Απάντησε στα παράπονα Αναστασιάδη ο ΟΗΕ-«Το Κυπριακό είναι μακροχρόνιο πρόβλημα»

Ο ΟΗΕ συνεχίζει να συνεργάζεται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για να προχωρήσει το Κυπριακό προς μια θετική κατεύθυνση, είπε ο Εκπρόσωπος του Γενικού-Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κληθείς την Τρίτη να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για την μη έκδοση δήλωσης από τον Γενικό Γραμματέα χαρακτηρίζοντας την ως «επιτήδεια ουδετερότητα στο Κυπριακό».

«Το Κυπριακό είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα στο οποίο συμμετείχε ο ΟΗΕ και θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, με καλή πίστη», ανέφερε. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, γιατί ο ΓΓ άλλαξε γνώμη για τον ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό είπε ότι δεν γνωρίζει ότι ο ΓΓ άλλαξε την απόφασή του αφού δεν υπήρξε ποτέ κάποια απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρή απάντηση Κυβέρνησης στο ΑΚΕΛ-«Παρέχει άλλοθι στην τουρκική πλευρά»

Η θέση της Λευκωσίας

Νωρίτερα σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ανέφερε ότι γίνονται κάποιες διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη και η πλευρά μας αναμένει από το ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να προχωρήσει με το διορισμό ειδικού αντιπροσώπου.

Με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη χθες στο ΡΙΚ, κατά την οποία εξέφρασε την ενόχλησή του για την στάση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Πελεκάνος ερωτήθηκε αν γίνονται κάποιες επαφές με τον ΟΗΕ σε σχέση με το ζήτημα αυτό.

«Γίνονται κάποιες διαβουλεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε ο κ.  Πελεκάνος, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η πλευρά μας αναμένει από τον ΓΓ να προχωρήσει με τα όσα συμφωνήθηκαν κατά το άτυπο γεύμα, δηλαδή με το διορισμό ενός ειδικού αντιπροσώπου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σήκωσε το γάντι και απαντά σε Τατάρ η Κυβέρνηση-«Στόχος η αποτροπή τετελεσμένων»

Στη συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εκφράσει την ενόχλησή του για την στάση του ΓΓ του ΟΗΕ μετά την υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα του διορισμού ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ και έκανε λόγο για επικίνδυνη στασιμότητα στο Κυπριακό.

«Δεν θα έπρεπε ο ΓΓ να αποδώσει την αλήθεια;» διερωτήθηκε. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν το κάνει είπε: «Διότι θεωρεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έρθει σε ρήξη με την μία εκ των δύο πλευρών, θα χάσει τάχα την εμπιστοσύνη και το ενδεχόμενο είναι να μην μπορέσει να διαδραματίσει τον ρόλο του».

«Εγώ θεωρώ ότι δεν είναι ορθή αντιμετώπιση των πραγμάτων η επιτήδεια ουδετερότητα που τηρείται», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «αυτό που ενοχλεί είναι ότι η μη έκδοση ανακοίνωσης σαν αποτέλεσμα υπαναχώρησης δεν θα έπρεπε να αποτρέψει το ΓΓ από το να δηλώσει ποια είναι η θέση και η απόφασή του». «Δεν είναι θέμα συμβιβασμού είναι θέμα υποχρέωσης του ΓΓ να ενεργεί εντός των όρων εντολής του», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Θέλω ένα έντιμο άνθρωπο να βρει τον συσχετισμό, μεταξύ αυτών που είχαν πλούτο και εμένα»

Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση για το αν το Κυπριακό είναι τώρα σε αδιέξοδο είπε ότι «είμαστε σε μια επικίνδυνη στασιμότητα». Ερωτηθείς για τις συνέπειες αυτής της στασιμότητας, απάντησε ότι είναι «η παγίωση των τετελεσμένων» και αυτό, σημείωσε, «είναι το χείριστο, δεν υπάρχει αμφιβολία».

Γι αυτό, διαβεβαίωσε, «και πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν» και παρέθεσε εκ νέου τις προτάσεις στις οποίες έχει προβεί για σπάσιμο του αδιεξόδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε τακτική επαφή με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Γκουτέρες για την Κύπρο

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ κατέχει το πέρασμα της Ράφα
Συνεχίζει να μην καταγράφονται από την Αστυνομία οι διελεύσεις των επανεγκατασταθέντων-Χάνονται επιδόματα
Ο κώδικας τιμής της λαμπρατζιάς, οι βίαιοι νεαροί άντρες και η απουσία σοβαρής μελέτης
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν
Οι δικαιούχοι οικονομικής στήριξης στο «κτίΖΩ» και η επιπλέον βοήθεια που παρέχει το ΥΠΕΣ
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»