Υποβολή υποψηφιοτήτων εν μέσω εμφυλίου-Αναφορά σε διαγραφέντες και μητρώο

Τις υποψηφιότητες τους για την προεδρία της ΕΔΕΚ, κατέθεσαν Μαρίνος Σιζόπουλος και Γιώργος Βαρνάβας, ενόψει του Εκλογικού Συνεδρίου του κόμματος, που είναι προγραμματισμένο για τις 24 και 30 Οκτωβρίου, όπου θα αναδειχθεί η ηγεσία και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.   

Μέσα σε κλίμα πόλωσης και τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα να βρίσκονται στα άκρα, αλλά και στη σκιά της δικαστικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας και του μητρώου μελών, οι δύο άνδρες κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους και πλέον μπήκαν στην τελική ευθεία, ενόψει του Συνεδρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της δικαστικής μάχης, αναμένεται να εξεταστεί την ερχόμενη Παρασκευή από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, με την πλευρά των τριών μελών του κόμματος που προσέφυγαν να ζητούν ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας στις 3 Οκτωβρίου, λόγω της ύπαρξης διατάγματος που αγνοήθηκε και την επίλυση του ζητήματος του μητρώου, ζητώντας από το Δικαστήριο να διατάξει τον έλεγχο του, καθορίζοντας σχετική διαδικασία. 

Άνοιγμα σε διαγραφέντες από Βαρνάβα

Πρώτος υπέβαλε στις 10 το πρωί την υποψηφιότητα του ο Γιώργος Βαρνάβας, ο οποίος έδωσε υπόσχεση πως εάν τα μέλη της ΕΔΕΚ τον επιλέξουν για την ηγεσία του κόμματος, είναι έτοιμος να εργαστεί σκληρά προς όφελος του Κινήματος, ενώ παράλληλα εξήγγειλε πως μια από τις προτεραιότητες του, θα είναι να ανοίξει διάπλατα, όπως είπε χαρακτηριστικά, τις πόρτες του κόμματος στη νέα γενιά. 

«Πάνω από όλα για εμάς στόχος είναι η επανένωση, πάνω από όλα είναι να επαναφέρουμε στο Κίνημα μας την συναγωνιστικότητα, την αλληλεγγύη, είναι να προσεγγίσουμε κάθε αποστασιοποιημένο μέλος του Κινήματος. Είμαστε έτοιμοι να προσεγγίσουμε ακόμα και τους διαγραφέντες του Κινήματος, είμαστε έτοιμοι να φέρουμε πίσω στο Κίνημα τους ανθρώπους που εργάστηκαν χρόνια», είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Βαρνάβας.

«Επέλεξαν τον δρόμο των Δικαστηρίων αντί του διαλόγου»

Λίγο μετά τις έντεκα υπέβαλε την υποψηφιότητα του και ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ο κ. Σιζόπουλος, δήλωσε πως, «με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να διαβεβαιώσω τα μέλη του κόμματος ότι από τη δική μου την πλευρά θα σεβαστώ απόλυτα την ετυμηγορία τους και την ίδια στιγμή εάν και εφόσον θα με τιμήσουν με τη ψήφο τους, θα τους υποσχεθώ ότι θα συνεχίσουμε την πορεία για πλήρη δημοκρατική λειτουργία, διαφάνεια για όλα τα θέματα που αφορούν το κόμμα καθώς επίσης και συνέχιση του αγώνα μας για λύση του Κυπριακού, μακριά από τη ρατσιστική ΔΔΟ που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και θα φέρει την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του στόχου της που είναι η ενσωμάτωση της Κύπρου». 

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας και τον αγώνα μας ενωμένοι για το καλό της πατρίδας μας και του λαού μας», πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς για το θέμα του μητρώου ο κ. Σιζόπουλος υπέδειξε πως το κόμμα ήταν υποχρεωμένο βάσει της Νομοθεσίας να επικαιροποιήσει το μητρώο του και αυτό έγινε μεταξύ Μαΐου και Νοεμβρίου του 2017. Ακολούθως πρόσθεσε, πως για το θέμα, σε σχέση με ποιο μητρώο θα γίνουν οι εκλογές, υπήρξε ομόφωνη απόφαση από την Κεντρική Επιτροπή στις 30 Ιουνίου. 

«Λόγω των διαφανών διαδικασιών, που ακολουθούνται στην ΕΔΕΚ, αυτό το μητρώο έχει παραχωρηθεί στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων. Η δική μας η ευθύνη από τη στιγμή που παραχωρήθηκε στην επιτροπή έχει σταματήσει. Είναι πραγματικά με λύπη, αντί προηγουμένως να υπάρξει συζήτηση στα συλλογικά όργανα, επιχειρείται μια ομόφωνη απόφαση της κεντρικής επιτροπής που ψήφισαν την επικαιροποίηση, να καταφεύγουν στην Αστυνομία ή τα Δικαστήρια.

Ερωτηθείς εάν θα βοηθούσε την κατάσταση μια συνάντηση με τον ανθυποψήφιο του, Γιώργο Βαρνάβα, ο κ. Σιζόπουλος υπέδειξε πως, «από τη στιγμή που δεν ζητήθηκε αυτή η συνάντηση και έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη και στην Αστυνομία δεν υπάρχει λόγος. Είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους την 30η Ιουνίου. Αυτό ενέχει στοιχεία σκοπιμότητας», υπέδειξε.

Υποψήφιος αντιπρόεδρος ο Χαννίδης

Νωρίτερα το πρωί, την υποψηφιότητα του για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΔΕΚ, κατέθεσε ο Μάριος Χαννίδης. Σε δηλώσεις του ο κ. Χαννίδης δήλωσε βαθύτατα συγκινημένος ευχαριστώντας τους υποστηρίζοντες της υποψηφιότητας του, σημειώνοντας πως πρόκειται για μέλη της ηγεσίας, του πολιτικού γραφείου, της κεντρικής επιτροπής και επαρχιακών επιτροπών.

«Σε αυτές τις εκλογές δεν πρέπει να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Νικητής πρέπει να είναι η ΕΔΕΚ και όλα τα απλά μέλη της που με ανιδιοτέλεια εργάστηκαν για την επιβίωση του κόμματος όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε υποχρέωση να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους. Είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω όλα αυτά που μας έχουν πληγώσει και να πορευτούμε ενωμένοι μπροστά», δήλωσε ο Μάριος Χαννίδης.

Οι 10 προτείνοντες του Μάριου Χαννίδη είναι:

  1. Έλενα Περικλέους Αντιπρόεδρος ΕΔΕΚ.
  2. Άρης Μαυροσκούφης μέλος Κεντρικής Επιτροπής, ιστορικό στέλεχος ΕΔΕΚ.
  3. Νίκος Αναστάσιου Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου, Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Λεμεσού, Μέλος Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ.
  4. Μιχάλης Καλής Αντιδήμαρχος Ιδαλίου, ΕΔΕΚ.
  5. Σπύρος Χριστοφίδης Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας, Μέλος Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ.
  6. Φίλιππος Φιλίππου Δημοτικός Σύμβουλος Πάφου, Μέλος Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου και Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ.
  7. Δημήτρης Παυλίδης Πρώην Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας, Μέλος Πολιτικού Γραφείου και Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ.
  8. Ευαγγελία Σιζοπούλου Δημοτική Σύμβουλος Στροβόλου, Μέλος Επαρχιακής Επιτροπής Κερύνειας και Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ.
  9. Γιάννος Κεάνθους Μέλος Επαρχιακής Λευκωσίας και  Πόεδρος Τοπικής Επιτροπής Ιδαλίου ΕΔΕΚ
  10. Μιχάλης Παύλου, Εργολάβος Οικοδομών ΜΙΜΑΡ, Πρόεδρος Τοπικής Επιτροπής Παλιομετόχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»