Kρεσέντο προκλήσεων και αλαζονεία από Άγκυρα-Πρόκριμα η υπόθεση του Nautical Geo

Καθηλωμένο στο αγκυροβόλιο του Λιμανιού της Λάρνακας παραμένει το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, μετά την παρενόχληση και τις απειλές που δέχθηκε από τον καπετάνιο της φρεγάτας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού TCG Oruc Reis, κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιούσε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.  

Το Nautical Geo, είναι ερευνητικό σκάφος ιταλικών συμφερόντων, με σημαία Μάλτας, το οποίο μισθώθηκε από την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, για να πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες έρευνες, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, τον οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να ακυρώσει η Τουρκία.

Το γεγονός ότι οι έρευνες του συγκεκριμένου σκάφους, σχετίζονται με την κατασκευή του EastMed σήμανε συναγερμό στην Άγκυρα, η οποία από την πρώτη ημέρα, φρόντισε να δείξει τις προθέσεις της σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Τις προηγούμενες εβδομάδες το Nautical Geo πραγματοποιούσε έρευνες ανοικτά της Κρήτης, όταν πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ανάγκασαν τον καπετάνιο του να αλλάξει ρότα.

Εκείνη η παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους, έφερε αλλαγή σχεδίων και πριν από λίγες ημέρες, το Nautical Geo έπλευσε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για να συνεχίσει τις έρευνες του. Ωστόσο, και πάλι το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας, μέσω ασυρμάτου, προειδοποίησε τον καπετάνιο του πως αν δεν αποχωρήσει, θα το εμβολίσει, με το πλήρωμα να υποχρεώνεται σε υποχώρηση στο Λιμάνι της Λάρνακας.

Παράλληλα με τις παρενοχλήσεις στη θάλασσα, η Τουρκία φρόντισε να στείλε ανάλογα μηνύματα και σε επίπεδο Navtex, αφού τόσο στις Navtex που εξέδωσε ο σταθμός του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη για τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα όσο και στις Navtex που εκδόθηκαν για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, ήρθαν άμεσες απαντήσεις από τον σταθμό της Αττάλειας, ο οποίος αφενός αμφισβήτησε τα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στις συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες και αφετέρου εξέδωσε antinavtex για τουρκικές πολεμικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στις αντίστοιχες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει από το lockdown η ΑΟΖ-Δεν μετατίθεται ο στόχος για το 2025

Τι σημαίνει η καθήλωση του

Πέραν από το αντικειμενικό πρόβλημα της καθήλωσης του Nautical Geo στο αγκυροβόλιο της Λάρνακας, κάτι που σημαίνει πως οι εργασίες για την υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου του EastMed μένουν στάσιμες, χωρίς αμφιβολία θα πρόκειται για άλλη μια ταπεινωτική ήττα της Κύπρου και των συμμάχων της, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και αδιαλλαξία.

Κι αυτό διότι πέραν των συγκεκριμένων ερευνών, τον Νοέμβριο προγραμματίζεται η επιστροφή των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, για να συνεχίσουν τις έρευνες τους. Ειδικότερα εντός Νοεμβρίου προγραμματίζεται και η επιστροφή της ExxonMobil που δραστηριοποιείται στο Οικόπεδο δέκα, για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος». Η καθήλωση του Nautical Geo στέλνει αυτή τη στιγμή λανθασμένα μηνύματα, αφού μετά από μια σειρά προκλητικών ενεργειών προ κορωνοϊού, η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη και ανενόχλητη να διαδραματίζει τον ρόλο του πειρατή στην περιοχή μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πόλεμος νεύρων από Άγκυρα-Aγνοούν τις ΗΠΑ, στήνουν πανηγύρι για Nautical Geo

Το τουρκικό αφήγημα

Στην Τουρκία, το Υπουργείο Άμυνας, φρόντισε να εφοδιάσει τους Τούρκους φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους με αρκετές λεπτομέρειες για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ, έτσι ώστε να υπάρξει εκτεταμένη κάλυψη των τουρκικών ενεργειών. Σύμφωνα με τη Yeni Safak το Nautical Geo βρήκε απέναντι του τη φρεγάτα TCG Oruç Reis, η οποία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «πήγε να υπερασπιστεί τη Γαλάζια Πατρίδα, έξω από το λιμάνι της Λεμεσού.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, στις 29 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε η Navtex από τον σταθμό της Λάρνακας για έρευνες του ερευνητικού πλοίου, σε περιοχή που πάντα σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα, βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι αρχικώς η Τουρκίας, προσπάθησε να λύσει το θέμα δια της διπλωματικής οδού, ωστόσο δεν βρήκε ανταπόκριση, συνεπώς συνέχισε με την αποστολή της φρεγάτας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

«Ο καπετάνιος και το πλήρωμα του πλοίου ειδοποιήθηκαν ότι οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στην εν λόγω περιοχή θα πρέπει να συντονιστούν με την Τουρκία και όχι με την ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως οι Τούρκοι αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία. Παρά τις προειδοποιήσεις, συνεχίζει το δημοσίευμα, το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo ξεκίνησε τις ερευνητικές του δραστηριότητες νότια της Λεμεσού. Στη συνέχεια το πλοίο επιχείρησε να εισέλθει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα το πρωί της Κυριακής. Η κίνηση αναγνωρίστηκε από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και υπήρξε προειδοποίηση από την τουρκική φρεγάτα

Χρειάστηκε, αναφέρεται χαρακτηριστικά, η διπλωματία των κανονιοφόρων για να βγει από τη Γαλάζια Πατρίδα και να επιστρέψει στο λιμάνι της Λάρνακας», αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο χαρακτηρίζει το περιστατικό, ως πρόκλησης της Ελλάδας με στόχο να παρέμβει στα σύνορα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή καθορίστηκε μετά την υπογραφή ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας-Λιβυης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήνουν νέο σκηνικό έντασης στην ΑΟΖ οι Τούρκοι-«Απομακρύναμε κυπριακό πλοίο»

 «Είμαστε σε εγρήγορση»

Μάλιστα οι Τούρκοι αποκαλύπτουν και τη συνομιλία των καπετάνιων των δύο πλοίων, όπου σημειώνεται πως ο καπετάνιος του Nautical Geo χρησιμοποίησε την ίδια δικαιολογία με αυτή που χρησιμοποίησε και όταν του ζητήθηκαν εξηγήσεις ανοικτά της Κρήτης τον περασμένο μήνα. «Το πλοίο ενημέρωσε ότι ήταν στην περιοχή στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής διαδρομής του αγωγού East-Med, που αποκλείει την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου. Το πλοίο προσπαθούσε να διαπιστώσει εάν ο βυθός τηρεί τις ελάχιστες προδιαγραφές έτσι ώστε να κατασκευαστεί ο αγωγός».

Παράλληλα, μέσω της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, οι επιτελείς του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, στέλνουν το μήνυμα πως παραμένουν σε επιφυλακή για να υπερασπιστούν την Γαλάζια Πατρίδα, από παραβιάσεις και πιθανές γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι Τούρκοι σημειώνουν πως πέραν από τις έρευνες του National Geo τις επόμενες ημέρες αναμένουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, θα ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση νότια της Κύπρου, προειδοποιώντας για το τι θα ακολουθήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει φαντάσματα ο Τσαβούσογλου-«Τα πλοία προσπαθούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας»

Διπλωματικός πυρετός

Οι δηλώσεις και οι προειδοποιήσεις των Τούρκων για τις επικείμενες ενέργειες τους, προμηνύουν ένα καυτό Φθινόπωρο, με την Άγκυρα να δηλώνει αποφασισμένη για μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή μας, στην προσπάθεια της να παγιώσει τα τετελεσμένα που εδώ και χρόνια επιδιώκει, να στείλει μήνυμα στον ξένο παράγοντα που εμπλέκεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην περιοχή και να δοκιμάσει τα όρια της Λευκωσίας, της Αθήνας αλλά και γενικότερα της Ε.Ε. με νέες προκλήσεις.

Αυτό ήταν το μήνυμα, εξάλλου, που έστειλε με τις δηλώσεις του και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου τις τελευταίες ημέρες, αλλά και ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος κρυμμένος πίσω από την ασφάλεια και την προστασία που του παρέχει η Άγκυρα, επιχειρεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στις εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά στη Λευκωσία επικρατεί προβληματισμός για τις τελευταίες εξελίξεις και ήδη ο υπουργός Εξωτερικών, έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε αφενός να μην τεθεί σε κίνδυνο ο ενεργειακός προγραμματισμός της χώρας και αφετέρου να ασκηθούν έγκαιρα οι ανάλογες πιέσεις στην Άγκυρα, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης το επόμενο διάστημα.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ταξίδεψε την περασμένη Δευτέρα εσπευσμένα στην Αθήνα, όπου είχε επαφές με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, ενώ τις τελευταίες ώρες, επιδίδεται σε ένα μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Μάλτας και του Ισραήλ, αλλά και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο για παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της Άγκυρας τις τελευταίες μέρες, τόσο στα ανοικτά της Κρήτης, όσο και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, «που αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστους ότι οι εύηχες δηλώσεις που για ένα διάστημα είχαμε ακούσει από πλευράς Τουρκίας δεν μετουσιώνονται δυστυχώς σε πράξεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χριστοδουλίδης: Οι δηλώσεις της Τουρκίας δεν μετουσιώνονται σε πράξεις

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι