμματος, ο κ. Κουττούκης, υποδεικνύει τρεις λόγους για να στηρίξει την ένσταση του. Ο πρώτος λόγος, σύμφωνα με τον τέως οικονομικό διευθυντή του κόμματος, «είναι ότι ως αντιπρόεδρος και βουλευτής της ΕΔΕΚ παραβίασε συστηματικά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Ιουνίου του 2014 και δεν κατέβαλλε στο κεντρικό ταμείο του κόμματος το 10% της καθαρής αντιμισθίας του από το βουλευτικό αξίωμα που ήταν 390 ευρώ το μήνα». Άντ΄αυτού σημειώνει ο κ. Κουττούκης, κατέβαλλε το ποσό των 42 ευρώ το μήνα, υποδεικνύοντας πως οφείλει να καταβάλει στο ταμείο της ΕΔΕΚ, ένα ποσό κοντά στα 8350 ευρώ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποβολή υποψηφιοτήτων εν μέσω εμφυλίου-Αναφορά σε διαγραφέντες και μητρώο

Ως δεύτερο λόγο ο κ. Κουττούκης αναφέρει ότι τον Αύγουστο του 2020 κατατέθηκε αγωγή σε βάρος του κ. Βαρνάβα με την κατηγορία ότι με ψευδείς παραστάσεις απέσπασε από υπήκοο τρίτης χώρας ακίνητα και οικοποιήθκε δάνειο ύψους 80 χιλιάδων ευρώ που παραχωρήθηκε στον εν λόγω αλλοδαπό από την εταιρεία της οποίας είναι διευθυντής για να χρηματίσει δημόσιους λειτουργούς για να προβούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις προς όφελος του. Η υπόθεση σημειώνει ο κ. Κουττούκης είναι πολύ σοβαρή όπου σε περίπτωση καταδίκης του στην ουσία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο κόμμα. 

Τέλος, ο τρίτος λόγος που προβάλλει ο κ. Κουττούκης, έχει να κάνει με μια αποκάλυψη όπως την χαρακτηρίζει, ότι η εταιρεία της οποίας είναι διευθυντής εμπλέκεται σε σκάνδαλο ευνοϊκής απόσπασης από την Αρχή Λιμένων τεμαχίου γης στη λιμενική περιοχή Ζυγίου, για την εγκατάσταση εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. ήδη μετά την αποκάλυψη σκανδάλου στη Βουλή. Το ΔΣ της ΑΛΚ προχώρησε στην ανάκληση της απόφασης και η συζήτηση συνεχίζεται στη Βουλή και στο ΔΣ της ΑΛΚ με άγνωστη προς το παρόν κατάληξη. 

«Για τους παραπάνω λόγους, καλώ τα αρμόδια όργανα του κόμματος να μην αποδεχθούν την υποψηφιότητα του για οποιοδήποτε κομματικό αξίωμα, δεδομένου ότι ακόμα αι η απλή αποδοχή υποβολής έγκρισης της υποψηφιότητας του, θα εκθέσει το κόμμα με αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά την αξιοπιστία και την ετοιμότητα του, ενώ θα το καταστήσει ουσιαστικά μέρος σκανδάλων για τα οποία δεν ευθύνεται», καταλήγει στην επιστολή του ο Γιώργος Κουττούκης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουττούκης παραιτήθηκε από τη θέση του οικονομικού διευθυντή πριν από λίγους μήνες, μετά την αποκάλυψη επιταγών οι οποίες εκδόθηκαν από το ταμείο του κόμματος προς τον ίδιο. Για το θέμα ο κ. Κουττούκης, είχε δώσει πριν την παραίτηση του ανάλογες εξηγήσεις προς τα αρμόδια όργανα της ΕΔΕΚ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραιτήθηκε πυροβολώντας από την ΕΔΕΚ ο Κουττούκης-«Παραπλανούν για προσωπικά συμφέροντα»

Ένσταση Χρίστου κατά Χαννίδη

Στο μεταξύ στα χέρια της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων, είναι και η ένσταση του υποψηφίου για την αντιπροεδρία του κόμματος, Νικόλα Χρίστου, κατά του ανθυποψηφίου του, Νικόλα Χρίστου. Ο κ. Χρίστου με επιστολή του προς τον Μαρίνο Σιζόπουλο και την Επιτροπή Διαπιστευτηρίων υπέβαλε ένσταση πως η υποψηφιότητα του Μάριου Χαννίδη για τη θέση του αντιπροέδρου, είναι αντικαταστατική και παράτυπη, αφού, όπως αναφέρει, αφενός ο Μάριος Χαννίδης, δεν υπηρετεί για πέντε συναπτά έτη το κόμμα, όπως υποβάλλει το καταστατικό της ΕΔΕΚ, αλλά ούτε ήταν μέλος του κόμματος τον Νοέμβριο του 2017, όταν λήφθηκε η απόφαση από την Κεντρική Επιτροπή, περί του μητρώου που θα χρησιμοποιηθεί στις εσωκομματικές διαδικασίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πρώτο ημίχρονο του νομικού εμφυλίου στην ΕΔΕΚ-Ο αιφνιδιασμός και η αντεπίθεση

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Χρίστου στις 30 Ιουνίου λήφθηκε ομόφωνη απόφαση από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ότι όσοι ήταν υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μια θέση σε επίπεδο Επαρχιακής Επιτροπής, πλην της θέση του Προέδρου και μια θέση στην Κεντρική Επιτροπή, όχι όμως θέση της ηγεσίας (σ.σ. προέδρου, αν. προέδρου ή αντιπροέδρου του κόμματος). 

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΔΕΚ κάθε μέλος που έχει τουλάχιστον πενταετή συνεχή παρουσία στη κομματική δράση μπορεί να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου, αναπληρωτή προέδρου ή αντιπροέδρου.  

Η ένσταση του κ. Χρίστου, βρίσκεται στα χέρια του Μαρίνου Σιζόπουλου και της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων από την περασμένη εβδομάδα, και μετά και τη σημερινή επίσημη υποβολή της υποψηφιότητας του, αναμένεται η σχετική απόφαση της εφορευτικής επιτροπής του Συνεδρίου, κατά πόσον η υποψηφιότητα του Μάριου Χαννίδη, συγκρούεται με τις καταστατικές πρόνοιες της ΕΔΕΚ. 

Σημειώνεται πως για τις δύο θέσεις αντιπροέδρων του κόμματος, επαναδιεκδικούν Έλενα Περικλέους και Λευτέρης Ανδρέου, ενώ διεκδικούν οι Νικόλας Χρίστου, Ανδρέας Σιήκκης, Θωμάς Ασπρής, Μάριος Χαννίδης, Ξένια Ξενοφώντος και Μιχάλης Θεοδούλου.

Τα μηνύματα Σιζόπουλου Βαρνάβα
Πρώτος υπέβαλε στις 10 το πρωί την υποψηφιότητα του ο Γιώργος Βαρνάβας, ο οποίος έδωσε υπόσχεση πως εάν τα μέλη της ΕΔΕΚ τον επιλέξουν για την ηγεσία του κόμματος, είναι έτοιμος να εργαστεί σκληρά προς όφελος του Κινήματος, ενώ παράλληλα εξήγγειλε πως μια από τις προτεραιότητες του, θα είναι να ανοίξει διάπλατα, όπως είπε χαρακτηριστικά, τις πόρτες του κόμματος στη νέα γενιά. 

«Πάνω από όλα για εμάς στόχος είναι η επανένωση, πάνω από όλα είναι να επαναφέρουμε στο Κίνημα μας την συναγωνιστικότητα, την αλληλεγγύη, είναι να προσεγγίσουμε κάθε αποστασιοποιημένο μέλος του Κινήματος. Είμαστε έτοιμοι να προσεγγίσουμε ακόμα και τους διαγραφέντες του Κινήματος, είμαστε έτοιμοι να φέρουμε πίσω στο Κίνημα τους ανθρώπους που εργάστηκαν χρόνια», είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Βαρνάβας.

Λίγο μετά τις έντεκα υπέβαλε την υποψηφιότητα του και ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο κ. Σιζόπουλος, δήλωσε πως, «με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να διαβεβαιώσω τα μέλη του κόμματος ότι από τη δική μου την πλευρά θα σεβαστώ απόλυτα την ετυμηγορία τους και την ίδια στιγμή εάν και εφόσον θα με τιμήσουν με τη ψήφο τους, θα τους υποσχεθώ ότι θα συνεχίσουμε την πορεία για πλήρη δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια για όλα τα θέματα που αφορούν το κόμμα καθώς επίσης και συνέχιση του αγώνα μας για λύση του Κυπριακού, μακριά από τη ρατσιστική ΔΔΟ που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και θα φέρει την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του στόχου της που είναι η ενσωμάτωση της Κύπρου». 

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας και τον αγώνα μας ενωμένοι για το καλό της πατρίδας μας και του λαού μας», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς για το θέμα του μητρώου ο κ. Σιζόπουλος υπέδειξε πως το κόμμα ήταν υποχρεωμένο βάσει της Νομοθεσίας να επικαιροποιήσει το μητρώο του και αυτό έγινε μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου του 2017. Ακολούθως πρόσθεσε, πως για το θέμα, σε σχέση με ποιο μητρώο θα γίνουν οι εκλογές, υπήρξε ομόφωνη απόφαση από την Κεντρική Επιτροπή στις 30 Ιουνίου. 

«Λόγω των διαφανών διαδικασιών, που ακολουθούνται στην ΕΔΕΚ, αυτό το μητρώο έχει παραχωρηθεί στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων. Η δική μας η ευθύνη από τη στιγμή που παραχωρήθηκε στην επιτροπή έχει σταματήσει. Είναι πραγματικά με λύπη, αντί προηγουμένως να υπάρξει συζήτηση στα συλλογικά όργανα, επιχειρείται μια ομόφωνη απόφαση της κεντρικής επιτροπής που ψήφισαν την επικαιροποίηση, να καταφεύγουν στην Αστυνομία ή τα Δικαστήρια.

Ερωτηθείς εάν θα βοηθούσε την κατάσταση μια συνάντηση με τον ανθυποψήφιο του, Γιώργο Βαρνάβα, ο κ. Σιζόπουλος υπέδειξε πως, «από τη στιγμή που δεν ζητήθηκε αυτή η συνάντηση και έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη και στην Αστυνομία δεν υπάρχει λόγος. Είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους την 30η Ιουνίου. Αυτό ενέχει στοιχεία σκοπιμότητας», υπέδειξε.

Δειτε Επισης

Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου
Πυρκαγιά κοντά σε κατοικίες στη Λεμεσό-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Καταζητούνται δύο πρόσωπα για τη συμπλοκή και τον εντοπισμό όπλων στη Λευκωσία (pic)
Απόρριψη αναπομπής περί Αστυνομίας νόμου αποφάσισε η Επιτροπή Νομικών