Οι πρώτες αντιδράσεις για το Βαρώσι-Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ, ανησυχία Βρυξελλών

Αυστηρό μήνυμα στέλνουν στην Τουρκία οι ΗΠΑ, στον απόηχο των προκλήσεων Ερντογάν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μονομερή απόφαση ανοίγματος των Βαρωσίων με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επαναλαμβάνει από χθες την θέση της Ουάσινγκτον για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ουάσιγκτον οι Ηνωμένες Πολιτείες υπενθυμίζουν ότι εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να ανοίξει ξανά μέρος της παραλίας Βαρώσια τον Οκτώβριο του 2020.

«Αυτή η κίνηση ήταν ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση» διαμηνύεται από τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα... εισβολή ανήμερα της Εισβολής-Υπό πολιτικό καθεστώς τμήμα του Βαρωσιού

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του Κύπρου ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι αμερικανοί γερουσιαστές, προεξάρχοντος του Μπομπ Μενέντεζ, απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο Μπάιντεν ζητώντας κυρώσεις στην Άγκυρα, σε περίπτωση μονομερούς ανοίγματος των Βαρωσίων.

Προβληματισμός στις Βρυξέλλες
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται προβληματισμένοι για τις ανακοινώσεις περί μερικού ανοίγματος της κλειστής Αμμοχώστου κατά τη διάρκεια της σημερινής φιέστας στα Κατεχόμενα. Οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει ότι το καθεστώς των Βαρωσίων δεν πρέπει να αλλάξει, με βάσει και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Οι σημερινές ανακοινώσεις προβληματίζουν ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες καθως εκτιμούν ότι η λύση του Κυπριακού απομακρύνεται δραματικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτης: Αυτή είναι η περιοχή που ανοίγουν οι Τούρκοι στο Βαρώσι

Μητσοτάκης: Οι απειλές δεν θα γίνουν ανεκτές
Από τη μεριά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλεί την Άγκυρα «να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αξιών του 21ου αιώνα».

«Γι' αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές» διαμηνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επ' ευκαιρία της θλιβερής επετείου σημειώνοντας πως «ο χρόνος κυλά όμως κανείς δεν ξεχνά. Σαράντα επτά χρόνια απ' την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τα τετελεσμένα του αίματος απορρίπτονται από τον πολιτισμένο κόσμο. Και το μήνυμα μιας δίκαιης λύσης, με το νησί ενωμένο και χωρίς στρατό κατοχής, παραμένει ισχυρό, ανθεκτικό και απόλυτα ενεργό». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τέσσερα διαβήματα της Κυβέρνησης για το Βαρώσι-Σαφάρι επαφών του ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του το ελληνικό ΥΠΕΞ,  σημειώνεται ότι η  Ελλάδα σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, λύση που θα βασίζεται στις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, μια Κύπρος ενωμένη στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής Ομοσπονδίας.

«Οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία, καθώς και η σημερινή ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για την ανατροπή της προοπτικής αυτής μας βρίσκουν απολύτως αντίθετους και τις απορρίπτουμε στο σύνολό τους», τονίζεται στην ανακοίνωση και υπογραμμίζεται ότι η συνέχιση των παράνομων ενεργειών, καθώς και των νέων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς καταπατούν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερντογάν: Κάποιοι Ελληνοκύπριοι οραματίζονται σφαγές όπως αυτές που γίνονταν πριν το 1974

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον