Το πρώτο ημίχρονο του νομικού εμφυλίου στην ΕΔΕΚ-Ο αιφνιδιασμός και η αντεπίθεση

Εξετάζοντας όλα τα νομικά όπλα που έχουν στην φαρέτρα τους και την ίδια ώρα κρύβοντας άσους στο μανίκι, παρουσιάστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα της ΕΔΕΚ, που διασταυρώνουν τα ξίφη τους με στόχο να κερδίσουν την δικαστική μάχη, το τέλος της οποίας θα είναι καθοριστικό, αφού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τι μέλλει γενέσθαι με με το εκλογικό αποτέλεσμα της Συνδιάσκεψης της Λευκωσίας, που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή και το μητρώο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με το επικείμενο Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο που θα αναδείξει την επόμενη ηγεσία του κόμματος

Σε μια προσπάθεια ερμηνείας των νομικών βημάτων των τριών υποψηφίων που στις 30 Σεπτεμβρίου πέτυχαν το διάταγμα αναστολής των εκλογών, διαφαίνεται, πως οι δικηγόροι τους κατάφεραν κατά την χθεσινή ακροαματική διαδικασία να αιφνιδιάσουν, αφού απέσυραν την προσφυγή για την εκλογική Συνδιάσκεψη της περασμένης Κυριακής. Με αυτό τον τρόπο, στην ουσία έδεσε τα χέρια της πλευράς της ΕΔΕΚ και του Μαρίνου Σιζόπουλου, η οποία πλέον δεν μπορεί να προσβάλει το διάταγμα.

Την ίδια ώρα, οι δικηγόροι των τριών υποψηφίων, έριξαν το μπαλάκι στο Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε το επίδικο διάταγμα, στα πλαίσια της εκδίκασης της υπόθεσης, μέχρι την ολοκλήρωση της, ενώ ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως το διάταγμα ήταν σε ισχύ, όταν πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλαλούμ με το διάταγμα αναστολής των εκλογών στην ΕΔΕΚ-Άλλα οι μεν, άλλα οι δε

Ο δικηγόρος που εκπροσώπησε τα τρία μέλη της ΕΔΕΚ, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ήγειρε στο Δικαστήριο πως εκ των πραγμάτων η αίτηση που είχε καταχωρηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου, στη βάση της οποίας εκδόθηκε το διάταγμα, είναι πλέον άνευ αντικειμένου, διότι η ΕΔΕΚ παραβίασε το διάταγμα και πραγματοποίησε τις εκλογές. Συνεπώς αυτό που ζητά από εδώ και πέρα ο δικηγόρος των τριών, είναι η αναστολή του αποτελέσματος των εκλογών και η εξέταση του ζητήματος του μητρώου. Σημειώνεται ότι η πλευρά των τριών μελών στην ΕΔΕΚ, μέσω του δικηγόρου τους την περασμένη Δευτέρα, καταχώρησαν νέα αίτηση στο Δικαστήριο με σκοπό την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Νομικοί κύκλοι που μίλησαν στον REPORTER, χαρακτήρισαν την επιλογή Αιμιλιανίδη να αποσύρει την προηγούμενη προσφυγή ως επιβεβλημένη, αφού πλέον η εκλογική διαδικασία για την Επαρχία Λευκωσίας έχει γίνει, ενώ υπέδειξαν επίσης πως εκ των πραγμάτων, το διάταγμα έπαψε να ισχύει από τη στιγμή που την περασμένη Δευτέρα κατατέθηκε νέα προσφυγή για αναστολή του αποτελέσματος των εκλογών.

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη, ο εκ των δικηγόρων της ΕΔΕΚ και του Μαρίνου Σιζόπουλου, Αλέξανδρος Κληρίδης, εξέφρασε την ανησυχία του, ως προς το γεγονός ότι από την στιγμή που η πρώτη αίτηση αποσύρεται, αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να προσβάλουν και να ανατρέψουν την ισχύ του πρώτου διατάγματος. 

Όπως ανέφερε στον REPORTER o κ. Κληρίδης, «το διάταγμα μπορεί να ήταν σε ισχύει από την άποψη ότι δεν είχε ακυρωθεί εκείνη την ημέρα, πλην όμως είμαστε της άποψης ότι αυτό δεν είχε κανένα νομικό αποτέλεσμα λόγο των σφαλμάτων που υπήρχαν στο ίδιο το συγκεκριμένο διάταγμα. Θεωρώ ότι αν υπήρχε το οποιοδήποτε ενδεχόμενο πραγματική παρακοής, θα υπήρχε και σχετικό αίτημα ενώπιον Δικαστηρίου, κάτι που όχι μόνο δεν υπάρχει και δεν έχει προωθηθεί, αλλά ούτε πλέον υπάρχει το εν λόγω διάταγμα ενώπιον Δικαστηρίου, αφού αυτό έχει απορριφθεί από το ίδιο το Δικαστήριο. Τα υπόλοιπα θα εξεταστούν από το Δικαστήριο την ερχομένη εβδομάδα».

