Δευτέρα 18 Οκτ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Στήνουν στον τοίχο Προδρόμου για την ενδεχόμενη απόλυση του Γαβριήλ

  14/09/2021 12:14
Στήνουν στον τοίχο Προδρόμου για την ενδεχόμενη απόλυση του Γαβριήλ

Στήνουν στον τοίχο Προδρόμου για την ενδεχόμενη απόλυση του Γαβριήλ

  14/09/2021 12:14

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση για παραπομπή του καθηγητή, Γιώργου Γαβριήλ, ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, σε σχέση με τους πίνακες που ζωγράφισε και προκάλεσαν σάλο. Ο καθηγητής είναι αντιμέτωπος ακόμη και με την ποινή της απόλυσης, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση κομμάτων, με το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων να εξαπολύουν πυρά κατά του Υπουργείου Παιδείας. 

Σε γραπτή του ανακοίνωση το ΑΚΕΛ, αναφέρει πως, «η κυβέρνηση συνεχίζει τη δίωξη που εξαπέλυσε σε βάρος του εκπαιδευτικού Γιώργου Γαβριήλ καλώντας τον να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας με κατηγορίες που επισύρουν ακόμα και την απόλυσή του. Αποτελεί όνειδος για την κυβέρνηση στο σύνολο της να διώκει εμμονικά ένα καλλιτέχνη εκπαιδευτικό για τα έργα που φιλοτέχνησε εκτός χώρου και χρόνου εργασίας».

Στη συνέχεια το ΑΚΕΛ, διερωτάται, «ποιος θα ενημερώσει την κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού ότι είμαστε στον 21ο αιώνα και όχι στο μεσαίωνα; Ποιος θα εξηγήσει στον Υπουργό Παιδείας ότι έχουμε σύνταγμα και δημοκρατία; Ότι το 2021 δεν μπορεί να διώκεται η ελευθερία έκφρασης και η τέχνη, για να ικανοποιηθεί η ακροδεξιά και οι πιο οπισθοδρομικοί κύκλοι;». 

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, «η παράταξη που κυβερνά τον τόπο είναι μια παράταξη που δεν έχει κανένα ηθικό και δημοκρατικό φραγμό στο να σκίζει σελίδες βιβλίων, να διώκει ζωγράφους, να κτυπά με υδροβόλο διαδηλωτές και να κάνει κατασχέσεις υπολογιστών για σάτιρα. Μια κυβέρνηση που αποπνέει ναφθαλίνη συντηρητισμού και διολισθαίνει καθημερινά σε πρακτικές καθεστώτος. Για την παραμονή του κ. Προδρόμου στο Υπουργείο, την ευθύνη έχει ο κ. Αναστασιάδης».

Απαράδεχτη η συνέχιση της πειθαρχικής εις βάρος του ζωγράφου Γιώργου Γαβριήλ, αναφέρει από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων. 

Όπως σημειώνει, «η υπόθεση του ζωγράφου και καθηγητή Τέχνης Γιώργου Γαβριήλ που προκάλεσε σάλο στην κυπριακή κοινωνία λόγω των έργων τέχνης που δημιουργεί, επανέρχεται στην επικαιρότητα καθώς πάνω από τον εικαστικό πλανάται το ενδεχόμενο απόλυσής του. Ο κ. Γαβριήλ στις 6 Οκτωβρίου έχει κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, όπου σε περίπτωση καταδίκης του υπάρχει και το ενδεχόμενο παύσης του».

Την ίδια ώρα προσθέτει το Κίνημα Οικολόγων, «το θέμα του κ. Γαβριήλ, συζητήθηκε από συντονιστές πολιτικών ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο, όπου αποφασίστηκε να σταλεί επικριτική επιστολή από την Πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Προδρόμου. Η Αναπληρώτρια Προέδρος του Κινήματος κ. Έφη Ξάνθου σε δηλώσεις της αναφέρει πως «είναι απαράδεκτη η πειθαρχική δίωξη που ασκεί το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το άρθρο 19 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναφέρει ότι ‘κάθε άτομο έχει το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και έκφρασης σε οποιαδήποτε μορφή και να διώκεται ο καλλιτέχνης για τις καλλιτεχνικές του απόψεις, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν δημιούργησε τα έργα εν ώρα καθήκοντος με την ιδιότητα του καθηγητή’».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας