Το πισωγύρισμα του 2017, η κριτική στον ΠτΔ και η τριμερής που έκαψε τον Ακιντζί

Μια ανέλπιστη επιβεβαίωση για τα όσα ο ίδιος επαναλαμβάνει τα τελευταία χρόνια, κυρίως για να απαντήσει στην αυστηρή κριτική που δέχεται στο εσωτερικό, βρήκε στο πρόσωπο του πρώην Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μάλιστα δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει και να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα τα όσα ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε, σε μεγάλη συνέντευξη του στον τουρκοκυπριακό Τύπο.  

Για όσους παρακολουθούν το Κυπριακό από κοντά από πριν το Κρανς Μοντάνα, γνωρίζουν πως στο ελβετικό θέρετρο οι συμμετέχοντες βρέθηκαν σε ακτίνα λύσης, με την προσπάθεια ωστόσο να ναυαγεί ένα βήμα πριν το σφύριγμα της λήξης. Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε εντός Κύπρου η απόδοση ευθυνών. Ότι δεν έκανε στην τελευταία του δήλωση ο Αντόνιο Γκουτέρες, προσπάθησαν να το πράξουν τα κόμματα στην Κύπρο αποδίδοντας ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ναυάγιο.

Ωστόσο μέχρι το Κρανς Μοντάνα, είχαν διανυθεί τα πλείστα χιλιόμετρα του δρόμου προς τη λύση του Κυπριακού και δυνητικά διατηρούνταν οι ελπίδες για συνέχιση της προσπάθειας από εκεί που έμεινε μέσω του πλαισίου έξι σημείων, που δόθηκε ως ένα περίγραμμα αρχών πάνω στο οποίο καλούνταν οι δύο πλευρές να κτίσουν για το μέλλον. Βέβαια το συγκεκριμένο πλαίσιο, ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείται μέχρι σήμερα, αφού η κάθε πλευρά δίνει τη δική της ερμηνεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ούτε σκέψη για πενταμερή-Ακούει Λουτ, βλέπει ηγέτες και αποφασίζει ο Γκουτέρες

Στο ενδιάμεσο του Κραν Μοντάνα και της τριμερούς του Βερολίνου, μπήκαν στη ζωή μας οι όροι αναφοράς με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ, Τζέιν Χολ Λουτ, να πηγαινοέρχεται από τη Νέα Υόρκη στη Λευκωσία, σε μια προσπάθεια να καταγράψει ένα μίνιμουμ πλαίσιο συμφωνίας για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. Σε εκείνο το στάδιο διαφάνηκαν και οι τουρκικές προθέσεις, αφού η Άγκυρα υποχρέωσε τον Μουσταφά Ακιντζί να θέσει ως όρο μέσα στους όρους αναφοράς την αποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της πολιτικής ισότητας, έτσι όπως την ερμηνεύουν οι ίδιοι, πράγμα που δεν έγινε, με αποτέλεσμα η προσπάθεια της να αποτύχει.

Του Κρανς Μοντάνα και της προσπάθειας της Τζέιν Χολ Λουτ, ακολούθησε η τριμερής του Βερολίνου, που σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μουσταφά Ακιντζί ήταν ο καταλύτης των μετέπειτα εξελίξεων. Υπενθυμίζεται ότι στην τριμερή του Βερολίνου, οι δύο ηγέτες μετέβησαν στη Γερμανία για να συναντήσουν τον Γενικό Γραμματέα με τις προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα να βρίσκονται στο ναδίρ. Ωστόσο η κατάληξη της τριμερούς, άφηνε ανοικτό το παράθυρο ελπίδας αφού αμφότεροι δεσμεύτηκαν σε ένα πλαίσιο που περιελάβανε την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, στις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν μέχρι το Κραν Μοντάνα και τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τα όσα ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει στη συνέντευξη του στη Γενί Ντουζέν σήμερα, στο Βερολίνου επί της ουσίας τέθηκε ένα χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις με την αναφορά, ότι στο εξής η διαδικασία δεν θα είναι η ίδια και θα επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, διευκρινίστηκε επίσης ότι το πλαίσιο Γκουτέρες είναι το έγγραφο της 30ης Ιουνίου 2017 και έγινε αναφορά στα κείμενα του ΟΗΕ που προνοούν ότι η πολιτική ισότητα πρέπει να εφαρμόζεται στην αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι χαμένες ευκαιρίες και οι πολιτικές καριέρες πάνω στα ερείπια του Βαρωσιού

Πάντα σύμφωνα με τον πρώην Τουρκοκύπριο ηγέτη, με την εκ περιτροπής προεδρία, την πολιτική ισότητα και μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, ικανοποιήθηκαν απ’ αυτήν όσοι είχαν πρόθεση την λύση στην Κύπρο, αφήνοντας να νοηθεί πως η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ικανοποιήθηκαν.

«Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους της παρέμβασης τους στις εκλογές. Για να πάρουν ένα αποτέλεσμα που θα τους επέτρεπε να πουν ότι ο τουρκικός λαός της Κύπρου δεν θέλει ομοσπονδία πλέον, χρησιμοποίησαν όλες τις δυνατότητες μιας χώρας 80 εκατομμυρίων για να σφετεριστούν την βούληση του λαού», λέει σήμερα ο Μουσταφά Ακιντζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα προβλήματα στο εσωτερικό, το timing για Βαρώσια και η σκακιέρα του Ερντογάν

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο
Η εν λόγω παραδοχή του Μουσταφά Ακιντζί, πέραν από το φως που ρίχνει στο τι πραγματικά σήμαινε το αποτέλεσμα της συνάντησης του Βερολίνου για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δίνει και τις ανάλογες απαντήσεις εντός Κύπρου, αφού απαντά στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για το τι έπραξε, η καλύτερα για το τι δεν έπραξε μετά το Κραν Μοντάνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτό που από καιρό αποτελούσε απάντηση, αλλά δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί, ότι δηλαδή την αποκλειστική ευθύνη για τη στασιμότητα και τα πισωγυρίσματα στο Κυπριακό την φέρει η Άγκυρα, το παραδέχθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο πρώην κατοχικός ηγέτης, ο οποίος υπέδειξε πως αν ο ίδιος παρέμενε στα καθήκοντα του θα συνέχιζε να εργάζεται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πάνω στο πλαίσιο του Βερολίνου και ο λόγος που η Τουρκία έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να αναδειχθεί νέος κατοχικός ηγέτης ο Ερσίν Τατάρ, ήταν αυτός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κούππες άπαννες με τις... ευλογίες Ελληνοκυπρίων Τατάρ και Ερντογάν

Η επόμενη μέρα
Εξίσου σημαντικά και πολύτιμα για την επόμενη ημέρα του Κυπριακού, είναι όσα ο Μουσταφά Ακιντζί εκτίμησε ότι θα ακολουθήσουν από την Άγκυρα και την μαριονέττα της στο ψευδοκράτος. Ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, εκτίμησε πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ως στόχο της αναγνώριση του ψευδοκράτους από άλλες χώρες, αλλά την προσάρτηση του στην Τουρκία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια, ταύτισης του κεκτημένου του ψευδοκράτους με αυτό της Τουρκίας.

Τόσο ο πρώην κατοχικός ηγέτης, όσο και πρόσωπα που τον στήριξαν στις τελευταίες παράνομες εκλογές, βρίσκονται αυτή την περίοδο στο στόχαστρο της Άγκυρας, η οποία με κάθε τρόπο, τους στέλνει το μήνυμα πως είναι ανεπιθύμητοι και πως θα πρέπει να σταματήσουν να ασκούν κριτική στους Τατάρ και Ερντογάν. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τα όσα τεκταίνονται στα κατεχόμενα και που σύμφωνα με κάποιους κύκλους ακτιβιστών, φτάνει στα όρια της τρομοκρατίας, με πρωταγωνιστές έποικους Γκρίζους Λύκους και τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας που δρουν ανενόχλητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H... επανάσταση των Τ/κ, το σωσίβιο των Γκρίζων Λύκων και το all in του Ερντογάν

Εξάλλου, το γεγονός ότι το βράδυ των παράνομων εκλογών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε με ανάρτηση του στο twitter να συγχαρεί τον Ερσίν Τατάρ ως νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη, χαρακτηρίσθηκε ως μεγάλο σφάλμα από τους ίδιους κύκλους ενώ προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος κατήγγειλε και συνεχίζει να καταγγέλλει πως το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης παράνομης εκλογικής αναμέτρησης, ήταν προϊόν νοθείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία