Στήνουν νέο σκηνικό έντασης στην ΑΟΖ οι Τούρκοι-«Απομακρύναμε κυπριακό πλοίο»

Σκηνικό έντασης ισχυριζόμενο ότι απομάκρυνε το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo από την κυπριακή ΑΟΖ, στήνει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, «η Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου», όπως αποκαλεί την κυπριακή δημοκρατία,  δημοσίευσε Navtex στις 29 Σεπτεμβρίου για έναρξη δραστηριοτήτων του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo.

Δεδομένου ότι οι εργασίες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, «που προβλέπονταν να γίνουν στο πεδίο, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα διεξάγονταν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, δεν ήταν συντονισμένες με την Τουρκία, έγινε προσπάθεια αποτροπής τους μέσω διπλωματικών διαύλων πριν με τη Μάλτα, το κράτος σημαίας του πλοίου, αλλά και με την Ιταλία, όπου διατηρεί την έδρα της η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Επιπλέον, η αναγκαιότητα συντονισμού της δραστηριότητας με την Τουρκία ανακοινώθηκε στους ναυτικούς με NOTMAR και NAVTEX που δημοσιεύτηκαν την 1η Οκτωβρίου».

Και συνεχίζει: «Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo επιχείρησε να καταπατήσει την τουρκική υφαλοκρηπίδα χθες το πρωί. Τότε, το Nautical Geo προειδοποιήθηκε από το πλοίο του τουρκικού ναυτικού, το οποίο διεξήγαγε δραστηριότητες αναγνώρισης και επιτήρησης στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης Μεσογειακή Ασπίδα. Το ερευνητικό σκάφος απομακρύνθηκε από την τουρκική υφαλοκρηπίδα, αφού εισήλθε σε αυτή χωρίς άδεια».

«Η δραστηριότητα στην οποία προσπάθησε να προβεί το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, η οποία βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, αποτράπηκε επίσης από τις δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ.

Ερωτηθείς για το περιστατικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, υπέδειξε πως έχε υπόψη του το περιστατικό, ωστόσο δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. 

Επιρρίπτει εκ των προτέρων την ευθύνη σε Ελλάδα και Κύπρο

Η Τουρκία απειλεί ευθέως με θερμό επεισόδιο όπως σαφώς προκύπτει από την χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία επιχειρεί να επιρρίψει εκ των προτέρων στην Ελλάδα και στην Κύπρο την ευθύνη για την ένταση που… προβλέπει ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή, απαιτώντας την ακύρωση νόμιμων δραστηριοτήτων στην Κυπριακή ΑΟΖ, που αφορούν τις έρευνες του Nautical Geo για τη χαρτογράφηση της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med.

Συζήτησαν τις προκλήσεις Δένδιας-Χριστοδουλίδης

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλιδης, αναφέρθηκαν στις νέες προκλήσεις των Τούρκων στη θάλασσα. 

«Οι παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της Άγκυρας τις τελευταίες μέρες, τόσο στα ανοικτά της Κρήτης, όσο και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, αποδεικνύουν και στους πιο δύσπιστους ότι οι εύηχες δηλώσεις που για ένα διάστημα είχαμε ακούσει από πλευράς Τουρκίας δεν μετουσιώνονται δυστυχώς σε πράξεις», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία ακολουθεί ένα μοντέλο εξωτερικής πολιτικής που εδράζεται «σε μια αναθεωρητική, νεο-οθωμανική προσέγγιση, βασισμένη κατά κύριο λόγο στη στρατιωτική ισχύ της χώρας».

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του στενού συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού ενισχύει την προσπάθεια μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Θα ήθελα να είμαι σαφής αναφορικά με πρόσφατες εξαγγελίες της Τουρκίας για την διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Για το θέμα αυτό υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εφόσον υπάρξει νέα υποτροπή από την πλευρά της Τουρκίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», δήλωσε από την πλευρά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης