H... επανάσταση των Τ/κ, το σωσίβιο των Γκρίζων Λύκων και το all in του Ερντογάν

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες στα κατεχόμενα, όπου οι εγκάθετοι της Άγκυρας στο ψευδροκράτος θα υποδεχθούν τον Τούρκο Πρόεδρο και την μεγάλη συνοδεία του, σε ένα διήμερο που όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει άλλη μια μαύρη σελίδα στην 47χρονη πορεία της κυπριακής τραγωδίας.

Η επίσκεψη Ερντογάν προκαλεί. Προκαλεί όχι μόνο γιατί θα προβεί σε κάποιες ανακοινώσεις που θα αλλάζουν για πάντα το Κυπριακό, αλλά και γιατί αυτός (σ.σ. να προκαλέσει) είναι και ο σκοπός του Προέδρου της Τουρκίας, ο οποίος θα έχει στο πλευρό του τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Μπαχτσελί που κατά καιρούς σε στιγμές έξαρσης εκφράζεται με τον πιο αισχρό τρόπο σε οτιδήποτε ελληνικό. 

Το γεγονός ότι ο Μπαχτσελί θα βρίσκεται στο πλευρό του Ερντογάν, ενδεχομένως να κρύβει και τους πραγματικούς λόγους που ο Τούρκος Πρόεδρος, ρισκάρει τραβώντας το σχοινί στα άκρα, να απομονωθεί, να διαταράξει τις καλές του σχέσεις με συγκεκριμένες χώρες της Ε.Ε, που μετά και από τις νέες προκλήσεις δεν θα έχουν καμία δικαιολογία για να συνεχίσουν να τον υπερασπίζονται, ενώ θα εξαντλεί και τις όποιες ελπίδες είχε για να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος φρόντισε μέσω στελεχών της Κυβέρνησης του να στείλει σχετικά μηνύματα στον Ερντογάν. 

Μπαίνοντας στο ίδιο αεροπλάνο με τον Τούρκο Πρόεδρο ο Μπαχτσελί, ψηλώνει από περηφάνια. Ένας γκρίζος λύκος, ένας ακραίος εθνικιστής με αισθήματα μίσους για τους Έλληνες, είναι αυτός που κινεί τα νήματα και παίζει στα δάκτυλα του τον Ερντογάν με αντάλλαγμα πολιτική στήριξη που διασφαλίζει την επιβίωση του Τούρκου Προέδρου. Η οικονομική και θεσμική κρίση που μαστίζει την Τουρκία επηρέασαν όσο ποτέ ξανά τα ποσοστά του Ερντογάν, που είδε τους δήμους όλων των μεγάλων πόλεων να περνούν στην αντιπολίτευση. Ο Μπαχτσελί είναι ένα σωσίβιο για την ώρα, για τον Τούρκο Πρόεδρο. Το τελευταίο σωσίβιο που του διασφαλίζει την βραχυπρόθεσμη του επιβίωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανιστόρητος ο Τατάρ-«O ελληνικός λαός το χρωστάει στην Τουρκία»

Όμως όλα αυτά, λίγη σημασία έχουν για την Κύπρο. Το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι άλλο από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα νέα τετελεσμένα που μέσα στο πιο πάνω πλαίσιο, ο Ερντογάν ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Δευτέρα και την Τρίτη από την κατεχόμενη Λευκωσία. Στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές δημιουργούνται δύο εκ διαμέτρου αντίθετα σκηνικά. 

Στην ελεύθερη Λευκωσία, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και το πνεύμα συναίνεσης που επικράτησε, η πολιτική ηγεσία βρίσκεται συσπειρωμένη γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είναι έτοιμη να αντιδράσει δυναμικά και ομόφωνα, αναλόγως των ανακοινώσεων που θα κάνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Τα κόμματα χαμήλωσαν τους τόνους και αφού κήρυξαν άτυπη ανακωχή, θα σταθούν στο πλευρό των Αμμοχωστιανών στη μεγάλη εκδήλωση της Δευτέρας, αλλά και της Κυβέρνησης με τον Πρόεδρο αν το κρίνει αναγκαίο να συγκαλεί έκτακτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. 

Από την άλλη πλευρά, το πολιτικό σκηνικό στα κατεχόμενα μυρίζει μπαρούτι. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσαν πως θα γυρίσουν την πλάτη στον Ταγίπ Ερντογάν και δεν θα παρευρεθούν στην ψευδοβουλή κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους. Για τους λόγους που τα δύο κόμματα έλαβαν αυτή την απόφαση ανέλυσε χθες στον REPORTER ο  Οζ Καραχάν, ο οποίος έκανε λόγο για τον αφανισμό των Τουρκοκυπρίων, μέσα από τα σχέδια εποικισμού των κατεχόμενων που συνεχίζονται, αλλά και για την απομόνωση όσων διαφωνούν με τη νέα πολιτική Τατάρ στο Κυπριακό, οι οποίοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν προς τουρκικά αεροδρόμια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εκπέμπουν SOS και οι Τουρκοκύπριοι για επίσκεψη Ερντογάν-«Θέλει να μας αφανίσει»

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα αντιδράσει απέναντι σε όσους θα του γυρίσουν την πλάτη. Το σίγουρο είναι πως με τα όσα θα ανακοινώσει θα παγώσει για τα καλά τόσο μια μερίδα Τουρκοκυπρίων που ονειρεύεται λύση του Κυπριακού όσο και το σύνολο των Ελληνοκυπρίων που επιζητεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα επαναφέρει την ελπίδα στον τόπο. 

Πάντως, οι υπάλληλοι του ψευδοκράτους, εργάζονται πυρετωδώς για την επίσκεψη Ερντογάν. Οι δρόμοι από όπου θα περάσει ο Τούρκος Πρόεδρος έχουν καθαριστεί, ενώ γέμισαν δεξιά και αριστερά με αφίσες του. Ανάμεσα στις δραστηριότητες του Ερντογάν θα είναι και ένας φιλανθρωπικός αγώνας ποδοσφαίρου που θα συμμετάσχει τη Δευτέρα. Μεταξύ άλλων αναμένεται να επισκεφθεί ανήμερα της Εισβολής και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ενώ θα δεχθεί και τον χαιρετισμό της παρέλασης της 20ης Ιουλίου. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν, πέραν από τις ανακοινώσεις που θα αφορούν την Αμμόχωστο και το ζήτημα της περίκλειστης πόλης, θα αναφερθεί και σε άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα. Αναμένεται ότι μεταξύ άλλων, θα ανακοινώσει νέα οικονομική βοήθεια που θα ξεπερνά τα 500 εκ. δολάρια προς το ψευδοκράτος, δημιουργία σύγχρονης αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο, ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινώσει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα αφορά αντιαεροπορικά συστήματα με τα οποία θα ενισχύσει το ψευδοκράτος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ταλάτ: Με την πολιτική της Τουρκίας οι Τουρκοκύπριοι ξεγράφονται

Στις ανακοινώσεις του αναμένεται να υπάρχουν αναφορές και στο θέμα του φυσικού αερίου, χωρίς να αποκλείεται πως θα προβεί σε αποκάλυψη σχετικά με κοίτασμα που εντόπισαν τα τουρκικά γεωτρύπανα κατά τη διάρκεια των παράνομων ερευνών τους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. 

Η προετοιμασία της Κυβέρνησης

Έχοντας μελετήσει επιστάμενα μια σειρά από σενάρια, η Κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για να αντιδράσει στις ανακοινώσεις Ερντογάν. Αυτό διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές οι οποίες συστήνουν υπομονή σε σχέση με το ύφος της απάντησης που θα υπάρξει. Ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται είναι να ζητηθεί η άμεση σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ώστε να ζητηθεί η καταδίκη και η άμεση επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα. Υπενθυμίζεται πως κάτι τέτοιο άφησε ανοικτό να συμβεί και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι φόβοι για τις ανακοινώσεις Ερντογάν και αφορούν το ζήτημα της Αμμοχώστου και της ανοικτής πρόσκλησης σε Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών να επιστρέψουν υπό κατοχική διοίκηση, εξετάζεται και η προσφυγή στα Ηνωμένα Έθνη και δη στο Συμβούλιο Ασφαλείας από το οποίο θα ζητηθεί νέο ψήφισμα που θα αφορά την Αμμόχωστο ή επαναβεβαιώσει των σε ισχύ ψηφισμάτων. Στην παρούσα φάση όμως, είναι ριψοκίνδυνο να μιλάμε για τις πιθανές ενέργειες της δικής μας πλευράς, αφού όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι και θα μεταβληθούν αναλόγως και των ανακοινώσεων από τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Το δεύτερο ζήτημα για το οποίο θα κληθεί να τοποθετηθεί το Εθνικό Συμβούλιο ή ενδεχομένως η κάθε πολιτική δύναμη και η Κυβέρνηση ξεχωριστά εάν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, είναι το θέμα της καθοδήγησης των Βαρωσιωτών που θα επηρεάζονται από τις εξαγγελίες Ερντογάν. Αν και αναμένεται πως οι εξαγγελίες του Τούρκου Προέδρου δεν θα αφορά την μάζα των κατοίκων της περίκλειστης πόλης αλλά τους ιδιοκτήτες περιουσιών σε συγκεκριμένες περιοχές, δεν αποκλείεται να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και οι επηρεαζόμενοι να ζητήσουν κεντρική καθοδήγηση από το κράτος. Το ίδιο δήλωσε ότι θα πράξει και ο Δήμος Αμμοχώστου μετά από τις εξαγγελίες Ερντογάν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόεδρος: Επαγρυπνούμε, παρακολουθούμε και θα αντιδράσουμε ανάλογα

 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»