Εξάλλου από την πλευρά των τριών μελών της ΕΔΕΚ, δεν τέθηκε θέμα παρακοής του διατάγματος από τον Μαρίνο Σιζόπουλο και το κόμμα, ωστόσο ηγέρθηκε θέμα για μη συμμόρφωση με το διάταγμα και σε αυτό το πλαίσιο ζητείται η ακύρωση των εκλογών.

Μετά τη χθεσινή δικάσιμο, η μεν ΕΔΕΚ επιχείρησε να ερμηνεύσει τα όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο ως νίκη, τονίζοντας ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ακύρωσε το διάταγμα της περασμένης εβδομάδας που διέτασσε την αναστολή της εκλογικής διαδικασίας για την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας, ενώ από την πλευρά της η Ανδρειανή Οδυσσέως, ο Νίκος Νικολάου και η Ηλιάνα Καναρά, τόνισαν, πως η διαδικασία προχωρεί  με ταχύτατους ρυθμούς ενώπιον της Δικαιοσύνης και προφανώς το διάταγμα δεν ακυρώθηκε, αφού η ανυπακοή από την πλευρά της ΕΔΕΚ και του Μαρίνου Σιζόπουλου εκδικάζεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Συνέδριο του 2001, οι… χρόνιες ασθένειες και η προφητική συμβουλή του γιατρού

Επί της ουσίας, το Δικαστήριο που θα συνέλθει εκ νέου για την ακρόαση των δύο πλευρών στις 15 Οκτωβρίου, θα εξετάσει δύο συγκεκριμένα ζητήματα. Το πρώτο αφορά την αναστολή της ισχύος των εκλογών που διεξήχθησαν κατά παράβαση του διατάγματος και το δεύτερο την παράδοση του μητρώου μελών της ΕΔΕΚ, ώστε να γίνει αντιπαραβολή, μετά τις καταγγελίες για παραποίηση του.

Πάντως, πρόθεση του Δικαστηρίου είναι το όλο ζήτημα να ξεκαθαρίσει το συντομότερο και να εκδοθεί απόφαση πριν από το Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο της ΕΔΕΚ που είναι προγραμματισμένο για τις 24 του μήνα. Αυτό διαφάνηκε και από το σύντομο χρονικό διάστημα, που το Δικαστήριο έδωσε ημερομηνίες στις δύο πλευρές για ακρόαση την ερχόμενη Παρασκευή. Στο μεταξύ η ΕΔΕΚ, έχει το δικαίωμα να καταθέσει τις ενστάσεις της για τα δύο ζητήματα που θα εξεταστούν από το Δικαστήριο την Παρασκευή, μέχρι τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο εδώλιο η ΕΔΕΚ-Ο δικαστικός μαραθώνιος και ο χρόνος που πιέζει

Η πολιτική διάσταση

Σε πολιτικό επίπεδο στην ΕΔΕΚ, τελούν όλοι πλέον σε στάση αναμονής, την ώρα ωστόσο που και οι δύο πλευρές, προετοιμάζονται για το επικείμενο Συνέδριο, μέσω συναντήσεων και εκδηλώσεων που οργανώνουν στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος.

Το δεδομένο είναι πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι αποφάσεις σε νομικό επίπεδο, θα επηρεάσουν το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, αφού υπάρχει ήδη καταγεγραμμένη η θέση, τουλάχιστον ενός μέλους της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων, του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, να μην υπογράψει τις κάρτες των συμμετεχόντων στο Συνέδριο, εάν προηγουμένως δεν επιλυθεί το ζήτημα του μητρώου και δεν γίνει αντιπαραβολή των τριών διαφορετικών εκδοχών του.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τερέπεης ήταν ο άνθρωπος που εντόπισε και εξέφρασε τον προβληματισμό του μέσω απαντητικών επιστολών προς τον Γιώργο Βαρνάβα για το θέμα του μητρώου και ζήτησε την σύγκληση Κεντρικής Επιτροπής, η οποία όμως δεν εγκρίθηκε από το Πολιτικό Γραφείο.

Εξάλλου και οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία, ο Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Γιώργος Βαρνάβα, χαμήλωσαν τους τόνους και αναμένουν με ποιο τρόπο θα ολοκληρωθεί το δικαστικό σίριαλ που βρίσκεται σε εξέλιξη, έτσι ώστε να αναπτύξουν το τελικό στάδιο των σχεδιασμών τους ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στο τέλος του μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διατάγματα, παραποιήσεις, φράξιες... Έπιασε πάτο με βούλα Δικαστηρίου η ΕΔΕΚ

Δειτε Επισης

Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»