Αντεπιτίθεται ο Προδρόμου και καρφώνει τη Νομική Υπηρεσία για τον Γαβριήλ

Την ώρα που ο υπουργός Παιδείας δέχεται έντονες επικρίσεις για τη δίωξη του καθηγητή τέχνης, Γιώργου Γαβριήλ, ο Πρόδρομος Προδρόμου ρίχνει την ευθύνη στη Νομική Υπηρεσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήνουν στον τοίχο Προδρόμου για την ενδεχόμενη απόλυση του Γαβριήλ

Σε δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι «αυτή ήταν η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας και πρέπει να τη σεβαστούμε».

Σημείωσε επίσης πως «δεν είναι κανονισμοί για καλλιτέχνες, είναι κανονισμοί για διευθυντικά στελέχη, οι οποίοι δεν ψηφίστηκαν από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση αλλά χρόνια πριν» και συνέχισε λέγοντας ότι «προκύπτουν κι άλλα ερωτήματα, αν πρέπει να μην υπάρχουν κανονισμοί ή αν πρέπει να μην τηρούνται».

Κληθείς να σχολιάσει αν θα επανεξετάσει τους κανονισμούς υπέδειξε πως «ενδεχομένως ναι και δεν είναι θέμα δικό του αλλά έχουν ψηφιστεί εδώ και πολλά χρόνια».

Σημειώνεται ότι οι ποινές που προβλέπονται για ένα τέτοιο παράπτωμα, είναι από επίπληξη μέχρι απόλυση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίρνουν θέση για Γαβριήλ και βιβλίο Αγγλικών οι «Ως Δαμέ»-«Θα σταθούμε αλληλέγγυοι»

«Διαφωνούμε με την πειθαρχική δίωξη»

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΗΣΥ για το θέμα, αναφέρει πως, διαφωνεί με την πειθαρχική δίωξη οποιουδήποτε για το προσωπικό καλλιτεχνικό του έργο, όσο κι αν το θεωρεί κάποιος προσβλητικό.

Όπως επισημαίνει ο ΔΗΣΥ, «η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και η γενναία κριτική της, είναι αναπόσπαστα στοιχεία της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας και δεν τα επικαλούμαστε επιλεκτικά, όπως κάνουν σήμερα πολλοί όψιμοι “υποστηρικτές” της».

Σημειώνει ακόμα πως «πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε και το γεγονός ότι η διενέργεια πειθαρχικής διαδικασίας σε ανάλογες περιπτώσεις, που μπορεί να αφορά καθήκοντα διευθυντή σχολείου, προβλέπεται από τους κανονισμούς που η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ψηφίσει».

Καταλήγοντας, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι «από την πλευρά μας δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να εργαστούμε για τη διόρθωση και τον εκσυγχρονισμό των κανονισμών αυτών».

«Απαράδεκτη, αυταρχική και λανθασμένη απόφαση»

Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα «θεωρεί απαράδεκτη, αυταρχική και λανθασμένη την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε δίωξη του εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ, για πίνακες που ζωγράφισε στον ελεύθερο του χρόνο και όχι εν ώρα καθήκοντος».

Επισημαίνει ακόμα πως, «η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης σε οποιαδήποτε μορφή, αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που έχει ο κάθε πολίτης και το οποίο πρέπει να είναι σεβαστό. Αυτή η έκφραση δεν μπορεί να διώκεται και τα θεσμικά όργανα του κράτους δεν μπορούν να μετατρέπονται σε εργαλεία καταπάτησης της ελευθερίας καλλιτεχνικής έκφρασης».

Το ΔΗΚΟ λέει επίσης πως, «η δίωξη Γαβριήλ στέλνει εντελώς λανθασμένα, αντιδημοκρατικά και αντιευρωπαϊκά μηνύματα στην ευρύτερη κοινωνία και η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αποσύρει τις κατηγορίες».

Θύελλα αντιδράσεων

Στο μεταξύ, για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ξεσπάσει από την Τρίτη αντιδράσεις από κόμματα και τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ενώ θέση για το θέμα πήρε και η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Σε ανάρτηση της στο twitter, η κυρία Δημητρίου ανέφερε πως, «ένα είναι η κριτική και οι αντίθετες αισθητικές απόψεις απέναντι στην Τέχνη και άλλο είναι να διώκεσαι για το πώς εκφράζεσαι καλλιτεχνικά»

Παράλληλα, προσθέτει ότι, «η Δημοκρατία και η Παιδεία δεν απειλούνται από οποιαδήποτε μορφή τέχνης και κανένας δεν νοείται να διώκεται για την καλλιτεχνική του έκφραση», καταλήγει η κ. Δημητρίου.

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων