Σε αναμμένα κάρβουνα οι πρυτανείες-Περιμένουν τις αποφάσεις του Υπουργικού

Τις τελικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, όσον αφορά την είσοδο στα πανεπιστήμια με PCR, αναμένουν οι πρυτανείες των δύο δημοσίων πανεπιστημίων. Τόσο το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όσο και το ΤΕΠΑΚ, κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς η απόφαση αυτή θα καθορίσει τον τρόπο που θα λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Τα δύο πανεπιστήμια δήλωσαν ξεκάθαρα πως θέλουν να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία των φοιτητών στις αίθουσες διδασκαλίας, ωστόσο, λόγω των μεγάλων ακροατηρίων που έχουν σε αρκετά μαθήματα, καθίσταται δύσκολο, καθώς το υγειονομικό πρωτόκολλο και τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας καθορίζουν πως πρέπει να λειτουργούν με 50% της χωρητικότητας τους.

Γι’ αυτό το λόγο, τα πανεπιστήμια ζήτησαν να λειτουργήσουν με φυσική παρουσία μέχρι 80% της χωρητικότητάς τους, με το Υπουργείο Υγείας να απαντά ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ψηλό ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών, δίνοντας την επιλογή οι ανεμβολίαστοι φοιτητές να παρουσιάζονται με αρνητικό PCR ισχύς 72 ωρών. Η κρίσιμη συνεδρία, που θα αποφασίσει ουσιαστικά τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα δύο πανεπιστήμια, όσον αφορά στην είσοδο, έχει καθοριστεί για την Δευτέρα.

«Έχουμε πάρει την απόφασή μας, όσον αφορά στην λειτουργία με φυσική παρουσία, αλλά περιμένουμε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσουν. Εμείς ζητήσαμε να αυξηθεί το ποσοστό της χωρητικότητας, διαφορετικά θα έχουμε πρόβλημα με αρκετά ακροατήριά μας», υπέδειξε στον REPORTER ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης.

Ο πρύτανης τόνισε πως τα υφιστάμενα πρωτόκολλα τους προκαλούν προβλήματα, αφού τους επιτρέπουν να έχουν μόνο το 50% των φοιτητών, ωστόσο αυτό που ζητούν είναι η είσοδος με προσκόμιση SafePass, όπως ισχύει και στην υπόλοιπη κοινωνία. Αν στα κέντρα το SafePass είναι αρκετό, γιατί στα Πανεπιστήμια να μην είναι, αναρωτήθηκε, από τη στιγμή μάλιστα, που οι φοιτητές, παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως να κάθονται δίπλα δίπλα, θα φέρουν προστατευτική μάσκα.

«Είναι θέμα του Υπουργικού. Ευελπιστώ ότι η Κυβέρνηση θα μας επιτρέψει αυτή τη χαλάρωση, με την προσκόμιση του συνηθισμένου SafePass, για να λειτουργήσουμε με φυσική παρουσία. Εμείς, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι και θα εφαρμόσουμε τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας».

Στο μεταξύ, ο κος. Χριστοφίδης θέλησε να ξεκαθαρίσει πως η άποψη για προσκόμιση PCR ισχύος μέχρι 72 ώρες από τους φοιτητές, δεν προήλθε από τις πρυτανικές αρχές, όπως ακούγεται τις τελευταίες ημέρες, αλλά από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας.

Αναμένει τις αποφάσεις του Υπουργικού και το ΤΕΠΑΚ

Τις ανακοινώσεις της Δευτέρας αναμένει και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο θέλει να κλειδώσει στις τελικές του αποφάσεις, όσον αφορά στον τρόπο που θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η πρυτανεία έχει ενώπιον της διάφορα πλάνα, όσον αφορά στη λειτουργία του Πανεπιστημίου και οι ανακοινώσεις της Δευτέρας θα βοηθήσουν, ώστε να καταλήξουν στο κατάλληλο πλάνο, καθώς επίσης και στους τρόπους που θα παρέχουν τη διδασκαλία τους.

Την ίδια ώρα, οι αρχές καταλαβαίνουν και τις αντιδράσεις που εγείρονται με την πρόταση που κατατίθεται για τα PCR και γι’ αυτό αναμένουν τις τελικές αποφάσεις του Υπουργικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Υπουργικό το αίτημα Πανεπιστημίων για φυσική παρουσία φοιτητών

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη δημοσιογράφο Γεωργία Ψαριά
Νέες προκλήσεις από «υπεξ», τα ρίχνει στους Ε/κ για τη συμφόρηση στο οδόφραγμα Αγίου Δομέτιου
Σ. Κυριακίδου: Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να σπάσει η προκατάληψη για τα οροθετικά άτομα
Παρέμβαση υπ. Οικονομικών για καταβολή συντάξεων ζητούν έξι πρώην στελέχη του ΡΙΚ
Καταγράφονται ζημιές από την χαλαζόπτωση στην Πιτσιλιά-«Θα δοθεί αποζημίωση αν χρειάζεται»
ΠΑΣΥΞΕ: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες όμως αυτό μπορεί να ανατραπεί
Αυξημένη ροή ασθενών στα ΤΑΕΠ τις γιορτές του Πάσχα
Νέες κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία