Οι κίνδυνοι μετά το «διαβατήρια γιόκ» και το στοίχημα της 5ης διακρατικής

Απάντηση μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, καθοδηγούμενη από το διεθνές δίκαιο, έδωσε με τις χθεσινές αποφάσεις της η Κυβέρνηση, που ανακοίνωσε σε πρώτο χρόνο την ανάκληση ή μη ανανέωση ή μη έκδοση διαβατήριων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αριθμό προσώπων, που είναι μέλη της ψευδοκυβέρνησης ή της επιτροπής ανοίγματος των Βαρωσίων και την ίδια ώρα την καταχώρηση 5ης διακρατικής προσφυγής.

Ειδικότερα, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε πως στα πρόσωπα που είτε συμμετέχουν στο ούτω καλούμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους είτε αποτελούν μέλη της επιτροπής ανοίγματος Βαρωσίων και οι οποίοι με τις πράξεις ή και τις ενέργειες τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ’ αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος, θα τους αφαιρεθούν ή δεν θα τους ανανεωθούν τα διαβατήρια της Δημοκρατίας που κατέχουν.

Σε σχέση με τα συγκεκριμένα πρόσωπα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, υπέδειξε πως είναι τα ίδια πρόσωπα τα οποία με τις συγκεκριμένες εχθρικές τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενέργειες προωθούν την υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, κατ’ αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα τα ψηφίσματα 550 και 789 που αφορούν το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Πρόκειται  για δέκα «αξιωματούχους» του «υπουργικού συμβουλίου» και τέσσερα άτομα που είναι μέλη της «επιτροπής για το άνοιγμα των Βαρωσίων». Η συγκεκριμένη απόφαση, αφενός αποτελεί μια πρώτη αντίδραση στα μέτρα των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο δεν αναμένεται ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις επόμενες ενέργειες των Τούρκων. Εξάλλου με δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες, ο Ερσίν Τατάρ, επιχείρησε να υποβαθμίσει το όλο ζήτημα, σημειώνοντας πως ποτέ στη ζωή του δεν χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο διαβατήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι Τουρκοκύπριοι «αξιωματούχοι» που χάνουν το διαβατήριο της ΚΔ

Ουσιαστικά για τους Τουρκοκύπριους αξιωματούχους, δεν αναμένεται ότι αυτή η κίνηση θα προκαλέσει κόστος, πέραν από των όποιων διευκολύνσεων τους παρέχοντο σε αεροδρόμια, από τη στιγμή που είχαν στα χέρια τους ευρωπαϊκό διαβατήριο. Σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται ότι θα τύχει απάντησης της επόμενες ημέρες από την άλλη πλευρά. Για αυτό το λόγο, ήδη σε διπλωματικό επίπεδο, η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει τις επόμενες κινήσεις των Τούρκων. Η αφαίρεση των διαβατηρίων θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μια πιο πολύ επικοινωνιακή, παρά ουσιαστική κίνηση, που δεν θα φέρει οποιοδήποτε πλήγμα, ή θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς της ψευδοκυβέρνησης του Ερσίν Τατάρ.

Η απόφαση της Κυβέρνησης έφερε και τις αντιδράσεις των κομμάτων για την εν λόγω απόφαση της Κυβέρνησης. Με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης χαιρέτισαν την απόφαση, σημειώνοντας πως αποτελούσε μια εκ των προτάσεων που κατέθεσαν εδώ και καιρό. Το ΔΗΚΟ, μάλιστα ζητεί από την Κυβέρνηση να λάβει απόφαση και για το κλείσιμο του οδοφράγματος της Δερύνειας, ενώ το ΕΛΑΜ, ζητά το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H... επανάσταση των Τ/κ, το σωσίβιο των Γκρίζων Λύκων και το all in του Ερντογάν

Από την άλλη πλευρά το ΑΚΕΛ, χαρακτήρισε την απόφαση του Υπουργικού ως μια επικοινωνιακή κίνηση με αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, πάντως, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση της Κυβέρνησης για αφαίρεση των διαβατηρίων στο κρατικό κανάλι, υπέδειξε πως μια τέτοια κίνηση θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιθανόν να αναμένει η πλευρά μας.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, υπήρχαν πληροφορίες που ήθελαν το κυβερνητικό στρατόπεδο ιδιαίτερα προβληματισμένο με μια τέτοια εξέλιξη, και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο τελικά να μην ληφθεί απόφαση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας του Υπουργικού. Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός πως μια τέτοια κίνηση, ενδεχομένως να προκαλεί νέες προκλητικές ενέργειες από την άλλη πλευρά, που θα δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και θα απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τις όποιες ελπίδες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακαλούνται διαβατήρια από Τατάρ και Σία-Καταχωρείται 5η διακρατική προσφυγή

Η πέμπτη διακρατική

Σε ένα άλλο επίπεδο, το νομικό, χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα, όπως προχωρήσει με την καταχώρηση πέμπτης διακρατικής προσφυγής κατά της Τουρκίας. Συγκεκριμένα το Υπουργικό, αποφάσισε να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα όπως προχωρήσει με την καταχώρηση 5ης διακρατικής προσφυγής σε σχέση με τα όσα συνέβησαν, αλλά και τις ενέργειες στις οποίες συνεχίζει να προβαίνει η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς  στην  περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ως η εισήγηση των γνωματεύσεων που λήφθηκαν από τους νομικούς συμβούλους εγνωσμένου κύρους, στους οποίους έχει απευθυνθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μιλώντας στον REPORTER ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, σημείωσε πως πρόκειται για μια προσφυγή την οποία θα εκδικάσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία θα καταθέσει η Κυπριακή Δημοκρατία κατά της Τουρκίας. Η προσφυγή, πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης, θα γίνει με βάση τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβιάσεις της σύμβασης που στην προκειμένη περίπτωση θα αφορά το περιουσιακό και τον εποικισμό, με αφορμή τα τετελεσμένα που δημιούργησαν οι Τούρκοι στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πισωγύρισμα του 2017, η κριτική στον ΠτΔ και η τριμερής που έκαψε τον Ακιντζί

Όπως εξήγησε ο κ. Κληρίδης, είναι μια διαδικασία που ακολουθήθηκε και στο παρελθόν και μπορεί να οδηγήσει σε νέα καταδίκη της Τουρκίας για παραβιάσεις της Σύμβασης και συνεχιζόμενες παραβιάσεις. Υπενθύμισε παράλληλα πως η τελευταία διακριτική είχε προωθηθεί όταν στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα βρισκόταν ο αείμνηστος Αλέκος Μαρκίδης και επέφερε καταδίκες τις οποίες  όμως η Τουρκία αρνείται να καταβάλει.

Η πέμπτη διακρατική, αποφασίσθηκε μετά από σχετικές γνωματεύσεις που έλαβε από έγκριτους νομικούς από το εξωτερικό η Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίοι ωστόσο υπέδειξαν πως υπάρχει κίνδυνος αποτυχίας, αν τελικά αρκετοί πρόσφυγες που επηρεάζονται από τις εξαγγελίες για αλλαγή καθεστώτος του 3,5% της περίκλειστης πόλης προσφύγουν στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους.

Για αυτό το λόγο, η εξαγγελία της Κυβέρνησης για προσφυγή στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, αναμένεται να συνοδευτεί και από ανάλογα διαβήματα προς τους πρόσφυγες της περίκλειστης πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κούππες άπαννες με τις... ευλογίες Ελληνοκυπρίων Τατάρ και Ερντογάν

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα