Παρέμβαση Υπουργικού για αναστολή δίωξης Γαβριήλ-Με το γάντι ευθύνη σε Σαββίδη

Βάζει τέλος στην πειθαρχική δίωξη του καθηγητή Τέχνης Γιώργου Γαβριήλ η Κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε κατά το Υπουργικό Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει τον Πρόδρομο Προδρόμου να προβεί στην συγκεκριμένη ενέργεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλα ο Προδρόμου, άλλα ο Σαββίδης... Μπαλάκι η ευθύνη για την δίωξη του Γαβριήλ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, «στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε προς συζήτηση το θέμα που προέκυψε αναφορικά με τη δίωξη του Διευθυντή Γυμνασίου κ. Γιώργου Γαβριήλ».

Σημειώνει επίσης πως, «κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος των κανονισμών που διέπουν τη συμπεριφορά των λειτουργών και των διευθυντών της εκπαίδευσης».

Όπως αναφέρει η Κυβέρνηση, παρά ταύτα, και ενόψει του γεγονότος ότι πολιτικές δυνάμεις και φορείς των Γραμμάτων και των Τεχνών θεώρησαν πως διώκεται η ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης, έστω και αν για μεγάλη μερίδα πολιτών αποτελεί πρόκληση και προσβολή προς θεσμούς, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Παιδείας, όπως προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων για τις προθέσεις της Κυβέρνησης απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα προς άμεσο τερματισμό της πειθαρχικής δίωξης του συγκεκριμένου Διευθυντή Γυμνασίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντεπιτίθεται ο Προδρόμου και καρφώνει τη Νομική Υπηρεσία για τον Γαβριήλ

Λίγες ώρες αργότερα, ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία έλαβε επιστολή από το Υπουργείο Παιδείας, με την οποία την καλούσε να ανακαλέσει την πειθαρχική δίωξη του κ. Γαβριήλ. 

Η Νομική Υπηρεσία απέστειλε επιστολή προς την ΕΕΥ για την ανάκληση της δίωξης.

Άδειασε Προδρόμου ο Σαββίδης

Προηγουμένως, ο Γενικός Εισαγγελέας σε δηλώσεις του από την Βουλή, άδειασε τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος το πρωί είχε δηλώσει πως η δίωξη «ήταν η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας και πρέπει να τη σεβαστούμε».

Σε δηλώσεις του, ο Γιώργος Σαββίδης ξεκαθάρισε αρχικά πως οι πολιτικές αποφάσεις για την έναρξη ή ανάκληση πειθαρχικής διαδικασίας, με βάση τον νόμο, εναπόκεινται στην αρμόδια Αρχή που, στην προκείμενη, είναι το Υπουργείο Παιδείας. Εμείς, ως Νομική Υπηρεσία, αποφασίζουμε για ποινικές ευθύνες και στην συγκεκριμένη περίπτωση αποφασίσαμε πως δεν θα προχωρήσουμε με ποινική έρευνα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, «πρέπει να πω ότι είναι με έκπληξη που άκουσα τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, καθώς και τις δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Θέλω να είμαι φειδωλός στην απάντηση: Η δικαιοδοσία έναρξης πειθαρχικής διαδικασίας, με βάση τον νόμο, εναπόκειται στην αρμόδια Αρχή. Αυτό καλύπτει και το στάδιο διαταγής για πειθαρχική έρευνα, και το στάδιο της καταχώρησης πειθαρχικής υπόθεσης, και το στάδιο ανάκλησης, εάν κριθεί ότι πειθαρχική υπόθεση κακώς εγέρθη.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήνουν στον τοίχο Προδρόμου για την ενδεχόμενη απόλυση του Γαβριήλ

