Στα βαθιά μετά τις διακοπές-Συνέρχεται με βαριά ατζέντα στο Τρόοδος το Υπουργικό

Αμέσως στα βαθιά, μετά τις θερινές διακοπές, εισέρχονται τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που συνέρχεται σήμερα στο Τρόοδος, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνεδρίας που λαμβάνει χώρα στη θερινή κατοικία του Προέδρου της Δημοκρατίας.   

Στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, βρίσκονται εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα, που έχουν να κάνουν, τόσο με το Κυπριακό, όσο και με την πανδημία, αλλά και άλλα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για την υλοποίηση των σημαντικών Μεταρρυθμίσεων. 

Στη συνεδρία του Υπουργικού που είναι προγραμματισμένη για τις 10 και 30 το πρωί θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα της ανάκλησης ή όχι των διαβατηρίων από «αξιωματούχους» του ψευδοκράτους, μέσα στους οποίους βρίσκεται και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Το συγκεκριμένο ζήτημα προέκυψε μετά και από τις προτάσεις που κατέθεσαν τα κόμματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να το αντιμετωπίζει θετικά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πισωγύρισμα του 2017, η κριτική στον ΠτΔ και η τριμερής που έκαψε τον Ακιντζί

Ήδη καταρτίστηκε σχετική λίστα με πρόσωπα που υπηρετούν την ψευδοκυβέρνηση του Τατάρ και άλλους στενούς του συνεργάτες που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην προσπάθεια της Άγκυρας και του εγκάθετου της στα κατεχόμενα, για απεμπλοκή από τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και την προώθηση λύσης δύο κρατών. 

Αν και τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν φωνές, από διάφορες πλευρές, πως μια τέτοια ενέργεια θα άνοιγε την όρεξη των Τούρκων που διψούν για συγκρουσιακό κλίμα, λίγο πριν την έλευση της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού, το οποίο αφού το συζητήσει, θα λάβει τελικές αποφάσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενώπιον Υπουργικού το ζήτημα με τα διαβατήρια «αξιωματούχων» του ψευδοκράτους

Στην ατζέντα βρίσκονται και άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα που άπτονται του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως τα μέτρα που ετοίμασε ο Νίκος Νουρής για το ζήτημα των πυρκαγιών, μετά τη φονική πυρκαγιά του Αρακαπά που άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές, με το υπουργικό να εξετάζει το ζήτημα της κοστολόγησης μέτρων και δράσεων που αφορούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία με στόχο, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Τα συγκεκριμένα μέτρα, τέθηκαν ενώπιον σύσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο και αφορούν τρόπους για ενίσχυση του πλαισίου πρόληψης και αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων, όπως, για παράδειγμα, η ενίσχυση των μεθόδων επικοινωνίας μεταξύ των Υπηρεσιών, η αναβάθμιση του θεσμού των εθελοντών, η ενίσχυση του πλαισίου πρόληψης, η περαιτέρω αξιοποίηση της τεχνολογίας, η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου και η αμεσότερη επίταξη ιδιωτικών μέσων.

Επιπλέον ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, στην ατζέντα του Υπουργικού βρίσκεται και το ζήτημα που αφορά την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια, αν και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος για την επόμενη συνεδρία, ούτως ώστε να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα. Πάντως οι αρμόδιοι υπουργοί Προδρόμου και Χατζηπαντέλας, είχαν επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς τις τελευταίες ημέρες και αναμένεται να ενημερώσουν το Σώμα για τα αποτελέσματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αναμμένα κάρβουνα οι πρυτανείες-Περιμένουν τις αποφάσεις του Υπουργικού

Μάλιστα κατά τη συνεδρία του Υπουργικού θα γίνει και μια ανασκόπηση των σημαντικότερων Μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα, ώστε από το Φθινόπωρο να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Κυβέρνηση και Βουλή, τις περιμένουν σημαντικά Νομοσχέδια που θα πρέπει εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε., να εγκριθούν και να τεθούν σε εφαρμογή. 

Μετά την σημαντική συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Νίκος Αναστασιάδης και η Πρώτη Κυρία θα παραθέσουν το καθιερωμένο γεύμα που θα περιλαμβάνει την παραδοσιακή σούβλα στα μέλη του Υπουργικού, άλλους Κυβερνητικούς Αξιωματούχους και τις οικογένειες τους που προσκλήθηκαν για να παρευρεθούν στο μεσημεριανό γεύμα στην Προεδρική εξοχική κατοικία. 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών