Πόλεμος νεύρων από Άγκυρα-Aγνοούν τις ΗΠΑ, στήνουν πανηγύρι για Nautical Geo

Tα παιχνίδια εντυπώσεων με το Nautical Geo συνεχίζει η Άγκυρα, με τον τουρκικό Τύπο να πανηγυρίζει σήμερα πως τουρκική φρεγάτα έδιωξε το ερευνητικό πλοίο από την Κύπρο, την ώρα πάντως που το State Department κουνά το δάχτυλο στην Άγκυρα για τις νέες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.  

Ειδικότερα σε δήλωση εκπροσώπου του State Department, επισημαίνεται πως, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν ως θέση αρχής όλα τα κράτη να επιλύουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χριστοδουλίδης: Οι δηλώσεις της Τουρκίας δεν μετουσιώνονται σε πράξεις

Πανηγυρίζει ο τουρκικός Τύπος

Την ίδια ώρα, στην παρενόχληση από το τουρκικό ναυτικό του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, που πραγματοποιεί έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρεται ο τουρκικός Τύπος.

“Ο αλαζόνας έτσι αποκρούστηκε” είναι ο τίτλος της ‘Χουριέτ’ στην πρώτη της σελίδα η οποία γράφει ότι “η παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας από το νοικιασμένο πλοίο του ε/κ τομέα κατέληξε σε πανωλεθρία”, αναφερόμενη στο ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, με σημαία Μάλτας.

Η ‘Τουρκίγε’ στην πρώτη της σελίδα με τίτλο “Δώσαμε μάθημα στους Ε/κ στην ανατολική Μεσόγειο” ότι γράφει “βγάλαμε τους Ε/κ αμέσως έξω από τη Γαλάζια Πατρίδα που μπήκαν χωρίς άδεια”.

Η ‘Μπιργκιούν’ στην πρώτη της σελίδα έχει τίτλο "Επικίνδυνα παιχνίδια στην ανατολική Μεσόγειο”.

Η ‘Ακσάμ’ στην πρώτη της σελίδα με τίτλο “Επέμβαση στους κουρσάρους” γράφει ότι “το Nautical Geo μπήκε χωρίς άδεια στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, έλαβε προειδοποίηση από το τουρκικό ναυτικό, στη συνέχεια απομακρύνθηκε από την υφαλοκρηπίδα”. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήνουν νέο σκηνικό έντασης στην ΑΟΖ οι Τούρκοι-«Απομακρύναμε κυπριακό πλοίο»

Τσαβούσογλου: Προβοκάτσιες από Αθήνα-Λευκωσία

Δηλώσεις σε υψηλούς τόνους για το θέμα του Nautical Geo, έκανε άλλωστε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα απομάκρυνε το ερευνητικό σκάφος που δήθεν βρισκόταν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο για προβοκάτσιες.

«Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να προστατέψει την υφαλοκρηπίδα της, την ΑΟΖ της, τα χωρικά της ύδατα. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα υπάρχουν προβοκατόρικες ενέργειες της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Τα πλοία τους επιχειρούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας. Δικαίως το Ναυτικό μας κάνει προειδοποιήσεις και μετά λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Στα τέλη Αυγούστου οι Ελληνοκύπριοι είχαν ανακοινώσει πως στα τέλη Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν και γεωτρήσεις κι αυτό είναι μια προβοκάτσια», είπε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε επίσης πως όταν «εξαντλείται η διπλωματία, κατεβαίνουμε στο πεδίο και  ο λόγος που πάμε στο πεδίο έχει στόχο  να επαναφέρουμε τους πάντες πίσω στη διπλωματία». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βλέπει φαντάσματα ο Τσαβούσογλου-«Τα πλοία προσπαθούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας»

Τατάρ: «Για να κυριαρχήσουμε στη Μεσόγειο»

Αίσθηση προκαλεί επίσης, η κυνικότητα με την οποία ο εκλεκτός του Ερντογάν στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ αποκάλυψε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Τουρκία για να κυριαρχήσουν στη Μεσόγειο.

«Η ‘’ΤΔΒΚ’’ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία, με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα μας αεροσκάφη, θα συνεργαστούμε και στις θάλασσες στη Γαλάζια Πατρίδα, για τους ενεργειακούς πόρους  αλλά και στους αιθέρες για να συνεχίσουμε να έχουμε την υπεροχή  και να κυριαρχήσουμε στη Μεσόγειο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κόλλησε η βελόνα στα κατεχόμενα-Κατηγορούν την ΚΔ για κλιμάκωση της έντασης στην αν. Μεσόγειο

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