Στο εδώλιο η ΕΔΕΚ-Ο δικαστικός μαραθώνιος και ο χρόνος που πιέζει

Στα χέρια της Δικαιοσύνης βρίσκεται το μέλλον των εσωκομματικών διαδικασιών στην ΕΔΕΚ, με το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας να συνέρχεται σήμερα για να εξετάσει την προσφυγή των τριών μελών του κόμματος, που ήταν υποψήφιοι για την Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας και εξασφάλισαν με διάταγμα αναστολή της Συνδιάσκεψης, που τελικά πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, και επανεξέταση του μητρώου του κόμματος.

Κατά τη σημερινή διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου, είναι προγραμματισμένο οι δύο πλευρές να καταθέσουν τις θέσεις τους για το θέμα του μητρώου, με την πλευρά των τριών να ετοιμάζεται να παραθέσει στοιχεία που έχει στη διάθεση της και αποδεικνύουν, κατά την άποψη της, τις παρατυπίες και την πλαστογραφία στο μητρώο του κόμματος από τη σημερινή ηγεσία.

Ωστόσο, στην αντίπερα όχθη η ΕΔΕΚ αναμένεται κατά τη σημερινή διαδικασία να ζητήσει από το Δικαστήριο χρόνο ώστε να καταθέσει τις θέσεις της, με τον Χρίστο Κληρίδη, εκ των δικηγόρων που θα εκπροσωπήσουν το κόμμα, να δηλώνει στον REPORTER πως σε ότι αφορά τις πληροφορίες περί προσφυγής στο Ανώτατο σε σχέση με το διάταγμα που ανέστελλε τις εκλογές της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας, πως το εν λόγω διάταγμα είναι άνευ αντικειμένου και ως εκ τούτου δεν προσβληθεί. 

«Έγιναν οι εκλογές. Εκείνο το διάταγμα είναι άνευ αντικειμένου. Τώρα επιχειρούν οι αιτήτες να εξασφαλίσουν άλλο διάταγμα για να μην ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα υλοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος. Εδώ θα υπάρξει ένσταση από μέρους της ΕΔΕΚ», αναφέρει ο κ. Κληρίδης, για να προσθέσεις πως «η άποψη μου για θέματα που αφορούν τα κόμματα, τον τρόπο λειτουργίας τους, της λειτουργίας δημοκρατικών θεσμών, δεν μπορεί να εμποδίζονται με προσωρινά διατάγματα Δικαστηρίου». 

Υπενθυμίζεται ότι η Ανδρειανή Οδυσσέως και άλλα δύο μέλη του κόμματος, κατέθεσαν και πέτυχαν την περασμένη Πέμπτη προσφυγή, με την οποία ζητούσαν αφενός την αναστολή της εκλογικής διαδικασίας για την Επαρχιακή Συνδιάσκεψη Λευκωσίας και αντιπαραβολή του μητρώου που κατέθεσε στην Επιτροπή Διαπιστευτηρίων ο Μαρίνος Σιζόπουλος, με αυτά που έχει στην κατοχή του ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Μιχάλης Τερέπεης και σύμφωνα με τον ίδιο αποδεικνύεται η παραποίηση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κεραυνοί Τερέπεη για το μητρώο μελών της ΕΔΕΚ-«Έγιναν 600 παράνομες εγγραφές»

Κατά την δικάσιμο της περασμένης Πέμπτης όπου παρουσιάστηκε μόνο η πλευρά των τριών μελών, το Δικαστήριο πείσθηκε πως συντρέχουν λόγοι για να εκδώσει διάταγμα που ζητά την αναστολή της εκλογικής διαδικασίας, αφού εντόπισε θέμα παρανομίας και επιμόλυνσης των εκλογών. Ωστόσο μετά από νομική συμβουλή που έλαβε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αποφάσισε όπως οι Εκλογική Συνδιάσκεψη Λευκωσίας πραγματοποιηθεί κανονικά, χωρίς τη συμμετοχή των μελών που προσέφυγαν στο Δικαστήριο.

Πλέον η προσπάθεια των τριών μελών επικεντρώνεται αφενός στην ακύρωση των αποτελεσμάτων της Εκλογικής Συνδιάσκεψης Λευκωσίας, μίας στα χέρια τους το διάταγμα που έδινε οδηγίες για αναβολή, και αφετέρου στην επανεξέταση του μητρώου πριν το κόμμα οδεύσει στο Παγκύπριο Εκλογικό Συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Οκτωβρίου. Εξάλλου το θέμα του μητρώου, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το επικείμενο Συνέδριο της ΕΔΕΚ, αφού στη βάση αυτού οι σύνεδροι θα κληθούν να επιλέξουν την επόμενη ηγεσία του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κανονικά η διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης της ΕΔΕΚ-Επίθεση Σιζόπουλου κατά πάντων

Σημειώνεται ότι το όλο ζήτημα ξεκίνησε μετά τις επιστολές του ανθυποψηφίου του Μαρίνου Σιζόπουλου, Γιώργου Βαρνάβα, ο οποίος με επιστολές του ζήτησε και έλαβε εξηγήσεις από τον με βάση το καταστατικό υπεύθυνο για τήρηση του μητρώου, Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Μιχάλη Τερέπεη, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως το μητρώο είχε υποστεί σοβαρές αλλοιώσεις κατά την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, όταν βρισκόταν στα χέρια του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Τα μέλη της ΕΔΕΚ που εγείρουν ενστάσεις για τα θέματα του μητρώου, υποστηρίζουν, πως πέραν των διαγραφών που έγιναν κατά την περίοδο της επικαιροποίησης του, προστέθηκαν περίπου 600 με 800 νέα μέλη που δεν έχουν καμία σχέση με το κόμμα, με στόχο να στηρίξουν τον Μαρίνο Σιζόπουλο στις εσωκομματικές διαδικασίες.

Ενόψει της σημερινής διαδικασίας στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, οι δύο πλευρές, εξέτασαν τα νομικά όπλα που έχουν στη φαρέτρα τους και αναλόγως των εξελίξεων θα κινηθούν, ωστόσο η δικαστική μάχη δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα και άγνωστο εάν αυτή θα ολοκληρωθεί πριν τις εσωκομματικές εκλογές, πράγμα όμως το οποίο επιδιώκει το στρατόπεδο των μελών της ΕΔΕΚ που ζητούν επανεξέταση του μητρώου, καθώς η απόφαση του Δικαστηρίου κρίνεται καθοριστική. 

Το στοίχημα ωστόσο και το επιθυμητό για όλες τις πλευρές, θα ήταν οι όποιες εξελίξεις να τύχουν επίσπευσης, ώστε το κόμμα να πάει στο Συνέδριο χωρίς να υπάρχει η εκκρεμότητα του μητρώου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο… εδώλιο η ΕΔΕΚ-Οι δικαστικές μάχες και το plan B ετοιμοπόλεμων στελεχών

Πάντως, από την στιγμή που η υπεράσπιση της Αδριανής αναμένεται να ζητήσει μεταξύ άλλων ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, η δικαστική μάχη θα είναι μεγάλη και η απόφαση του Δικαστηρίου θα είναι καθοριστική. 

Και αυτό, γιατί εάν δικαιωθεί η πλευρά των τριών υποψηφίων, τότε η θέση του Σιζόπουλου δυσχεραίνεται, αφού σημαίνει αυτόματα και πως ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και τα υπόλοιπα μέλη που συμμετείχαν στην Εκλογική Συνδιάσκεψη Λευκωσίας, υπέπεσαν στο αδίκημα της παρακοής διατάγματος Δικαστηρίου, κάτι που μάλιστα είναι και ποινικό αδίκημα, και ως εκ τούτου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και εσωκομματικά για σκοπούς αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο Μαρίνος Σιζόπουλος θα βρεθεί επίσης στο δημόσιο «εδώλιο», καθώς θα επικριθεί αφού ως πρόεδρος ενός κοινοβουλευτικού κόμματος, που ψηφίζει νόμους, παραβίασε τη νομοθεσία, αγνοώντας αποφάσεις Δικαστηρίου. 

Από την άλλη όμως, εάν το Δικαστήριο δεν δικαιώσει τους τρεις υποψηφίους, τότε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ βγαίνει στην αντεπίθεση, τόσο νομικά όσο και πολιτικά.

Την ίδια ώρα, άκρως καθοριστική κρίνεται η απόφαση το μητρώο του κόμματος, η οποία στην ουσία θα βάλει τελεία στον εσωκομματικό εμφύλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Οι νομικές μάχες στην ΕΔΕΚ, αναμένεται πως θα συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας και τις επόμενες εβδομάδες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, μέλη του κόμματος που αναμένεται να θέσουν υποψηφιότητα για μια θέση στο επικείμενο Εκλογικό Συνέδριο, εξετάζουν ήδη τις επιλογές τους και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν στον δρόμο που χάραξε η Ανδρειανή Οδυσσέως και τα άλλα δύο μέλη του Κινήματος, καταχωρώντας νέες προσφυγές, ζητώντας αφενός την ακύρωση του Εκλογικού Συνεδρίου και αφετέρου την αντιπαραβολή των τριών διαφορετικών εκδόσεων του μητρώου μελών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση ο Βαρνάβα-«Δεν νοείται μέλος της Βουλής να παρακινεί σε παρακοή»

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι καταγγελίες, ανάμεσα στα μέλη του κόμματος για περιπτώσεις ατόμων που εντάχθηκαν στο κόμμα κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021 και που σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της 30ης Ιουνίου δεν έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες, τόσο σε επαρχιακό όσο και σε παγκύπριου επίπεδο. Ωστόσο κάποια εξ αυτών των μελών, όχι μόνο συμμετείχαν στις ψηφοφορίες των Επαρχιακών Συνδιασκέψεων, αλλά διεκδίκησαν και μια θέση στις Επαρχιακές Επιτροπές, ενώ κάποιοι εξ αυτών, έχουν ήδη δημοσιοποίηση την πρόθεση τους για να διεκδικήσουν μια θέση στην ηγεσία στο επικείμενο Συνέδριο.

Υπενθυμίζεται πως ανεξάρτητα με τη σημερινή δικαστική διαδικασία, αύριο Παρασκευή αρχίζει και η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις θέσεις του προέδρου, του αναπληρωτή προέδρου και των δύο αντιπροέδρων του κόμματος. Η διαδικασία ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα.  Για την υποβολή των πιο πάνω υποψηφιοτήτων, απαιτείται ενυπόγραφη στήριξη από δέκα μέλη του Κινήματος σύμφωνα με το άρθρο 35 του Καταστατικού. Κατά τις ίδιες μέρες και ώρες τόσο στα Κεντρικά Γραφεία του κόμματος όσο και στα επαρχιακά γραφεία θα υποβάλλονται οι υποψηφιότητες και για τις 35 θέσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής οι οποίες εκλέγονται από το Συνέδριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Συνέδριο του 2001, οι… χρόνιες ασθένειες και η προφητική συμβουλή του γιατρού

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»