Η Νομική Υπηρεσία είναι ο δικηγόρος της εκτελεστικής εξουσίας, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης. «Πιστεύω, δεν μπορεί να αποδοθεί ότι η πολιτική απόφαση της όποιας ενέργειας που έχει σχέση με την όποια πειθαρχική διαδικασία, σε όποιο από τα τρία στάδια έχω αναφέρει, (δηλαδή είτε της διεξαγωγής πειθαρχικής έρευνας, είτε της έναρξης πειθαρχικής διαδικασίας, είτε της ανάκλησης –εάν υπάρχει τέτοια βούληση- πειθαρχικής διαδικασίας), είναι απόφαση του δικηγόρου. Η απόφαση είναι του πελάτη. Και πελάτης εδώ είναι το Υπουργείο Παιδείας. Εμείς, ως Νομική Υπηρεσία, αξιολογήσαμε, ως είχαμε υποχρέωση να πράξουμε, εκείνο το μαρτυρικό υλικό που συνέλλεξε η πειθαρχική διαδικασία που έκανε το Υπουργείο Παιδείας και βάλαμε κάποια γεγονότα σε νομικό πλαίσιο. Δεν παίρνουμε εμείς πολιτικές αποφάσεις για την έναρξη ή την ανάκληση οποιασδήποτε πειθαρχικής διαδικασίας. Δηλαδή, μπορεί κάποια πράξη ή ενέργεια, τυπικά και αυστηρά ομιλούντες μέσα στο πλαίσιο του νόμου και των Κανονισμών, να εμπίπτει σε μια ενέργεια που να δημιουργεί πειθαρχικές, ή ποινικές, ή άλλες ευθύνες. Δεν σημαίνει ότι αυτό από μόνο του, αυταπόδεικτα, οδηγεί στην έναρξη της οποιασδήποτε διαδικασίας. Υπάρχει η διακριτική ευχέρεια στο Σώμα εκείνο το οποίο πρέπει να κρίνει την οποία συμπεριφορά και εναπόκειται στο Σώμα εκείνο, να αποφασίσει για την έναρξη ή την ανάκληση της οποιασδήποτε πειθαρχικής διαδικασίας. Και αυτό είναι το Υπουργείο Παιδείας.»

Αποσαφηνίζοντας, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως, «το θέμα των ποινικών ευθυνών είναι καθαρά αποκλειστική αρμοδιότητα της Νομικής Υπηρεσίας και έχουμε αποφασίσει πως δεν θα προχωρήσουμε με ποινική έρευνα. Το θέμα των πειθαρχικών είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο επέλεξε να κάνει πειθαρχική διαδικασία. Μας έστειλε το αποτέλεσμα της πειθαρχικής διαδικασίας, ζήτησε νομική γνωμάτευση, δώσαμε τη νομική γνωμάτευση, αλλά, επαναλαμβάνω, η πολιτική απόφαση της έναρξης ή της λήξης μιας πειθαρχικής διαδικασίας εναπόκειται στο Υπουργείο Παιδείας, που είναι η αρμόδια Αρχή βάσει νόμου. Άρα απορρίπτω τη θέση της μετατόπισης ευθυνών από το Υπουργείο Παιδείας προς τη Νομική Υπηρεσία.»

Κληθείς τέλος ο Γενικός Εισαγγελέας να πει κατά πόσον το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να απευθυνθεί στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας για να προχωρήσει με την πειθαρχική διαδικασία, ο κ. Σαββίδης εξήγησε ότι η Νομική Υπηρεσία συμμετέχει στην παρουσίαση της πειθαρχικής υπόθεσης, στο πλαίσιο διεξαγωγής μιας πειθαρχικής διαδικασίας. «Είμαστε οι δικηγόροι της αρμοδίας Αρχής και ως τέτοιοι ενεργούμε, χωρίς να παίρνουμε εμείς τις πολιτικές αποφάσεις. Αν η υπόθεση αυτή θα προωθηθεί ή αν η απόφαση θα ανατραπεί, και θα ανακληθεί η πειθαρχική διαδικασία που άρχισε, είναι θέμα καθαρά της αρμοδίας Αρχής. Όχι της Νομικής Υπηρεσίας.»  

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